Valcov spune ca nu e rentabil sa accesam fonduri UE pentru spitale. Ce ii raspunde Corina Cretu

Joi, 25 Octombrie 2018, ora 17:36
15438 citiri
Valcov spune ca nu e rentabil sa accesam fonduri UE pentru spitale. Ce ii raspunde Corina Cretu
Foto: Hepta.ro

Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, condamnat la 8 ani de inchisoare pentru coruptie, a facut joi o noua postare controversata pe retelele sociale, considerand ca nu e rentabil sa accesam fondurile europene alocate Romaniei pentru spitale, in contextul promisiunilor obtinute de Guvern de la turcii interesati de parteneriatul public-privat.

"Cifrele nu mint niciodata. Hai sa vedem! Comisia Europeana aloca RO 150 milioane euro pentru studiile si constructia (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform BEI, cei care le si elaboreaza, costa 120 milioane euro. Conform acelorasi studii BEI, constructia si dotarea celor 3 spitale costa 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro ramase).

Intre timp, statul roman scoate in parteneriat public privat studiul, constructia si dotarea unui spital, cu 140 milioane euro. Asta, ca sa intelegem exact cum stau lucrurile!", a scris pe Facebook Darius Valcov.

Mesajul lui Valcov a venit dupa ce Guvernul a fost criticat ca nu a facut nimic pentru a folosi fondurile UE alocate pentru constructia de spitale, dar Dancila s-a laudat cu asigurarile primite de la presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ca investitorii turci sunt interesati de construirea unui spital regional la Constanta, de 1.000 de paturi.

La ce face Valcov referire

Valcov face referire la cele trei spitale regionale - Iasi, Cluj si Craiova - convenite inca din timpul guvernarii Ponta, cu Comisia Europeana. Atunci s-a stabilit ca finantarea europeana va fi de 150 de milioane de euro, partea romana angajandu-se sa contribuie cu alte aproximativ 400 de milioane de euro.

In 2016, Guvernul Ciolos a aprobat planul cerut de Comisia Europeana, a alocat terenurile necesare in fiecare dintre cele trei orase, iar ministrul Vlad Voiculescu a incheiat un acord cu Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 1,5 milioane de euro, care presupunea ca BEI sa realizeze studiile de fezabilitate, documentatia si organizarea licitatiilor pentru construirea efectiva si dotarea spitalelor.

Tot in 2016, PSD a inclus cele 3 spitale in promisiunile electorale si, deci, si in programul de guvernare. Doi ani mai tarziu, niciun pas nu a fost facut. Finantarea agreata cu Comisia Europeana prevede ca termenul-limita pentru finalizarea celor trei spitale este 2022, altfel banii sunt pierduti.

Guvernele PSD n-au facut niciun pas pentru aceste spitale

Mesajul lui Valcov a primit insa o replica dura chiar din PSD. Comisarul european Corina Cretu a explicat care este situatia.

"In timpul procesului de pregatire a perioadei de finantare 2014-2020, Ministerul Dezvoltarii Regionale a propus Comisiei Europene introducerea acestui obiectiv de construire a celor trei spitale regionale in cadrul Programului Operational Regional, cu care Comisia a fost de acord si, prin urmare, a fost semnat la 23 iunie 2015.

Decizia Comisiei Europene a fost intemeiata pe propunerea partii romane. In cadrul acestui program, Romania a propus utilizarea a 300 de milioane de euro (150 milioane euro finantare UE, 150 milioane fonduri nationale) pentru 3 spitale regionale, ce urmau a fi construite la Iasi, Cluj si Craiova.

La momentul adoptarii Programului Operational Regional, niciunul dintre studiile de fezabilitate nu fusese inca realizat si nu se stabilise numarul de paturi pe care ar urma sa le aiba fiecare dintre aceste spitale si nici complexitatea serviciilor oferite. Intre timp, Romania a continuat sa pregateasca investitiile, cu ajutorul serviciilor mele si ale BEI, si conform ultimelor estimari ale autoritatilor nationale, cele trei spitale vor avea nevoie de un buget de 1,2 - 1,5 miliarde de euro.

Comisia Europeana a constatat ca aceasta suma este semnificativ mai mare decat bugetul prevazut initial, dar a ramas angajata sa sprijine constructia spitalelor regionale in conformitate cu acordurile incheiate cu Ministrul Dezvoltarii Regionale in anul 2015. Conform prevederilor acestui acord, la Bruxelles se asteapta inca prezentarea celor trei proiecte majore care necesita aprobarea Comisiei, avand in vedere dimensiunea acestora", a scris pe Facebook Corina Cretu.

Cretu: Guvernul sa spuna daca nu mai vrea bani pentru spitale

Aceasta critica in continuare guvernarea de la Bucuresti, care nu a comunicat pana acum Comisiei Europene ca ar avea nevoie de mai multi bani pentru aceste spitale, dar nici ca nu i-ar mai vrea pentru acest obiectiv.

"Pana la acest moment, dupa toti acesti ani, Romania nu a adus la cunostinta CE faptul ca si-ar fi schimbat pozitia cu privire la finantarea celor trei proiecte. In cazul in care Romania doreste sa aloce o suma mai mare din fondurile europene pentru aceste spitale, invit autoritatile romane sa inainteze Comisiei Europene o solicitare in acest sens, in regim de urgenta. Sunt deschisa sa discut orice modificare a POR care poate sa conduca la accelerarea constructiei celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iasi si Cluj.

In cazul in care autoritatile nationale nu doresc sa utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operational trebuie sa fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate in scopuri diferite. Si in acest sens, este nevoie de o solicitare din partea autoritatilor nationale", mai spune comisarul european.

Nu in ultimul rand, social-democrata se declara "mahnita" de modul in care colegii ei trateaza subiecte atat de importante pentru romani.

"Sunt mahnita ca discutiile despre un obiectiv atat de important se duc intr-o zona a speculatiilor si disputelor. Cunosc foarte bine situatia dramatica din sistemul sanitar, un exemplu clar in acest sens fiind chiar faptul ca am acceptat modificarea Programului Operational Regional pentru a permite achizitionarea de ambulante si imbunatatirea infrastructurii sanitare in Romania.

Imi doresc sincer ca Romania sa foloseasca pe deplin si in beneficiul tuturor romanilor, resursele puse la dispozitie de Comisia Europeana. Suntem aici pentru a ajuta Romania.

Invit autoritatile romane sa gasim solutii impreuna la problemele oamenilor", conchide Corina Cretu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Darius Valcov spitale fonduri europene, #Valcov Corina Cretu spitale regionale , #Guvern PSD