Brexit: David Cameron este optimist in legatura cu sansele unui acord

Sambata, 13 Februarie 2016, ora 14:06
3425 citiri
Brexit: David Cameron este optimist in legatura cu sansele unui acord
Foto: Facebook David Cameron

Premierul britanic, David Cameron, a afirmat vineri seara ca este increzator in sansele unui acord care sa ii permita tarii sale sa ramana in Uniunea Europeana, in timp ce cancelarul german, Angela Merkel, a reafirmat ca doreste sa impiedice un "Brexit", noteaza AFP.

Daca nu se va ajunge la un acord, "atunci, nu exclud nimic. Dar cred ca putem si, daca vom face acest lucru, cred ca vom castiga referendumul si va fi bun pentru Marea Britanie, bun pentru Germania si bun pentru intreaga Europa", a declarat liderul britanic in cursul unui banchet la Hamburg (nordul Germaniei) in compania cancelarului.

"In ce priveste locul Marii Britanii in Europa, am fost mereu increzator in faptul ca impreuna vom putea obtine reformele care sa raspunda la asteptarile britanicilor si, de asemenea, sa functioneze pentru intreaga Europa", a adaugat David Cameron.

"Marea Britanie a fost intotdeauna o tara care a intins mana", a insistat el. "Nu am vrut niciodata sa tai puntile si sa ne retragem din lume", a mai afirmat seful guvernului de la Londra, care trebuie sa organizeze in curand un referendum privind mentinerea tarii sale in UE.

"Doresc ca Marea Britanie sa fie si sa ramana un membru activ al unei Uniunii Europene care reuseste", a declarat la randul sau Angela Merkel. "Este in interesul Germaniei si, de asemenea, in interesul britanic si al intregii Europe", a adaugat ea.

David Cameron este angajat intr-un maraton diplomatic pentru a-i convinge pe partenerii sai sa ii sprijine cererea de reforme cu ocazia summitului care va avea loc pe 18 si 19 februarie la Bruxelles si sa evite iesirea Marii Britanii din UE, un "Brexit".

Acordul dezvaluit saptamana trecuta de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru a evita iesirea Marii Britanii din UE, pune pe masa o "frana de urgenta" pentru ca Londra sa poata suprima ajutoarele sociale platite muncitorilor intraeuropeni si garantii ca City nu va avea de suferit in urma intaririi monedei unice.

Citește și:
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Tribunalul Bucureşti a amânat marţi, 31 ianuarie, pentru 17 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă,...