Premierul Cameron recunoaste ca Londra a ucis cetateni britanici cu drona. Regina era in pericol (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 08:37
6640 citiri
Premierul Cameron recunoaste ca Londra a ucis cetateni britanici cu drona. Regina era in pericol (Video)

Premierul britanic, David Cameron, i-a anuntat pe parlamentari luni ca tara se confrunta cu o amenintare terorista fara precedent si ca a folosit forta militara in Siria, fara acordul Parlamentului, impotriva unui cetatean britanic care pregatea actiuni impotriva reginei.

"Era un terorist care comanda crime pe strazile noastre si nicio alta cale de a-l opri nu exista", a explicat premierul, in primul discurs tinut in fata parlamentarilor dupa vacanta de vara, scrie Daily Mail.

Statul Islamic continua sa avanseze: Ce a smuls din mainile regimului Assad

Alaturi de tinta principala a atacului britanic in Siria, Reyaad Khan, a fost ucis si un al doilea fanatic al Statului Islamic, tot cetatean britanic, Ruhul Amin.

Operatiunea secreta a avut loc la 21 august. O a treia tinta, Junaid Hussain, a fost ucis trei zile mai tarziu de o drona americana, intr-o operatiune comuna cu SUA.

Cameron le-a spus parlamentarilor ca se inregistreaza o crestere dramatica a amenintarii teroriste la adresa tarii - daca in 2014 au existat 15 atacuri cu legatura cu Statul Islamic in intreaga lume, in acest an au avut loc deja peste 150.

Premierul a anuntat ca in Marea Britanie au fost dejucate, in cursul acestui an, sase atacuri teroriste.

"Daca exista o amenintare directa la adresa poporului britanic si suntem capabili sa o impiedicam prin actiune imediata, atunci, ca premier, eu voi face acest lucru", a explicat Cameron de ce a trecut peste aprobarea Parlamentului.

Franta, la un pas de o decizie radicala in privinta Statului Islamic: Hollande va spune ce urmeaza

El a insistat ca loviturile cu drona au fost "in intregime legale", intrucat s-a consultat cu procurorul general: "Am exercitat dreptul inerent al Marii Britanii la auto-aparare. Existau dovezi clare ca indivizii din acest caz planuiau si dirijau atacuri armate impotriva Marii Britanii. Acestea au facut parte dntr-o serie de incercari esuate de a ataca Marea Britanie si aliatii nostri.

Si, in conditiile speciale din Siria, atacul aerian a fost singura modalitate fezabila de a dejuca atacurile planuite si dirijate de acest individ".

Khan si Hussain orchestrau in aceasta vara, din bastionul Statului Islamic din Raqqa, atacuri asupra unor "comemorari publice de inalt profil", inclusiv Ziua Victoriei, organizata luna trecuta, la care au participat un numar mare de veterani de razboi si demnitari, inclusiv regina Marii Britanii.

Premierul britanic a promis ca va supune la vot in Camera Comunelor, probabil luna viitoare, initiativa de a trimite avioanele britanice sa bombardeze teroristii Statului Islamic din Siria.

Citeste si:
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Ministrul care va demisiona astăzi din guvernul condus de Florin Cîțu. Ce reproșuri îi sunt aduse premierului
Adrian Oros a anunţat marţi dimineaţa, 28 septembrie, că îşi va părăsi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precizând că "pentru premierul Florin Cîţu,...
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Ce se va discuta în prima ședință a noului Biroul Executiv Naţional de după congresul PNL
Biroul Executiv Naţional al PNL este convocat marţi, 28 septembrie, în prima şedinţă în noua componenţă, după congresul partidului din 25 septembrie. Preşedintele PNL, premierul...
Sursa: Ziare.com