Ziare.com

Guvernul dezvaluie de unde ia ca sa reduca taxele. Ce planuri are pentru armata

Joi, 19 Februarie 2015, ora 16:37

   

Guvernul dezvaluie de unde ia ca sa reduca taxele. Ce planuri are pentru armata
Reducerea impozitelor si taxelor va putea fi aplicata prin inghetarea chelutielilor bugetare in 2016 la nivelul din acest an, iar din 2017 circa 40% din impactul bugetar al cresterii PIB va merge spre relaxare fiscala si 60% spre cheltuieli bugetare, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov.

Ministrul Finantelor a aratat ca pana la mijlocul anului vor fi introduse standarde de cost pentru administratia centrala si nu a exclus si alte reforme administrative.

Potrivit ministrului Finantelor, golul de venituri estimat pentru 2016 din reducerile programate la TVA si accize si eliminarea taxei pe stalp si a impozitului pe veniturile din dividende va fi acoperit din impactul pozitiv al cresterii economice asupra veniturilor bugetare.

FMI admite ca TVA e mare in Romania, dar reducerea sa trebuie sa vina cu taieri bugetare - surse

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In aceste conditii, bugetul pe 2016 va urma in linii mari nivelul cheltuielilor stabilit in 2015.

Ministerul Finantelor estimeaza pentru anul viitor un minus aritmetic de 16,4 miliarde lei, din care se asteapta sa recupere venituri de 9,4 miliarde lei, ceea ce ar duce la un deficit suplimentar de 7 miliarde lei.

Cele mai recente prognoze ale Comisiei Nationale de Porgnoza, luate in calcul la constructia bugetara, indica un PIB de 748,6 miliarde lei in 2016, comparativ cu 709,7 miliarde lei in acest an, corespunzator unei cresteri economice de 3% pentru anul viitor.

Pe de alta parte, Finantele au calculat un impact pozitiv asupra cresterii economice din masurile de relaxare fiscala de 1,7 puncte procecntuale in 2016, ceea ce ar echivala cu o crestere economica de 4,7% pentru anul viitor.

Valcov a declarat, insa, joi, ca efectul pozitiv asupra PIB va duce cresterea economica de anul viitor la 4,3%, precizand ca prognoza convenita cu institutiile financiare internationale pentru 2016 este de 2,6%.

Pentru 2017, cand proiectul de Cod Fiscal prevede scaderea CAS atat la angajat, de la 10,5% la 7,5%, cat si la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nota de fundamentare indica un impact negativ de aproape 8 miliarde lei, iar veniturile recuperate se situeaza la 3,75 miliarde lei, cea mai mare parte (2,7 miliarde lei) fiind chiar rezultatul masurii de taiere a CAS.

Pentru acelasi an, CNP estimeaza un PIB de 790,8 miliarde lei, in crestere absoluta cu 42 de miliarde lei, respectiv crestere relativa de 3,3%. Ministerul Finantelor considera ca reducerile de taxe din 2017 vor duce la un plus de crestere economica de 0,6 puncte procentuale.

Finantele au trecut in nota de fundamentare un impact negativ pentru 2018 de 7,7 miliarde lei, din care 5,8 miliarde lei vor rezulta din reducerea cu inca doua puncte a TVA, de la 20% la 18%. Veniturile recuperate sunt estimate la 3,5 miliarde lei, din care 2,8 miliarde vor fi incasari suplimentare ca urmare a efectului pozitiv al reducerii TVA.

Prognoza CNP pentru 2018 arata un PIB de 836,1 miliarde lei, cu 45 de miliarde lei peste 2017, ceea ce corespunde unei cresteri economice de 3,5%. Si in acest caz, MFP mizeaza pe un aport suplimentar la cresterea economica din relaxarea fiscala, de 0,7 puncte procentuale.

Pentru 2019, cand proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei unice cu doua puncte procentuale, de la 16% la 14%, Guvernul estimeaza un minus direct de 4,8 miliarde lei, compensat partial, cu 2,5 miliarde lei, de venituri recuperate.

Romania s-a angajat pentru acest an sa se incadreze intr-un deficit de 1,83% din PIB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, la care se adauga un ajustor de 0,25% din PIB destinat exclusiv cofinantarii proiectelor din fonduri UE.

Darius Valcov a mai explicat ca a fost modificata programarea bugetara in asa fel incat maximul de cheltuieli publice sa fie realizate in trimestrele II si III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel ca deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB. Potrivit programarii bugetare, cheltuielile publice ar urma sa fie mai mici in trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3094 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Infuzia de capital cash autohton

valuta straina euro dolar franc ,fac mai mult ca toti leii adunati pentru ca exista o boala cronica si anume devalorizare monetara ,favorizata de prabusirea economiei nationale ,vanduta la fier vechi si bancilor straine ,o politica de cazinou dusa 25 de ani in defavoarea tuturor pentru o patura mica si bogata ,care acum se zbate in agonia cercetarilor penale , sa le fie confiscata averea fabuloasa pentru inzestrarea armatei care a avut o dotare onorabila insa nu mai poate tine pasu cu noile tehnologii din lipsa banilor alocati

 

Guvernul dezvaluie de unde ia... Planuri pe cometa !

Guvernul Ponta si acest Valcov fac promisiuni de austeritate pentru cei care ii vor succeda!
De ce nu reduc trenul de viata bugetar acum! Omediat si cu 40%! Si pensiile la fel, etc... Adica tot ce au clantanit contra guvernului Boc, care era confrunta cu o criza europeana.
Guvernul Ponta nu se confrunta cu o asemenea criza. El 'absoarbe cit poate' ACUM; nu are decat sa moara capra in 2016! Ca ei nu vor mai fi la manete.
Incompetenta guvernului condus de plagiatorul Ponta este de natura PENALA!

 

Decat parasuta de Boc, care a zis "da traiti" Fmi-ului

Si a crescut tva la 24 %, mi-a dublat impozitele la masina si mi-a triplat impozitele la case... Decat panarama de MRU, care imi explica senin ca daca dosarele mele de la ANRP nu au intrat cu ale smecherilor la inceput, si s-a epuizat fondul proprietatea pe supraevaluari cum s-a vazut acum, eu trebe sa ma multumesc cu 15 % din ce mi se cuvine, platibili in 12 ani!!!, Mai bine cu astia, pe care desi i-am injurat la inceput ca era de bon ton, acum incep sa le doresc succes in ceea ce vor sa faca. Sunt masuri bugetare fara egal in istoria de dupa revolutie.De la curajul de a elimina dubla impozitare pe dividende, transmiterea responsabilitatii maririi taxelor locale catre autoritatile locale (cum e si normal), eliminarea taxelor contraproductive cum ar fi taxa pe stalp si impozitul progresiv pe case pana la principiul interpretarii conflictului de legi in favoarea contribuabilului. OMG - sper sa le iasa.

Ințeleg că ești salariat...

Altfel n-ai mai fi atit de fericit... Printre altele codul ăsta nou propune calcularea contribuției la pensii la totalul veniturilor iar contribuția dată la sănătate nu mai e deductibilă la calculul impozitului pe venit.
Cu alte cuvinte
1. ți se iau 16% și din banii pe care i-ai dat deja statului
2. totalul CAS+CASS+impozit pe venit ajunge la 47,8% din ce ciștigă o persoană.
Sună bine? Eu aș zice că nu...

Si ce planuri are guvernul pentru armata ne spuneti alta data?

Pe unii chiar ne intereseaza, mai ales cand nu-i pace sub maslini. Dar voi stiti, sau ati pus-o doar in titlu?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor