Decesele a patru copii din cauza hepatitei misterioase alarmează OMS. Specialist: ”Trebuie să menținem ridicat nivelul de alertă”

Joi, 05 Mai 2022, ora 03:40
3243 citiri
Decesele a patru copii din cauza hepatitei misterioase alarmează OMS. Specialist: ”Trebuie să menținem ridicat nivelul de alertă”
Hepatita misterioasa, întâlnită la copiii foarte mici FOTO / Pixabay

Hepatita din cauză necunoscută a crescut gradul de îngrijorare a experților OMS care recomandă atenție sporită la simptome și prezentarea cât mai urgentă la spital.

Marți, 3 mai, Ministerul indonezian al Sănătății a transmis că trei copii au murit din cauza hepatitei atipice ridicând la 4 numărul deceselor cauzate de această formă neidentificată.

Doctorul Marius Geantă a explicat pentru Ziare.com de ce nu trebuie să ne relaxăm mai ales atunci când auzim că una dintre cauze ar fi un subtip de adenovirus.

”Avem o actualizare a numărului de cazuri de hepatită acută de cauză necunoscută. Avem 228 de astfel de cazuri, conform Organizației Mondiale a Sănătății și încă 50 posibile alte situații în care se așteptă rezultatele pentru a vedea dacă se confirmă sau nu. Și avem declarația ministrului indonezian al Sănătății referitoare la decese.

Cazurile despre care vorbim au fost raportate de aproximativ 20 de țări. Cele mai multe sunt în Marea Britanie și SUA. Acest lucru ne-ar putea sugera că am putea fi martorii unei situații în care aceste cazuri să iasă la lumină ca urmare a unei monitorizări și raportări atente și a funcționării sistemelor de sănătate și de supraveghere. Cazurile raportate sunt înregistrate începând din urmă cu câteva luni până în octombrie 2021”, a explicat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, doctorul Marius Geantă.

Mesajul este că nu trebuie să treacă neobservate

Aceste cazuri au fost diagnosticate în țări unde sistemul de sănătate funcționează foarte bine.

”Nu sunt cazuri care s-au diagnosticat recent, ci sunt verificate din urmă. Iar pentru a face acest lucru, organizarea sistemului de sănătate trebuie să fie cât mai bună. Iar dacă există un dosar electronic de sănătate este mult mai ușor decât dacă informația respectivă este pe hârtie. Cu ajutorul softurilor se pot identifica foarte rapid dacă există astfel de situații care se încadrează în definiția de caz”, a mai spus expertul.

Însă, în ultima vreme, tendința este de a minimiza această boală gravă, iar doctorul Marius Geantă spune că acesta este poate cel mai greșit lucru.

”Chiar dacă este o creștere ”naturală” a numărului de cazuri de hepatită din cauză necunoscută sau o creștere relativă, adică sunt mai multe cazuri dar nu atât de multe în termeni absoluți pentru că de fapt a crescut interesul și sunt căutate mult mai activ, mesajul este că acestea nu trebuie să treacă neobservate.

Avem acest prim palier al formelor de hepatită acută de cauză necunoscută și cel al cazurilor de hepatită fulminantă de cauză necunoscută care necesită transplant și care, din păcate au dus la trei decese la nivel mondial din ceea ce știm până acum.

Este o situație pe care nu o putem trece cu vedere, nu putem să o minimalizăm. S-ar putea ca în vreme de pandemie să fi trecut neobservate astfel de cazuri, copiii să fi fost internați, iar dacă li s-a îmbunătățit starea, probabil că nu li s-a mai făcut alte analize care ar fi putut duce la depistarea unor astfel de cazuri.

Marea Britanie are un sistem foarte bine pus la punct de supraveghere de date, unul dintre cele mai performante din lume, în materie de sănătate publică”, a explicat medicul.

Ipoteză: Dacă ar fi implicat acest tip de adenovirus, este puțin probabil să fie forma pe care o știm deja

Când vorbim despre cauze, datele sunt foarte puține în prezent. Combinația dintre adenovirus și coronavirus ar fi una dintre cele mai plauzibile, dar mai sunt și alte ipoteze.

”S-a vorbit mult despre acel subtip de adenovirus de tip 41 ca fiind una dintre cauzele hepatitei ”din cauză necunoscută”. Însă această cauzalitate nu a fost încă demonstrată. Suntem în etapa în care vorbim despre corelații. Și anume că la o proporție importantă din acești copii a fost identificată o astfel de formă de adenovirus. Dar de aici și până la a spune că aceasta este cauza, este o cale destul de lungă. Mai avem nevoie de date.

Am văzut genul acesta de simplificări și spațiul public și acestea chiar nu sunt susținute de dovezi științifice pe de o parte, iar pe de altă parte tind să provoace un fals sentiment de siguranță în rândul populației.

Cred că trebuie să menținem ridicat nivelul de alertă. Vorbim despre măsurile de igienă la copii, pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să fim atenți la simptome și să ne prezentăm la spital la apariția primelor semne.

În Marea Britanie se fac studii aprofundate pentru secvențierea adenovirusului, mai ales a adenovirusului 41 pentru a constata în ce măsură a suferit sau nu mutații față de ceea ce se știa. Însă aceste date nu au fost încă comunicate.

Putem emite însă o ipoteză. Dacă acest tip de adenovirus ar fi implicat, ar fi puțin probabil să fie vorba despre forma pe care noi o știm, ci mai degrabă să fi suferit niște modificări. Sau poate să fie forma pe care noi o știm, dar în combinație cu un alt virus, poate cu SARS-CoV-2, sau poate să fie vorba despre forma pe care o știm care în combinație cu ceva scade apărarea imună a organismului.

Dar trebuie luate în calcul și celelalte ipoteze, posibile toxine, alți agenți patogeni. Pe ce date avem acum, când vorbim, nu este o variantă care poate fi exclusă”, a mai spus Marius Geantă.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#decese hepatita necunoscuta, #adenovirus modificat, #cauzele hepatitei misterioase , #hepatita copii