Planurile lui Valcov: Reducerea TVA si a accizelor, resuscitarea companiilor de stat

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 15:14
2724 citiri
Planurile lui Valcov: Reducerea TVA si a accizelor, resuscitarea companiilor de stat
Foto: Facebook/Darius Valcov

Darius Vlacov, ministrul propus pentru Buget si Finante, care a primit luni aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament, a vorbit despre planurile sale in fruntea portofoliului.

Valcov (PSD) sustine ca una dintre prioritatile sale este sa contribuie la relansarea companiilor de stat care au datorii urise. El sustine ca acestea trebuie fie privatizate, fie ajutate sa se dezvolte de catre Ministerul de Finante.

"Trebuie sa vorbim cu fiecare minister in parte, pana la urma ei sunt actionarii companiilor, sa vedem care sunt problemele. Acesta companii nu trebuie lasate in stare de incertitudine. Cu un ajutor minim pot intra pe piata si se pot dezvola, sunt cateva companii care nu pot atrage fonduri europene, pentru ca au datorii la stat. Deci ori mergem pe restructurare pana la insolventa, ori le privatizam, ori le ajutam", a declarat Darius Valcov.

Guvernul Ponta 4 - Lista cu propunerile de ministri - cine vine si cine pleaca

Acesta a precizat ca, in perioada in care a fost ministru al Bugetului, a avut intalniri cu reprezentanti de la 60 de societati, adaugand ca specialistii "din industria de arme au propuneri foarte bune, pentru ca solutiile le gasesti la oamenii care se lovesc de probleme".

Valcov a asigurat ca, pana in luna iunie a anului 2015, va exista o lista a companiilor din Romania care au nevoie de astfel de interventii, sustinand ca "va exista o propunere de decizie din partea Ministerul de Finante" pana atunci.

Reduceri de TVA si accize

Darius Valcov a precizat ca exista posibilitatea reducerii TVA si a accizelor din anumite domenii. Demnitarul a lamurit ca specialistii Guvernului si delegatia FMI nu s-au inteles pe un singur punct, respectiv pe venit. Asffel, partea romana a sustinut ca incasarile la buget vor fi mai mari in 2015 decat anul acesta, in timp ce expertii internationali au spus ca veniturile se vor mentine la acelasi nivel.

Asadar, daca se va dovedi ca specialistii romani au avut dreptate, iar la buget se va incasa mai mult decat sumele prevazute in proiectul pentru 2015, "banii vor fi redirectionati catre masuri de relaxare fiscala, adica accize si TVA".

Guvernul Ponta 4: Audieri in comisii - LIVE

In context, Valcov a mentionat ca are in plan realizarea unor analize in ceea ce priveste accizele din fiecare domeniu, astfel incat "sa vedem daca nivelul este in beneficiul celor care platesc, dar si al statului".

"Uneori, nivelul crescut al accizei nu e in avantajul statului. Trebuie sa gasim o formula optima, astfel incat, chiar daca platesc mai putini, printr-un volum mai mare, statul castiga mai mult. Au fost discutii cu producatorii de bere in acest sens si ei au venit cu un angajament ferm de crearea de locuri de munca si marirea productiei", a spus Valcov.

Referitor la modificarile ce vor fi facute in proiectul de buget pe 2015, in contextul comasarii unor ministere, cum ar fi IMM-urile cu Energia si Economia, Valcov a precizat ca banii pentru cele doua departamente oricum au fost alocati (pentru IMM si Energie), iar acum "trebuie sa gasim o formula legala, nu e o problema de fond, ci de forma".

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#Darius Valcov reducere TVA, #Darius Valcov accize, #Darius Valcov companii stat, #Darius Valcov Buget Finante , #ministrul Bugetului