Tensiuni la G20: Un oficial rus ar fi spus ca Marea Britanie e "o mica insula careia nimeni nu-i da atentie"

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 20:55
3852 citiri
Tensiuni la G20: Un oficial rus ar fi spus ca Marea Britanie e "o mica insula careia nimeni nu-i da atentie"

Rusia a infuriat Marea Britanie, dupa ce un oficial rus a numit Regatul Unit, in cadrul summit-ului G20 din Sankt Petersburg, "o mica insula careia nimeni nu ii acorda atentie".

Afirmatia a fost facuta in noaptea de joi spre vineri, fiind doar una dintre replicile dure care au fost spuse, in contextul unor atacuri militare in Siria, noteaza Daily Mail.

Cel care a facut declaratia este Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin. Acesta ar mai fi spus ca oligarhii sovietici au cumparat clubul de fotbal britanic Chelsea Londra.

Dupa izbucnirea controversei, oficialii rusi au negat insa ca afirmatiile ar fi fost vreodata facute. Insa acest episod de la summit-ul G20 gazduit de Rusia a subliniat relatiile de tip Razboi Rece care au fost create din cauza conflictului din Siria.

Siria, pusa pe lista discutiilor de la summit-ul G20 - Se impune sau nu atacul

Replica prim-ministrului britanic David Cameron nu s-a lasat asteptata, laudand Marea Britanie si afirmand ca putine alte tari au "o istorie mai mandra, o inima mai puternica sau o flexibilitate mai mare", informeaza BBC. Astfel, Downing Street a cautat clarificari in legatura cu aceste remarci, care au fost facute de oficialul rus unui grup de jurnalisti.

"Marea Britanie este o insula care a ajutat la eliberarea continentului european de fascism si a fost hotarata in a face acest lucru in Al Doilea Razboi Mondial. Marea Britanie este o insula care a ajutat la abolirea sclaviei, care a inventat mare parte dintre lucrurile care au meritat sa fie inventate, inclusiv fiecare sport jucat peste tot in lume. Este o insula care este responsabila azi pentru arta, literatura si muzica ce bucura intreaga lume", a spus liderul Executivului britanic, care a afirmat insa ca nu a auzit afirmatiile oficialului rus.

"Suntem foarte mandri de tot ceea ce facem ca o mica insula - o mica insula care are cea de-a sasea economie, a patra cel mai bine finantata armata, unii dintre cei mai eficienti diplomati, cea mai mandra istorie", a adaugat David Cameron.

Totodata, premierul britanic a spus ca Rusia "a negat absolut" afirmatiile respective. In schimb, Peskov a sustinut ca nu poate explica sursa afirmatiei "mica insula", atribuita lui: "Cu siguranta nu are legatura cu realitatea, cu siguranta nu este ceva ce a spus eu. Nu stiu ale cui viziuni le reflecta, nu are legatura cu noi".

Relatiile dintre Rusia si Marea Britanie au fost incordate in ultimii ani ca urmare a uciderii fostului agent KGB Alexander Litvinenko, in Londra, in anul 2007.

Cele doua tari sunt in dezacord si asupra ceea ce ar trebui sa faca in legatura cu razboiul din Siria, care domina discutiile in cadrul summit-ului de doua zile din Rusia.

In acelasi timp, Vladimir Putin a spus ca Rusia si SUA nu au trecut peste diferendele pe tema unei posibile actiuni militare in Siria, liderul de la Kremlin sustinand in continuare ca o interventie militara in regiune ar urma sa destabilizeze Orientul Mijlociu si ar fi contraproductiva.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Rusia Marea Britanie insula mica, #David Cameron summit G20, #Rusia Marea Britanie interventie Siria, #Marea Britanie summit G20 , #premier Marea Britanie