ANAF șterge datorii de 106 milioane de lei din industria de apărare. Care sunt cele zece companii ”iertate”

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 18:09
4865 citiri
ANAF șterge datorii de 106 milioane de lei din industria de apărare. Care sunt cele zece companii ”iertate”
Cele zece companii riscă să intre în faliment dacă nu li se șterg datoriile FOTO Facebook / MApN

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis un ordin care prevede ștergerea datoriilor a zece companii din industria de apărare. Printre acestea se află și Fabrica de Pulberi Făgăraș și Fabrica de Arme Cugir.

Valoarea datoriilor se ridică la 106,1 milioane lei.

Potrivit proiectului de ordin emis de ANAF, cele zece companii din apărare care vor avea datoriile șterse sunt:

1. Societatea Uzina Mecanică București

2. Societatea Uzina Mecanică Plopeni

3. Societatea Uzina Automecanică Moreni

4. Societatea Metrom

5. Societatea Tohan

6. Societatea Fabrica de Pulberi Făgăraș

7. Societatea Pirochim Victoria

8. Societatea Uzina Mecanică Sadu

9. Societatea Carfil

10.Societatea Fabrica de Arme Cugir

Guvern: ”Se impune întărirea capacităţii de apărare a României”

În luna aprilie, guvernul a propus ștergerea datoriilor a zece companii din industria de apărare, în valoare de 137,2 milioane de lei. Companiile vizate se încadrează în categoria principalilor furnizori de armament, muniţie şi material de război pentru forţele sistemului naţional de apărare, denumit FSNA.

”Recentele evoluţii în plan geopolitic şi economic, respectiv apariţia unei zone de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acţiuni concrete în vederea protejării intereselor naţionale, inclusiv prin acţiuni de asigurare a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare, şi a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile şi strategice, precum şi a serviciilor de mentenanţă necesare”, se mai arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În acest context, mai susține guvernul, ”se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico - financiară a operatorilor economici de interes strategic”.

Măsura va ajuta FSNA să poată fi pregătit pentru protejarea intereselor naţionale de apărare ale statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru Uniunii Europene şi Organizaţiei Trataului Atlanticului de Nord, se mai arată în document.

În cazul în care datoriile nu vor fi șterse, cele zece companii riscă să intre în faliment, ”fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării, în timp real, a intereselor esenţiale ale siguranţei naţionale”, potrvit Adevărul.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#datorii anaf sterse, #companii industrie aparare, #Cugir, #faliment , #stiri economice