Iohannis: Prezidenţialele pot fi în septembrie-noiembrie. Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislaţia şi este târziu

Miercuri, 19 Iunie 2024, ora 15:27
1599 citiri
Iohannis: Prezidenţialele pot fi în septembrie-noiembrie. Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislaţia şi este târziu
Klaus Iohannis FOTO Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat într-o conferință de presă că șeful de stat trebuie să fie ales de români şi nu de partide, iar cetățenii trebuie să conştientizeze importanţa acestor alegeri și să se informeze.

„În ce priveşte alegerile prezidenţiale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, ele pot avea loc în septembrie, sau în octombrie sau în noiembrie. Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislaţia şi cred că este prea târziu. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor”, a spus șeful statului.

Șeful statului a adăugat: „este important, pentru mine, să subliniez că preşedintele României trebuie să fie ales de români şi nu de partide. De aceea avem vot direct şi de aceea cred că e important ca românii să se informeze şi să intereseze, indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte”, a completat preşedintele.

Şeful statului a mai susținut că pentru următorii cinci ani aceste alegeri sunt cele mai importante.

„Se discută mult în jurul a câtă putere are sau nu preşedintele. Eu pot spune că are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidenţiale miza principală a alegerilor din acest an. La fel de importante sunt şi parlamentarele, şi localele, şi europarlamentarele, dar ştim că pentru români miza este alegerea preşedintelui şi cred că este bine aşa. De aceea, nu vreau să spun când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze. Asta se stabileşte de partide. Pot fi şi independenţi. Dar românii trebuie să conştientizeze importanţa acestor alegeri pentru România şi să meargă la vot. Asta mă preocupă pe mine cel mai mult” a mai arătat Klaus Iohannis.

Afirmațiile președintelui vin în contextul în care, după ce a hotărât ca alegerile prezidențiale să fie organizate în septembrie, Coaliția s-a răzgândit, urmând să rediscute opțiunile miercuri seară.

Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost alături de președintele Klaus Iohannis, în calitate de șef al Senatului României, la Washington, în contextul Summitului NATO. Liderul liberalilor...
Iohannis, absent la dineul de la Casa Albă. Deputat USR: „L-a trimis în locul lui pe Ciucă. Americanii nu l-au primit”
Iohannis, absent la dineul de la Casa Albă. Deputat USR: „L-a trimis în locul lui pe Ciucă. Americanii nu l-au primit”
România nu a fost reprezentată la dineul de la Casa Albă, a anunțat deputatul USR Claudiu Năsui. Parlamentarul acuză că l-a trimis pe Nicolae Ciucă „ca să dea impresia că ar fi urmașul...
#data alegeri prezidentiale, #Klaus Iohannis, #PSD, #PNL , #alegeri prezidentiale 2024
  1. Reacția lui Ciucă după ce premierul Ciolacu a spus că s-a dus până la Washington să-și anunțe candidatura. "E foarte bine!"
  2. „Surpriza” judecătorilor pentru Liviu Dragnea. Dosarul „Tel Drum” a fost suspendat. Fost ministru al Justiției: „Bătaie de joc. Dau cu piciorul la 20 de milioane de euro”
  3. Huzurul bugetarilor de partid în România. Câți dintre ei pot fi concediați, fără a li se simți lipsa: „Politicienii nu sunt pregătiți de așa ceva”
  4. Circul grotesc al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European. "Niciodată pentru dictatura UE/Niciodată cu Ucraina" VIDEO
  5. România are doi vicepreședinți în Parlamentul European. Cine sunt eurodeputații aleși din primul tur
  6. Ministru PNL jignit de premierul Marcel Ciolacu. Burduja: „Nu s-a referit la mine”
  7. Iohannis, absent la dineul de la Casa Albă. Deputat USR: „L-a trimis în locul lui pe Ciucă. Americanii nu l-au primit”
  8. Conducerea "superagenției" care va controla toate companiile naționale a demisionat după acuzațiile de incompatibilitate
  9. Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă. Legea tocmai a fost promulgată
  10. Ciolacu anunță semnarea unui acord cu următoarea Comisie Europeană pentru asumarea deficitului de 3%. „Asta arată că nimeni nu vrea majorarea vreunui impozit”