Problema pensiilor din Romania este una cronica si care ar trebui rezolvata urgent, pentru ca se agraveaza pe zi ce trece, dar la ora actuala nu exista un partener credibil de dialog in Guvern, pentru ca puterea de decizie in privinta finantelor tarii este la Darius Valcov (foto), condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare, explica Sorin Ionita, presedintele Expert Forum (EFOR).
Comentariul a fost facut in contextul in care, dupa izbucnirea scandalului privind Pilonul II de pensii, Darius Valcov, consilier al premierului Dancila, i-a invitat la discutii pe reprezentantii investitorilor straini, insa acestia au amanat elegant intrevederea.
Citeste mai multe despre:
"Pur si simplu nu poti sa discuti cu cineva care conduce un guvern, ma refer la Darius Valcov, fiind condamnat penal chiar si in prima instanta, pentru chestiuni de coruptie. Nu poti sa discuti astfel finantele tarii. Nu se intampla asta nicaieri in lume! Si atunci, aceasta discutie, legata de problema pensiilor, din pacate nu poate fi dusa, desi este urgenta, si e urgenta de multi ani", a declarat pentru Ziare.com Sorin Ionita, presedintele EFOR.
Sorin Ionita a subliniat ca problemele sunt cunoscute de mult timp si au existat o multime de avertismente, dar in acest moment nu exista partener de dialog in Guvernul Romaniei.
"S-a tot spus, o spune multa lume, am spus-o si noi, exista rapoarte, ca va exista o faleza, o prabusire, un varf in momentul cand ies 'decreteii' la pensie, adica undeva in jurul anului 2030. Se vede in demografie, sunt multe rapoarte pe tema asta.
Aceasta discutie a fost ingropata multi ani, ea trebuie dusa, dar nu stim cu cine, pentru ca actorul cel mai important lipseste in momentul asta, e o 'gaura neagra' in mijlocul dezbaterii. Ma refer la decidentul public care trebuie sa organizeze dezbaterea, cu care trebuie sa discutam si care, la un moment dat, dupa ce asculta parerile din societate, trebuie sa schiteze un plan de iesire din criza pensiilor, care e una cronica, nu e o chestie de carpeala de la un an la altul sau daca mai sunt bani anul asta, nu asta e intrebarea.
Un guvern intr-o tara suverana relativ maricica, asa cum e Romania, poate carpi lucrurile un an, doi, trei. Te poti imprumuta, poti escamota niste probleme. Nu se intra in incetare de plati deodata. Dar problema e mare, e cronica si se agraveaza pe masura ce este amanata. Iar organizatorul acestei dezbateri si cel care la final trebuie sa ia o decizie lipseste in acest moment, e o non-entitate pe aceasta tema. Guvernul Romaniei nu exista", a explicat Sorin Ionita.
Rugat sa explice de ce sustine asa ceva, cata vreme Liviu Dragnea si Darius Valcov sunt mai mult decat prezenti in deciziile Guvernului, presedintele EFOR a admis: "E clar ca puterea de decizie pe chestiuni financiare este delegata dlui Valcov in momentul de fata".
"Dl Dragnea nu e acolo, ei discuta liniile mari politic vorbind, dupa care dl Valcov trebuie sa le implementeze ca si cand ar fi un vicepremier responsabil cu Finantele (cam asta si e de fapt) . Or, asa ceva nu se poate. Nu putem discuta, nu poti sa pui la masa (asa cum vor ei) Asociatia Investitorilor Straini sa vorbeasca, sa negocieze, cu dl Valcov. Este noaptea mintii! 'Asa ceva nu exista', cum a zis ardeleanul cand a vazut girafa...", a comentat acesta.
Si, totusi, la Palatul Victoria este si Viorel Stefan, vicepremier si un bun specialist in finante publice, care nu e contestat de partenerii de dialog.
"Nu e deloc contestat, dar e contestat de PSD, pentru ca el a fost in Guvern si l-au dat afara. Ar fi bine sa putem discuta cu Viorel Stefan, pentru ca atat cat a fost in Executiv parea ca are o oarecare responsabilitate si parea un om ponderat si echilibrat. Dar ei l-au dat afara si au pus pe altcineva. Ce sa intelegi din asta?", a replicat Sorin Ionita.
Pentru ca presedintele EFOR a scris intr-un comentariu pe Facebook ca ceea ce se intampla astazi "e inutil si la limita obscen" si ca "Politica nu-i cu ingeri, dar ce avem azi e sub orice limita si sub media istorica a Romaniei, chiar socotind si guvernele lui Ceausescu", l-am intrebat daca Guvernul Dancila nu ii aminteste de acele guverne comuniste, populate cu marionete si incompetenti.
"Nu stiu, comparatiile cu perioada comunista sunt dificile, pentru ca era un alt tip de regim si acolo oricum nu conta pe cine pui in Guvern, nu era genul acesta de joc de umbre. Poate ca seamana, dar, totusi, cred ca nici Ceausescu nu avea condamnati penal la 8 ani de puscarie in Executiv. Nu imi amintesc bine, dar as zice ca nu avea", a comentat acesta.
Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca Darius Valcov inca nu este condamnat definitiv, iar cei din tabara politica a PSD-ALDE spun ca el continua sa se bucure de prezumtia de nevinovatie si, mai mult, exista lideri politici care au fost urmariti penal, dar ulterior achitati de instanta.
"Da, dar pana una alta, Darius Valcov nu a fost achitat. Deci acum, cand vorbim noi, nu are ce cauta in preajma oricarui act de putere in tara asta, pana nu va fi achitat, pentru ca nu exista in UE sau in restul Europei sau in alta tara din lume genul asta de vicepremier insarcinat cu bugetul tarii (...)
Ne intoarcem la chestiuni de gradinita, cu statul de drept, cu limite impuse. Sunt lucruri stiute, tacite, care se intampla peste tot in lume. De exemplu, nu lasi finantele tarii pe mana unui condamnat penal in justitie, nu asa la modul metaforic! Asta nu se face. Desi nu scrie in nicio lege, in nicio Constitutie, vedeti bine ca alte tari nu o fac. Si probabil ca e o idee buna sa nu faci asa ceva...", a conchis Sorin Ionita, presedintele Expert Forum.
Darius Valcov a fost condamnat in luna februarie in prima instanta la 8 ani de inchisoare: patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta, sase ani pentru spalare de bani si doi ani pentru operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia.
De unde competenti si onesti in psd?
Omul... Vezi tot