Darius Valcov sustine ca s-a cazut la pace cu UDMR si Guvernul nu renunta la taxa pe lacomie

Duminica, 10 Februarie 2019, ora 21:29
9413 citiri
Darius Valcov sustine ca s-a cazut la pace cu UDMR si Guvernul nu renunta la taxa pe lacomie
Foto: Captura Antena 3

Darius Valcov, consilierul premierului pe probleme economice, sustine ca Guvernul a ajuns la o intelegere cu UDMR si ca nu s-a luat in calcul renuntarea la taxa pe lacomie, dar faimoasa OUG 114 este posibil sa se modifice pe partea de energie.

Asta dupa ce, in urma cu numai cateva zile, premierul Viorica Dancila a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa amane intrarea in vigoare a unor prevederi din acest act normativ.

"Nu cred ca s-a pus problema la renuntarea taxei pe lacomie, mai sunt de facut analize pe partea de energie. (...) E posibil ca pe aceasta componenta sa se modifice", a spus Darius Valcov, duminica, la Antena 3.

De asemenea, consilierul premierului a mai precizat ca UDMR are reprosuri legate de taxa pe lacomie, dar el nu stie care sunt acestea. "UDMR nu au spus la ce se refera. Despre energie stim sigur ca sunt cateva lucruri pe care vrem sa le indreptam", a mai spus Valcov.

"Discutiile cu UDMR-ul s-au incheiat si s-au incheiat foarte bine (pe buget - n.red.) . 99% din discutii s-au incheiat. (...) Sunt niste discutii (legate de modificare a taxei pe lacomie si propuse de UDMR - n.red.) care nu trebuie facute in corelatie cu bugetul", a subliniat Valcov.

De asemenea, el a spus ca din piata de capital si cea bancara au fost cele mai multe presiuni pentru schimbarea taxei pe lacomie.

Taxa pe lacomie prevede impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unul nivel al ROBOR-ului mai mare de 2% si este inclusa in OUG 114, care prevede si alte taxe suplimentare, mai ales in zona de energie si telecom.

Dancila spunea ca vrea sa dea dovada de flexibilitate

Premierul Viorica Dancila, sustinea, pe 7 februarie, ca vrea sa dea dovada de flexibilitate, asa ca ar putea sa amane intrarea in vigoare a unor prevederi din celebra OUG 114, actul normativ elaborat de Finante care impune printre altele "taxa pe lacomie" destinata sectorului bancar.

Intrebata la acea vreme la Bruxelles, de Antena3, daca are de gand sa proroge unele masuri fiscale din aceasta ordonanta, asa cum a cerut UDMR, Dancila a spus ca "un guvern trebuie sa dea dovada de flexibilitate" si ca "poate au fost elemente in care ar fi trebuit sa luam alta decizie".

"Cred ca un guvern trebuie sa dea dovada de flexibilitate si sa vada ce functioneaza si ce nu functioneaza. Nu trebuie sa mergem pe ideea ca intotdeauna avem dreptate, poate au fost elemente in care ar trebui sa luam o alta decizie", a declarat Dancila.

Premierul a refuzat atunci sa spuna exact ce prevederi din OUG 114 ar putea fi prorogate, insa a promis ca va exista o discutie foarte detaliata.

Cel care a propus prorogarea unor prevederi din Ordonanta Teodorovici este liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat ca grupul parlamentar al maghiarilor va elabora un pachet de masuri de modificare a ordonantei de urgenta privind masurile fiscale, care asigura stabilitatea economica, atat pentru sectorul bancar, cat si pentru sfera intreprinzatorilor.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit cu ministrul Finantelor, Orlando Teodorovici, pentru a discuta inclusiv despre efectele Ordonantei 114 si ROBOR.

