Cameron vrea sa inabuse in fasa o revolta si-si ameninta ministrii ca-i da afara din Guvern

Luni, 08 Iunie 2015, ora 09:26
2802 citiri
Cameron vrea sa inabuse in fasa o revolta si-si ameninta ministrii ca-i da afara din Guvern
Foto: Facebook/David Cameron

Intr-o incercare de a potoli o rebeliune in interiorul partidului sau conservator, prim-ministrul britanic David Cameron si-a avertizat ministrii ca, daca nu ii sprijina strategia asupra UE, vor trebui sa paraseasca Guvernul.

Exprimandu-se pe marginea unei reuniuni duminica in Germania a Grupului celor sapte natiuni puternic industrializate (G7), Cameron, care a promis sa renegocieze relatiile Marii Britanii cu UE inaintea referendumului asupra ramanerii sau iesirii din Uniune, a semnalat ca nu va tolera nicio disidenta, relateaza Reuters.

"Daca vrei sa fii o parte a Guvernului, va trebui sa consideri ca ne-am angajat intr-un exercitiu de renegociere inaintea unui referendum si care va conduce la un rezultat de succes", a declarat el reporterilor, intrebat daca va permite ministrilor sa voteze la referendum fiecare dupa constiinta.

Uniunea Europeana, la degetul Marii Britanii. Cat de imprevizibili pot fi englezii?

Planurile lui David Cameron, dupa castigarea alegerilor: Referendum pentru apartenenta Marii Britanii la UE

Cameron o ameninta pe Merkel cu iesirea Marii Britanii din UE: Daca nu obtinem ce vrem...

Marea Britanie, in pericol de a-si pierde statutul in UE

"Toata lumea din Guvern a semnat programul stabilit in manifestul conservator", a adaugat el.

Cameron s-a exprimat dupa ce peste 50 de parlamentari din partidul sau au declarat ca sunt pregatiti sa se alature unei campanii de sprijinire a iesirii Marii Britanii din UE, cunoscuta ca "Brexit", daca premierul britanic nu obtine schimbari radicale in interiorul blocului european.

Acesta a fost primul semn de revolta eurosceptica de cand Cameron a fost reales luna trecuta, noteaza Reuters.

Un membru al aceluiasi grup a sugerat ca 9 ministri ai lui Cameron ar putea vota iesirea din UE. Acest lucru nu a putut fi confirmat in mod independent.

Dar Cameron, care a promis sa tina referendumul asupra UE pana la sfarsitul anului 2017, s-a declarat increzator ca va obtine un acord ce ii va permite sa recomande britanicilor sa voteze ramanerea in blocul de 28 de natiuni, un club de care ei apartin din 1973.

Cu toate acestea, el este vulnerabil. Desi reales cu o majoritate surprinzatoare, o rebeliune asupra Europei in randul propriilor parlamentari in Camera Comunelor (650 de locuri) i-ar putea deraia agenda de legiferare mai larga si arunca o pata neagra asupra celui de-al doilea mandat al sau.

Unii parlamentari conservatori eurosceptici considera ca el a incadrat intrebarea la referendum pentru a favoriza un vot de ramanere in UE si sunt de asemenea furiosi ca a decis sa nu impuna restrictii privind activitatea de campanie guvernamentala in perioada premergatoare votului.

Dar Cameron a precizat ca nu va permite nicio rebeliune, in special in randul propriilor ministri.

Quarterly Report - Editia 4

Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
Sute de candidaţi la alegerile europarlamentare din iunie, verificați dacă au colaborat cu Securitatea. Concluziile CNAS
214 candidaţi la alegerile europarlamentare au fost verificați de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și în cazul lor au fost emise adeverinţe că nu au colaborat cu...
#Cameron ministri strategie UE, #Cameron referendum Marea Britanie UE , #premier Marea Britanie