David Cameron, "indolentul" care a castigat al doilea mandat

Autor: Ana Ilie
Vineri, 08 Mai 2015, ora 20:23
4087 citiri
David Cameron, "indolentul" care a castigat al doilea mandat
Foto: Guvernul Marii Britanii

David Cameron a sfidat pronosticurile si pe cei care il acuza de indolenta si a castigat alegerile legislative din Marea Britanie. Expertii spun insa ca il asteapta vremuri grele, in special din cauza asa-zisului "Brexit", bomba retragerii din UE, careia el insusi i-a aprins fitilul.

Premierul in exercitiu a iesit public inainte de incheierea numaratorii voturilor, sigur ca poate sa formeze un nou Guvern fara a face alianta, pentru a promite un "viitor mai bun pentru toata lumea", scrie AFP, potrivit Liberation.

"Absenta coalitiei permite recompensarea unui numar mai mare de deputati din tabara sa", spune Tony Travers, de la London School of Economics (LSE). Asta, in conditiile in care partea eurosceptica a partidului sau Conservator a fost nemultumita in trecut ca liberal-democratii, eurofili si de centru-stanga, au primit mai multe portofolii in Guvernul Cameron I.

In discursul de vineri, Cameron, cel mai tanar ocupant al biroului din Downing Street 10, si-a regasit accentele "liberal conservatoare", remarca sursa citata.

Cameron a parut ca a luat act de criticile formulate de rivalii sai in campanie. Premierul a fost acuzat ca a redresat economia tarii cu riscul sporirii inegalitatilor si i-au fost reprosate pierderile colaterale ale austeritatii. In discurs, a facut asadar referire la "locuri de munca", "locuinte", "demnitate", "scoli performante".

Mai mult, Cameron a confirmat ca intentioneaza sa isi indeplineasca promisiunea de a organiza un referendum cu privire la apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, insa se va confrunta si cu ambitiile separatistilor scotieni.

In varsta de 48 de ani, Cameron si-a schimbat "limbajul corporal" si cel verbal cu zece zile inainte de alegeri.

Noul discurs este mai ofensiv, tema este "eu sau haosul", unele iesiri ale sale fiind de neconceput nu cu mult timp in urma.

De-a lungul timpului, neologismul cel mai folosit pentru a-i descrie maniera detasata a fost "chillaxed", o comprimare a termenilor "chill" si "relax", ambii desemnand relaxarea, detasarea.

In timpul campaniei, trei "gafe" au fost prezentate drept mostra ca premierul este rupt de cetatenii obisnuiti: Cameron mancand un hot-dog cu tacamuri, incurcarea numelui echipei preferate de fotbal si remarca "aceste alegeri sunt determinante pentru cariera mea...adica pentru tara".

Sustinatorii sai au inghitit cu greu nonsalanta cu care a exclus un al treilea mandat si increderea sa risca sa deschida prematur cursa pentru succesiunea sa.

Aparent noua stare de spirit a lui Cameron este, de fapt, o intoarcere la felul in care a pornit. La 39 de ani, cand a ajuns in fruntea partidului Conservator, Cameron s-a angajat sa "decontamineze" imaginea anti-sociala a partidului, mostenita de la Margaret Thatcher.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#David Cameron premier alegeri, #David Cameron victorie alegeri , #premier Marea Britanie