Cât costă să acuzi pe Facebook fără dovezi. Suma încasată în justiție de trei oameni făcuți „impostori, escroci, profitori, ţepari”

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 22:35
6448 citiri
Cât costă să acuzi pe Facebook fără dovezi. Suma încasată în justiție de trei oameni făcuți „impostori, escroci, profitori, ţepari”
Persoanele care sunt jignite pe Facebook pot cere daune morale FOTO Pixabay

Membrii unei familii din Dâmbovița au cerut daune morale de 60.000 de euro (ulterior au redus pretențiile la 15.000) după ce membrii unei alte familii i-au numit „impostori, escroci, profitori, mincinoşi, ţepari” fără să își susțină acuzațiile. Totul a început de la un apel umanitar.

Printr-un proces deschis la Tribunalul Dâmbovița, membrii unei familii care au vrut să ajute o femeie bolnavă de leucemie au cerut daune morale după ce, în urma apelului umanitar, au fost jigniți și li s-au adus acuzații grele.

Totul a început în anul 2021 când o femeie de 46 de ani a aflat că este bolnavă de leucemie acută mieloidă, într-o stare foarte avansată. Pentru ca femeia să se poată trata în Italia a fost demarată o campanie de strângere de fonduri în mediul online. Familia care a încercat să strângă fonduri pentru femeia bolnavă de leucemie s-a confruntat, însă, cu acuzații grave din partea membrilor unei alte familii.

„..prin povestea ta vreți sa mai tepuiti lumea, sunteți rușinea Găeștiului, „profită de bunătatea oamenilor", „nu va lasati păcăliți de aceasta postare”, „mai bine dati banii unor copii orfani nu unor impostori", „oare pana unde vor merge cu minciuna?", „nu vă lăsați păcăliți", „sunt mincinoși și profitori".

Sunt câteva dintre mesajele care au început să curgă în urma apelului umanitar.

În urma acestor mesaje, cele trei persoane acuzate au deschis proces cerând daune morale de 60.000 de euro. Ulterior, pretențiile au fost reduse la 15.000.

Persoanele date în judecată s-au apărat susținând că „și-au exprimat opinia publică care constituie un drept fundamental al lor, iar ceea ce au transmis public reprezintă niște adevăruri cunoscute de ei, pe care au dorit să le aducă la cunoștința opiniei publice la care a apelat familia reclamanților pentru strângerea de fonduri respectivă, deoarece aceștia au ascuns sau chiar au indus în eroare opinia publică”.

Suma infimă acordată de judecător

În urma procesului, Tribunalul Dâmbovița a constatat că acuzele aduse reclamanților sunt nefondate, fiind făcute fără ca cei care au formulat acuzațiile să depună vreo probă în susținerea afirmațiilor.

„Instanta consideră că afirmațiile şi mesajele postate de pârâţi pe paginile de facebook cu privire la pretinsa fapta de furt şi înşelaciune savarsită de reclamantul ……., lipsa de moralitate şi integritate profesionala a acestuia, expresiile indecente, jignitoare folosite cu referire la toţi membrii familiei „impostori, escroci, profitori, mincinoşi ţepari” sunt de natură să aducă atingere onoarei și demnității acestora”, se arată în sentința Tribunalului Dâmbovița.

Tribunalul a admis, însă, doar în parte cererea de chemare în judecată, obligându-i pe pârâți să le plătească reclamanților daune morale de doar 2.000 de lei.

„Se apreciază că o suma de 2.000 lei pentru fiecare dintre cei trei reclamanţi persoane fizice reprezintă o satisfacție echitabilă, atingerea adusă onoarei și demnității lor, fiind de natură să împiedice realizarea, continuarea sau repetarea unor asemenea afirmații defăimătoare de către pârâţi”, se mai arată în sentința Tribunalului Dâmbovița, care a fost atacată cu apel.

Citește și:
Conflict deschis între două cântărețe de muzică populară: ”A recunoscut că a furat”
Conflict deschis între două cântărețe de muzică populară: ”A recunoscut că a furat”
Două dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară, Olguța Berbec și Niculina Stoica, se află într-un conflict la scenă deschisă, care a ajuns în instanță. Olguța Berbec a...
S-a încheiat procesul fotbalistului de la Manchester City acuzat de șapte violuri. Jucătorul riscă închisoarea pe viață
S-a încheiat procesul fotbalistului de la Manchester City acuzat de șapte violuri. Jucătorul riscă închisoarea pe viață
Juriul din procesul fotbalistului francez Benjamin Mendy, acuzat în Marea Britanie de şapte violuri, s-a retras, luni, pentru a delibera după patru luni de audieri. Fundaşul francez în...