Valcov: Guvernul vine cu o noua rectificare pozitiva, cuprinzand plati de peste 4 miliarde lei

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 21:32
3597 citiri
Valcov: Guvernul vine cu o noua rectificare pozitiva, cuprinzand plati de peste 4 miliarde lei

Guvernul vine, pe final de an, cu o noua rectificare, pozitiva, ce vizeaza plati de peste patru miliarde lei, din care mai mult de jumatate pentru plata drepturilor castigate in instanta de salariatii din sectorul bugetar, se arata intr-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Valcov.

"Rectificarea bugetara pe care am pregatit-o pe acest final de an este una pozitiva, cuprinzand plati de peste 4 miliarde lei si o crestere de venituri cu 1,3 miliarde lei. Pentru prima data, arieratele bugetului de stat si ale bugetelor locale vor fi egale cu zero, in timp ce deficitul bugetului general consolidat se mentine la 2,2% din PIB.

Mai mult, dupa ce am fost acuzati ca incheiem anul 2014 cu un excedent bugetar, vreau sa clarific faptul ca tocmai acest lucru ne permite ca peste 4 miliarde lei care ar fi trebuit achitate anul viitor sa poata fi cheltuite in 2014. Este o masura care anihileaza impactul reducerii CAS cu peste 90% si care stimuleaza consumul intern", a explicat Darius Valcov.

Noutati despre bugetul pe 2015: Guvernul se gandeste la o reducere generala a TVA

Din totalul de patru miliarde, 2,3 miliarde lei vor fi alocati pentru plata de titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, transa aferenta anului 2015, suma de 457 milioane de lei pentru plata despagubirilor stabilite in sarcina Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor prin titluri executorii si 523,7 milioane lei pentru achitarea arieratelor inregistrate in contabilitatea unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local si a spitalelor publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale, la data de 31 octombrie 2014 si neachitate.

De asemenea, 203 milioane lei vor fi folositi pentru achitarea ratelor de capital aferente imprumuturilor contractate de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale de la Ministerului Finantelor Publice, din varsaminte din privatizare, cu termen de plata in perioada 2014 - 2015, suma de 152,1 milioane lei pentru finalizarea proiectelor ex-ISPA de la Ministerul Transportului si Secretariatului General al Guvernului si 144,5 milioane lei pentru a finanta contravaloarea sentintelor definitive si irevocabile ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, a obligatiilor de plata catre terti prestatori de servicii si lucrari, precum si a sumelor necesare platii integrale a sprijinului producatorilor agricoli.

Alte alocari avute in vedere sunt: 30 de milioane de lei ce vor merge in plata arieratelor pentru spitalele din subordinea Ministerului Transportului, Ministerului Sanatatii si Ministerului Justitiei; 56 de milioane de lei destinati finantarii drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav; 40,6 milioane de lei - subventii pentru Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti "Metrorex" SA; 60 de milioane de lei pentru a asigura decontarea biletelor speciale de calatorie gratuita de care au beneficiat unele categorii sociale; 4 milioane de lei pentru finantarea restaurarii monumentelor istorice, precum si pentru Palatul Culturii din Iasi.

Totodata, s-a suplimentat bugetul SRR si SRTv cu suma de 28 milioane de lei si, in scopul cresterii capacitatii operationale a Armatei Romane, 100 de milioane de lei sunt destinati achizitiilor de materiale, active fixe, servicii, lucrari pentru efectuarea de reparatii curente si reparatii capitale la tehnica de lupta si echipamente militare, se mai arata in comunicat.

România, la coada clasamentelor în UE în privința cheltuielilor publice alocate protecției sociale, sănătății și educației
România, la coada clasamentelor în UE în privința cheltuielilor publice alocate protecției sociale, sănătății și educației
Dintre principalele funcții ale cheltuielilor publice generale din UE, protecția socială a rămas cea mai importantă în 2022, echivalentul cu 19,5% din PIB. Sănătatea și domeniul...
Preț record pentru gramul de aur. Cât a ajuns să coste metalul prețios. Și euro se apropie vertiginos de 5 lei
Preț record pentru gramul de aur. Cât a ajuns să coste metalul prețios. Și euro se apropie vertiginos de 5 lei
Gramul de aur s-a scumpit marţi cu 6,1312 lei, adică 2%, ajungând la o cotaţie de 312,9021 lei, de la 306,7709 lei, cât anunţase luni Banca Naţională a României, înregistrând din nou o...
#Valcov ministru Buget, #buget Romania 2015, #rectificare bugetara , #ministrul Bugetului