Valcov isi da cu parerea despre bugetul presedintiei si bucatarul presedintelui

Sambata, 18 August 2018, ora 16:12
8591 citiri
Valcov isi da cu parerea despre bugetul presedintiei si bucatarul presedintelui

Consilierul guvernamental Darius Valcov a declarat, sambata, referitor la taierea bugetului Administratiei Prezidentiale, ca la rectificarea bugetara nu se acorda fonduri suplimentare "doar pentru ca iti doresti tu sa te plimbi cu bucatarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol".

"Nu e vorba de dat un ban in plus sau in minus, dar atunci cand ai o executie atat de proasta a bugetului si doar pentru ca iti doresti tu sa te plimbi cu bucatarul peste tot pe unde te duci la vilele de protocol, asta nu inseamna ca trebuie sa iti acorde cineva mai multi bani la rectificare.

Deci, asa cum si-a asternut, asa doarme fiecare. N-au cheltuit banii, poate ii vor cheltui data viitoare", a declarat, sambata, Darius Valcov, la Antena 3, despre taierea bugetului Administratiei Prezidentiale.

Intrebat daca este posibil ca Presedintia sa ramana fara bani, asa cum a acuzat Administratia Prezidentiala, consilierul economic al premierului Viorica Dancila a spus ca Guvernul va acorda toate sumele necesare.

"Chiar si dupa rectificare, creditele de angajament, adica angajarea sumelor, se vor putea face. Si daca vor face aceste angajamente si vor depasi limita sumelor bugetare pe care le au la dispozitie, bineinteles ca printr-o rectificare imediat sau prin fondul de rezerva se vor da banii necesari.

Dar, deocamdata, cand ai cheltuit sub 40% din ceea ce ai avut alocat in sapte luni de zile, la ce sa te astepti? O sa discutam si la urmatoarea rectificare cu toate ministerele. Cine si-a cheltuit banii a primit in plus, cine nu si-a cheltuit banii i-au fost taiati banii. Si asta va fi regula de acum incolo", a completat Valcov.

Chestionat daca Guvernul va aproba, saptamana viitoare, rectificarea bugetara, Darius Valcov a raspuns: "Este decizia doamnei prim-ministru, noi suntem pregatiti. Nu stim daca au venit si avize de la CSAT pentru bugetele SRI, SIE, Administratia Prezidentiala, si asa mai departe, dar in momentul in care vor fi si aceste avize, daca ele sunt necesare, rectificarea va trebui sa fie aprobata".

Presedintia acuza ca Romania nu-si va putea onora angajamentele asumate, din cauza reducerii bugetului

Pe 7 august, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca bugetul Administratiei Prezidentiale a fost redus cu 11,1 milioane de lei.

"Taierea este de 11,1 milioane, ea se compune din 8 milioane minus la bunuri si servicii, avem un plus de un million la cheltuielile de personal. Sumele sunt pana la final de an. Va fi o a doua rectificare la finalul lui octombrie. Avem posibilitatea de a aloca sume suplimentare din fondul de rezerva al Guvernului, pentru orice fel de cheltuieli suplimentare. Deci nu vor fi probleme", a spus Teodorovici.

In aceeasi zi, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a precizat ca a adus la cunostinta MFP si Guvernului "situatia grava in care s-ar putea ajunge daca vor fi efectuate reducerile masive de buget", mentionand ca, anterior, a purtat discutii pe aceasta tema cu Darius Valcov, mandatat in acest sens de premierul Viorica Dancila. Potrivit sursei citate, Administratia Prezidentiala nu va putea achita integral viitoarele obligatii contractuale, nici pentru deplasari externe, nici pentru alte angajamente, in lipsa creditelor bugetare necesare pentru efectuarea platilor.

Administratia Prezidentiala a mai criticat rectificarea bugetara a Guvernului, precizand ca, prin taierea fondurilor Presedintiei, Romania nu-si va putea pastra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mari,a completat Dobrovolschi. O noua adresa a fost trimisa catre Ministerul de Finante.

"Bugetul Administratiei Prezidentiale pe 2018 a fost stabilit in cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru ca aceasta este suma necesara sustinerii in mod corespunzator a activitatii presedintelui Romaniei.

In contextul unei rectificari negative de o asemenea anvergura Romania nu va putea fi reprezentata si nu va putea sa-si onoreze angajamentele internationale asumate, cum ar fi gazduirea si organizarea Summit-ului 'Initiativei celor 3 mari' si evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de catre Romania a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai Romaniei vor afla astfel ca Guvernul blocheaza angajamentele noastre", a explicat, la inceputul aceste luni, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...