David Cameron, noul premier al Marii Britanii

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 Mai 2010, ora 22:57
2715 citiri
David Cameron, noul premier al Marii Britanii

Liderul conservatorilor britanici, David Cameron, a devenit noul premier al Marii Britanii, dupa ce a acceptat invitatia Reginei Elisabeta a II-a de a forma noul Executiv.

Cameron a tinut marti seara un discurs in fata resedintei Downing Street 10, alaturi de sotia sa, Samantha, multumind fostului premier Gordon Brown.

Conservatorii vor forma noul Guvern impreuna cu liberal-democratii condusi de Nick Clegg.

Gordon Brown a demisionat marti, la ora locala 19:20, din functia de lider al Partidului Laburist si din cea de premier al Marii Britanii si a anuntat ca se indreapta spre Regina pentru a o anunta de decizia sa.

Brown o va sfatui pe Elisabeta a II-a sa il invite pe rivalul sau in alegeri, liderul Conservatorilor, David Cameron, sa formeze Guvernul, scrie The Guardian.

In discursul tinut in fata faimoasei adrese Downing Street 10, Brown i-a multumit sotiei, a adus un omagiu fortelor armate britanice si a dat asigurari ca va face tot posibilul pentru formarea unui guvern puternic.

Sky News anunta ca Nick Clegg, liderul liberal-democratilor, va fi premier adjunct in noul Executiv, primul Guvern de coalitie din Marea Britanie din ultimele decenii.

Negocierile pentru formarea majoritatii parlamentare au durat patru zile dupa alegeri. Laburistii si liberal-democratii au inceput discutiile luni, cand Gordon Brown a anunta ca demisioneaza de la sefia partidului pentru a nu impiedica prin prezenta sa rezultatul discutiilor.

Insa mai multi laburisti importanti au avertizat ca o alianta cu partidul lui Clegg nu este de dorit, deoarece acesta si-ar conditiona sprijinul de organizarea unui referendum privind schimbarea sistemului de vot in favoarea reprezentarii proportionale.

Marti dupa-amiaza, laburistii au anuntat ca discutiile cu partidul lui Clegg au esuat, asadar Conservatorii au cele mai multe sanse sa faca o alianta cu acesta.

Negocierile de aceasta data au fost foarte rapide, cele doua partide reusind foarte repede sa gaseasca puncte comune.

Un parlamentar liberal-democrat povestea despre discutii ca a fost socat de cat de concilianti au fost conservatorii: "Nu-mi vine sa cred cat de multe ne-au oferit. Practic au sters manifestul lor si l-au introdus pe al nostru. Vom fi nevoiti sa ii suportam, desi ni se face pielea de gaina, patru sau cinci ani, dar asta e".

La scurt timp dupa aceea, premierul Gordon Brown si-a prezentat demisia, indreptandu-se spre Regina pentru a-i propune sa-l invite pe Cameron sa formeze Guvernul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#david cameron premier, #premier Marea Britanie , #premier Marea Britanie
Comentarii
Poza wert
wert
rank 5
OARE EXISTA VREO SANSA CA POLITICIENII ROMANI SA INVETE CEVA DE LA CEI BRITANICI?