Izolarea Marii Britanii in criza euro: Castig sau pierdere?

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 08:49
4441 citiri
Izolarea Marii Britanii in criza euro: Castig sau pierdere?
Foto: Daylife

Doua zile de negocieri nu au fost de ajuns pentru a-l convinge pe David Cameron, premierul Marii Britanii, sa renunte la cerintele sale provind protejarea intereselor tarii pe care o conduce.

Prin urmare, liderii Frantei si Germaniei i-au aratat usa si au hotarat sa incheie un acord mai restrans privind disciplina bugetara. La acesta s-au adaugat, rapid, si celelalte state membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie ramanand complet izolata.

"Cred ca am luat o decizie corecta", sustine David Cameron, in continuare, desi majoritatea analistilor internationali, precum si alti lideri politici din propria tara, sunt de parere ca acest lucru va conduce la excluderea de la deciziile importante.

"Nu cred ca David Cameron a stat cu noi la masa cu adevarat, am luat decizia asupra acestui text, nu avem timp pentru compromisuri slabe in privinta euro", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

"Le dorim numai bine. Eu am considerat ca oferta nu a fost destul de buna pentru Marea Britanie. Este mai bine sa le permitem acestor state sa mearga pe propriul drum", a contracarat prim-ministrul britanic.

Potrivit unor surse citate de Financial Times, Cameron a iesit de la summit "adanc ranit", dupa ce a reusit sa supere toti liderii UE, fara sa primeasca vreo concesie pentru interesele Regatului Unit. De altfel, diplomatii citati au subliniat ca premierul a incercat sa negocieze timp de ore intregi in favoarea sa, principala problema reprezentand-o serviciile financiare.

Ce risca britanicii?

Rezultatul summit-ului din Bruxelles, era, in mare, asteptat, insa ridica problema unei Europe in doua viteze, chiar daca, pana la urma, de o parte se afla doar britanicii.

Totusi, Regatul Unit nu foloseste moneda euro. Prin urmare, de ce atata galagie, se intreba analistii CNN.

Fiind in afara uniunii, Marea Britanie s-a folosit de independenta monetara. A fi in afara zonei euro aduce si anumite avantaje. Statele isi pot tipari bani pentru stimularea economiei, cand au nevoie, iar inflatia astfel generata vine cu bonusul de a reduce din datoria tarii.

Bineinteles, reversul medaliei este eroziunea puterii de cumparare, dar, cel putin, nu exista o rata a somajului de 20 la suta, ca in Spania.

In schimb, statele din zona euro nu pot folosi inflatia pentru a scapa de probleme, deoarece Banca Centrala Europeana vegheaza ca un caine scumpirile. Totusi, nu este total lipsita de logica nici abordarea britanica, avand in vedere ca ar trebui, conform acordului initiat de Franta si Germania, sa permita institutiilor europene sa-i controleze bugetul, in conditiile in care nu foloseste moneda unica.

Pe de alta parte, sa risti prietenia cu principalii parteneri economici prin refuzul clar ar putea avea consecinte negative pe termen lung pentru toate statele care se opun euro. Motivul? Ele vor fi marginalizate, iar parerea lor ignorata in momentul cand se vor lua alte decizii economice vitale.

Economia Marii Britanii se bazeaza mult pe industria serviciilor financiare, pe care premierul tine cu tot dinadinsul sa le protejeze fata de posibilitatea introducerii unei taxe speciale asupra tranzactiilor financiare, un lucru sprijinit puternic de Franta si Germania.

Regatul Unit, insa, nu-si permite sa riste plecarea unor actori importanti din pietele financiare din Londra, unul din cele mai mari centre financiare din lume, deoarece Guvernul castiga foarte mult de pe urma sa. De exemplu, anul trecut, 11,2 la suta din veniturile din taxe si impozite la bugetul de stat au provenit de la sistemul bancar.

Dar are si de pierdut de pe urma acestei posibile izolari. Industria britanica nu este la fel de diversificata precum a Germaniei si Frantei, unde productia reprezinta, inca, o parte esentiala a economiei. Astfel, in cazul unei noi crize a creditelor, Regatul Unit ar avea mai mult de suferit.

Prin urmare, analistii sunt de parere ca, in ciuda faptului ca Marea Britanie este "natiunea insula", nu isi permite sa se izoleze economic de vecinii sai europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#summit UE, #David Cameron, #acord zona euro, #criza zona euro , #premier Marea Britanie