Ce prevede OUG 114 in domeniul energetic

Actul normativ presupune plafonarea pretului la gaze si energie electrica pentru 3 ani, astfel:

"In perioada 01.04.2019 - 28.02.2022, producatorii, inclusiv filialele acestora si/sau afiliatii apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara atat activitati de extractie cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul Romaniei au obligatia sa vanda cu pretul de 68 lei/MWh cantitatile de gaze naturale rezultate din activitatea de productie interna curenta catre furnizori si clienti finali eligibili. In aceasta perioada, producatorul are obligatia sa vanda cu prioritate catre furnizaori, in conditii reglementate de ANRE, pentru asigurarea intregului necesar de consum al clientilor casnici, din productia curenta si/sau din depozitele de inmagazinare.

  • Producatorii, inclusiv filialele acestora si/sau afiliatii apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara atat activitati de extractie cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul Romaniei nu vor mai incheia contracte de vanzare cu livrare pe teritoriul Romaniei, la preturi mai mari de 68 lei/MWh. Diferentele de costuri de achizitie din anii 2018 si 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preturile practicate, se vor recupera pana la data de 30.06.2022, conform reglementarilor ANRE;
  • Pretul de achizitie platit de furnizori pentru gazele din productia interna curenta necesare pentru acoperirea consumului clientilor finali nu poate depasi valoarea de 68 lei/MWh, indiferent de vanzator.
"

In replica, compania OMV Petrom a avertizat ca noile masuri fiscale vor avea un puternic impact asupra sectorului energetic din Romania, securitatii energetice, locurilor de munca, dar si asupra investitiilor.

"Daca vor fi implementate, masurile vor arunca piata de gaze din Romania inapoi in timp cu cel putin 10 ani, la stadiul de piata reglementata si departe de a fi liberalizata.

In absenta unei economii deplin functionale, investitiile, disponibilitatea produselor si serviciilor, locurile de munca si cresterea economica sunt amenintate.

Suntem profund ingrijorati cu privire la masurile care sunt impuse fara studii de impact si fara nicio consultare prealabila. Astfel de masuri au efect negativ asupra atractivitatii Romaniei pentru investitori, descurajeaza proiectele de investitii si afecteaza in mod negativ economia si forta de munca", se arata intr-un comunicat de presa al grupului.

Sursa citata mai precizeaza ca plafonarea pretului gazelor naturale incalca regulile UE privind piata libera si distorsioneaza concurenta.

"Atragem atentia ca stabilirea in mod artificial a unui pret la care producatorii sunt obligati sa comercializeze gazele incalca regulile Uniunii Europene privind piata libera, distorsioneaza concurenta, discrimineaza producatorii romani fata de importatori si poate avea consecinte grave asupra aprovizionarii cu gaze.

Productia de gaze din Romania ar scadea in urmatorii ani ca urmare a reducerii investitiilor. Pretul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune in pericol proiecte importante de investitii din domeniu", potrivit comunicatului.

Guvernul nu a introdus taxa pe lacomie in proiectul de buget

Amintim si ca Guvernul nu a inclus, in bugetul pe 2019, la categoria venituri estimate, taxa pe activele financiare ale bancilor in cazul unui nivel ROBOR mai mare de 2%.

"Incepand cu 1 ianuarie 2019, prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale institutiilor de credit al carei eventual impact nu a fost inclus in proiectia de venituri bugetare", se arata in proiectul de buget pe 2019, publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

Exista doua posibilitati pentru care Guvernul a prevazut in bugetul pe 2019 incasari zero din taxa pe activele bancare: fie crede ca ROBOR va scadea sub 2%, cu toate ca i s-a tot explicat ca nu bancile decid nivelul si ca exista numerosi factori care il influenteaza, inclusiv politici, fie renunta la "taxa pe lacomie", in ciuda declaratiilor lui Darius Valcov.

Citeste reactiile aparute dupa ce Teodorovici a anuntat ordonanta:

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Valcov modificari OUG 114, #Valcov taxa pe lacomie , #stiri Darius Bogdan Valcov