Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că specialiștii au estimat când va fi vârful de debit pe Dunăre în România și că autorităţile sunt în alertă.
Imediat după ce Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta, ministrul Mediului a explicat, la Antena 3, că pe baza cotelor pe care le-a înregistrat Dunărea la Budapesta şi Bratislava, specialiştii au estimat că vom avea un vârf de debit şi în România, în jurul datei de 28-29 septembrie, potrivit adevarul.ro.
Mircea Fechet a mai spus că, până ajunge la noi, Dunărea mai adună şi apele altor râuri și că trebuie să ne așteptăm la un debit de 9200-9500 m³.
„Astăzi (miercuri – n. red, 18 septembrie) vă pot spune că la Budapesta avem un debit de 6.300m³/s și se estimează că va exista un vârf maxim de 8.700m³/s în data de 22 septembrie”, a afirmat ministrul Mediului.
Fechet a mai spus și că autoritățile sunt în alertă și azi, 19 septembrie, urmează ca la Ministerul Mediului să fie convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru stabilirea primelor măsuri.
Ministrul Mediului e de părere că nu vor fi probleme mari, având în vedere că în 2006 țara noastră s-a confruntat cu o situație asemănătoare, când Dunărea a avut un debit și mai mare, mai exact de 15.800m³/s la intrarea în ţară.
Tot Mircea Fechet mai spune că atunci când vine vorba de Dunăre, din momentul în care cotele cresc în Budapesta, autoritățile din România au la dispoziție o săptămână pentru a se pregăti, dar chiar și așa, trebuie avut în vedere riscul de inundații, care este mai crescut la gurile de vărsare a Dunării, mai exact în Deltă.
Hidroelectrica preciza miercuri, 18 septembrie, că a fost constituit un grup de lucru la nivelul societăţii pentru monitorizarea debitului fluviului Dunărea.
"Menţionăm că viiturile sunt fenomene naturale frecvente, iar societatea are proceduri specifice pentru situaţii de urgenţă şi un mod de acţiune prestabilit pentru diverse scenarii, personalul fiind periodic instruit în acest sens. Debitele actuale nu impun intrarea în regim de ape mari. Modul de exploatare se face în conformitate cu reglementările în vigoare şi modul de colaborare statutat cu partenerul sârb", au subliniat reprezentanţii Hidroelectrica.
Debitul Dunării a crescut enorm în Ungaria și Slovacia. Fluviul a inundat falezele din Budapesta, iar la Bratislava nivelul apei a crescut cu aproape 10 metri.