Deloitte Romania: ANAF nu poate emite deciziile de impunere fara formularul 600. Nu va exista obligatia de plata!

Joi, 01 Februarie 2018, ora 20:43
3627 citiri
Deloitte Romania: ANAF nu poate emite deciziile de impunere fara formularul 600. Nu va exista obligatia de plata!
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a amanat depunerea declaratiei 600 pana pe 15 aprilie prin emiterea ordonantei din 31 ianuarie, dar nu a modificat OUG-ul care stabileste data de 25 martie privind prima plata trimestriala a contributiilor de asigurari sociale.

Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, caz in care contribuabilul nu are nicio obligatie de plata, a explicat un director din cadrul firmei de consultanta si audit Deloitte Romania, Radu Derscariu.

Prin emiterea OUG din 31 ianuarie, publicata in Monitorul Oficial, Guvernul a amanat depunerea declaratiei 600 pana pe 15 aprilie, motivul principal fiind, asa cum reiese din anunturile oficiale, simplificarea procedurii de declarare.

Insa acest OUG nu aduce modificari OUG 79/2017, care stabileste data de 25 martie pentru prima plata trimestriala, iar Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, a atras atentia Derscariu.

"Astfel primul termen ar fi 25 martie, dar aceeasi OUG stabileste ca debitul se instituie odata cu emiterea deciziei de impunere de catre ANAF, in baza declaratiei contribuabilului. Or, atata timp cat termenul pentru depunerea declaratiei a fost prorogat pana pe 15 aprilie, este evident ca ANAF nu va primi declaratiile pana pe 25 martie si, implicit, nu va avea pe baza a ce sa emita deciziile de impunere", a declarat Derscariu.

Astfel, termenul de plata devine scadent doar dupa instituirea debitului de catre ANAF, in caz contrar, respectiv daca nu primeste decizia de impunere, persoana fizica nu are nicio obligatie de plata.

Totodata, ramane deschisa intrebarea privind numarul de plati.

"In acest moment suma minima datorata - 2.280 lei anual pentru cei care datoreaza doar CASS si 7.960 lei pentru cei care datoreaza CAS si CASS - se distribuie in patru transe. Din moment ce prima plata nu va mai fi pe 25 martie, probabil se vor face plati in 3 transe sau mai putine", a declarat Derscariu.

Totodata, in cazul celor circa 30.000 de persoane care au depus deja Declaratia 600, ramane de vazut cum va proceda autoritatea si daca va emite deciziile de impunere, considera directorul Deloitte Romania.

Citeste si Ministrul Teodorovici spune ca formularul 600 nu mai trebuie depus, chiar daca termenul de plata nu a fost amanat

Vivo V30 Pro: Smartphone-ul oficial al turneului final UEFA EURO 2024. Motivul pentru care nu se vinde și în România
Vivo V30 Pro: Smartphone-ul oficial al turneului final UEFA EURO 2024. Motivul pentru care nu se vinde și în România
Turneul final UEFA EURO 2024 a început, iar telespectatorii au observat deja că Vivo, producătorul chinez de telefoane, este unul dintre sponsorii principali ai evenimentului. UEFA a numit...
Veste bună pentru fanii Samsung! Seria Galaxy S25 va fi echipată cu procesoare Snapdragon 8 Gen 4
Veste bună pentru fanii Samsung! Seria Galaxy S25 va fi echipată cu procesoare Snapdragon 8 Gen 4
Potrivit surselor din industrie, planul Samsung de a echipa Galaxy S25 cu chipseturi Exynos 2500 produse în propriile fabrici de semiconductoare a eșuat. Producătorul sud-coreean este acum...
#declaratia 600 ANAF , #asigurati
  1. Vivo V30 Pro: Smartphone-ul oficial al turneului final UEFA EURO 2024. Motivul pentru care nu se vinde și în România
  2. Veste bună pentru fanii Samsung! Seria Galaxy S25 va fi echipată cu procesoare Snapdragon 8 Gen 4
  3. Apple anunță compatibilitatea dispozitivelor pentru noile sisteme de operare la WWDC 2024. Ce iPhone-uri vor putea face upgrade la iOS 18
  4. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO
  5. Experții confirmă: Cum să îți îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Cele mai importante reguli
  6. YouTube introduce funcția Notes. Le va explica utilizatorilor ce văd pe ecran
  7. Canicula a făcut ravagii pe o șosea din țară. Ce s-a întâmplat cu plăcile de beton din cauza căldurii excesive FOTO
  8. Cum revoluționează WashPoint industria spălătoriilor auto din România
  9. Influența preciziei unui fierăstrău metal sau a unui strung metal în industrie
  10. Rocos.ro: Partenerul tău pentru ambalaje și accesorii florale de calitate