Washingtonul se declară ''dezamăgit'' că UE nu suspendă datoria Ucrainei

Sambata, 15 Octombrie 2022, ora 10:06
4955 citiri
Washingtonul se declară ''dezamăgit'' că UE nu suspendă datoria Ucrainei
Secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen FOTO Captură video

Secretarul trezoreriei SUA, Janet Yellen, s-a declarat vineri "dezamăgită" pe lângă omologii săi europeni că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori care au fost de acord să suspende rambursarea datoriei ucrainene timp de doi ani, relatează France Presse.

"Aş spune sincer că rămân dezamăgită de faptul că Comisia Europeană nu s-a alăturat grupului de creditori pentru a oferi o scutire de la plata datoriei Ucrainei", a declarat ministrul economiei şi finanţelor lui Joe Biden, la o întâlnire la Washington în cadrul reuniunilor de toamnă ale FMI şi Băncii Mondiale.

"Ucraina, după cum ştiţi, se confruntă cu un deficit uriaş de finanţare şi are nevoie de sprijinul nostru deplin", le-a spus ea miniştrilor de finanţe şi comisarilor europeni.

Un grup de creditori internaţionali ai Ucrainei, care cuprinde Canada, Franţa, Japonia, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite, au semnat un protocol de acord la 14 septembrie ce prevede amânarea plăţii datoriei ucrainene după o solicitare a Kievului.

Aceste ţări şi-au dat acordul la 20 iulie şi de atunci au îndemnat alţi deţinători de obligaţiuni să facă acelaşi lucru.

"Comisia este un organism multilateral şi pentru a lua o astfel de decizie trebuie să avem un consens al tuturor statelor membre", a reacţionat comisarul pentru afaceri economice al Comisiei Europene Paolo Gentiloni, întrebat vineri într-o conferinţă după remarcile ministrului american.

"De aceea avem o cale diferită şi o abordare diferită a problemei", a adăugat el.

FMI a avertizat la aceste întâlniri că Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar ce ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari pe lună în 2023.

Janet Yellen l-a primit marţi pe ministrul ucrainean de finanţe Sergii Marcenko, la Departamentul Trezoreriei.

Ea a cerut ţărilor partenere şi aliaţilor Statelor Unite să accelereze plăţile financiare către Ucraina şi să-şi intensifice asistenţa, atât pentru "a ajuta Ucraina să-şi menţină serviciile guvernamentale esenţiale", dar şi pentru "a începe să construiască şi să se redreseze".

"Vom continua să vă sprijinim", a promis dna Yellen.

Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Rușii cer ajutorul SUA, dar nu se pot abține să dea vina pe Ucraina pentru atacul terorist de lângă Moscova
Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, unul dintre acoliții lui Vladimir Putin, a dat vina pe Ucraina pentru atacul terorist de la sala de spectacole Crocus din Moscova,...
Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Șeful FSB acuză Ucraina, SUA și Regatul Unit că se află în spatele atacului de la Moscova, soldat cu 139 de morţi
Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), a declarat marţi, 26 martie, că SUA, Regatul Unit şi Ucraina se află în spatele atacului de la...
#datorie externa, #Ucraina, #SUA, #Uniunea Europeana, #banca mondiala, #fmi , #Ucraina
Comentarii