Darius Valcov, materie cenusie sau ageamiu notoriu?

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 07:49
8927 citiri
Darius Valcov, materie cenusie sau ageamiu notoriu?

Un canal privat de televiziune i-a oferit duminica un important spatiu de antena principalului consilier al premierului, omul cunoscut si ca "materia cenusie a guvernarii", fost primar la Slatina, condamnat in prima instanta la ani buni cu executare, domnul Darius Valcov.

Recunosc, n-am auzit niciodata respectiva materie cenusie pronuntandu-se in direct si eram curios sa aud cum se prezinta inaltul expert intr-ale economiei si finantelor, atunci cand incearca sa ne lumineze mintea, atat cat sa intelegem macar o particica din ce cuprinde si stapaneste intelepciunea domniei sale in domeniu.

Economistul politruc Darius Valcov

M-as fi asteptat sa admir cu acest prilej profesionalismul domnului Valcov, capacitatea sa de a demonstra mult discutata sustenabilitate a programului de guvernare, de a intelege finantarea marilor investitii, asigurarea banilor de salarii si pensii, cele pentru care se tot fac inexplicabile rectificari bugetare, stabilitatea economiei in viitor si - eventual - perspectiva Romaniei de a adopta moneda euro.

Spre uimirea mea - si desigur a multor altor telespectatori - consilierul premierului pe probleme economice s-a repezit din prima clipa pe campul bataliilor politice, acolo unde nu este nevoie sa fii nici specialist, nici profesionist, nici macar cunoscator, ca sa ai pareri.

Pe scurt, s-a prezentat ca mare expert si a vorbit ca simplu politruc. Nimic din ce a spus nu are legatura cu pretinsa specialitate a domniei sale, respectiv economia sau finantele: a aruncat o sageata catre magnatul Soros, o bombita spre politicianul Ciolos, gloante spre protestatarii gruparii #Rezist, plus o impolitete grosolana atintita spre europarlamentarul Corina Cretu - ce lipsa de curtoazie din partea unui domn!

Cireasa de pe tort au fost acuzele spre intreaga Europa, cum ca din cauza ei, nu avem noi autostrazi, plus insinuarile fantasmagorice despre un inchipuit complot mondial, indreptat contra tarisoarei noastre.

Exista in tara economisti de seama. Dar nu e cazul la domnul Valcov

Observa oricine ca nu este nevoie sa fii economist sau om de finante, ca sa te lansezi in asemenea retorica. La asta se pricepe orice ageamiu, nestiutor si tont. Nu-i trebuie decat imaginatie, impertinenta si tupeu.

Ascultandu-l pe dl Valcov, mi-am adus aminte, prin contrast, de expunerile televizate ale guvernatorului Mugur Isarescu sau ale consilierului domniei sale, Adrian Vasilescu, adevarate prelegeri in stiinta economica, cea cu care ar dori sa se faleasca economistul Valcov.

Specialistii BNR stiu ce spun cand este vorba de economie. O cunosc si nu o data au punctat capitolele noastre cele mai vulnerabile: sustenabilitatea programelor Guvernului, presiunile pietei asupra monedei nationale, povara indatorarii, situatia rezervelor valutare, acoperirea deficitului, inflatia, puterea de cumparare, saracia.

Daca se referea la toate acestea, domnul Valcov ar fi meritat atentia noastra. N-as pretinde neaparat sa-l inteleg, nici macar sa aiba dreptate. Ar fi fost suficient sa prezinte o opinie calificata in domeniul unde dansul pretinde ca este specialist.

Dar consilierul premierului a dovedit ca n-are opinii in propria sa specialitate si-i doldora de pareri acolo unde nu-l intreaba nimeni cat este ceasul. In stilul cum vorbeste Valcov, ar fi putut vorbi cu acelasi succes chiar si portarul institutiei.

Autostrazile reprogramate, re-reprogramate si re-re-reprogramate sine die

Cum si-a putut inchipui ca telespectatorii asteapta de la dansul altceva decat clarificari pe linie economica si financiara?

Cum si-a permis sa se preteze la perorari despre modernizarea cailor ferate sau constructia de autostrazi, cu care dansul n-ar nici in clin nici in manaca?

E ca si cum ar veni in platou un specialist in medicina ca sa ne vorbeasca despre lupta contra virusurilor si ne-ar prezenta o delicioasa reteta de preparat clatite!

Ma intreb, pentru asta a venit dl Valcov in fata camerelor de luat vederi, ca sa laude guvernarea cu cei 53 km de autostrada dati in folosinta de actuala guvernare, plus altii 20 km pe care spera sa-i inaugureze pana la 15 decembire, plus inca 40 pana la sfarsitul lui ianuarie 2019? Ce treaba are consilierul economic cu autostrazile?

Ca sa nu mai vorbim despre acesti ultimi 40 km de autostrada, neterminati in iulie sau august, atunci cand orice om cu mintea limpede construieste de zor, dar pe care Guvernul nostru si-a propus sa-i finalizeze exact in cea mai geroasa si viscolita luna a anului!

Si asta in conditiile cand niciun metru de autostrada nu este altceva decat o datorie mai veche, cu termen depasit, expirat, reprogramat, re-expirat si re-reprogramat. Sunt lucrari incepute de alte guverne, alti guvernanti, transmise din generatie in generatie, cu termen cu tot, pana au ajuns sa le promita si generatia Dancila-Valcov-Dragnea.

Drumul spre istorie este liber!

In mod evident, consilierul economic al Guvernului a evitat sa vorbeasca despre obiectul muncii sale, starea economiei romanesti. Ce era sa spuna? Ca Guvenrul umbla la tot felul de giumbuslucuri, ca sa aiba bani de salarii, pensii si investitii? Ca ministrul Finantelor inventeaza chiar el giumbuslucurile, revenind de fiecare data cu un fel de "la loc, comanda!" si prezentand alta si mai boacana decat prima?

Corect ar fi fost ca, vorbind la numai cateva zile de la propunerea domnului Teodorovici de a limita emigrarea fortei de munca, consilierul prim-ministrului sa fi spus cateva cuvinte despre pozitia oficiala a Guvenrului despre aceasta elucubratie. Ei, as! Parca nici n-a auzit despre asa ceva.

Parca nu-l intereseaza nici sustenabilitatea programului de guvernare, puterea de cumparare a romanului, deprecierea monedei nationale, datoria externa, deficitul, inflatia, saracia. Numai autostrazile, Ciolos, Soros, neasteptatul conflict cu comisarul european PSD Corina Cretu si rafuiala cu protestatarii, izbucnita intr-o metafora jenanta unde acestora le acorda rolul firului de praf, in timp ce propriul sau rol, al lui Valcov, este insasi istoria.

Numai ca, inainte de a intra in istorie, domnul Valcov are de lamurit cealalta probema, ramasa deocamdata numai in prima instanta.

In functie de asta, vom vedea si noi cat de repede intra dansul in istorie: chiar imediat sau numai peste vreo opt ani?

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#Darius Valcov consilier guvernamental, #Darius Valcov emisiune televizata, #Darius Valcov interviu televizat , #Guvern PSD