Guvernul Dancila a amanat termenul pentru depunerea Declaratiei 600, dar nu si cel de plata a contributiilor

Joi, 01 Februarie 2018, ora 14:21
13873 citiri
Guvernul Dancila a amanat termenul pentru depunerea Declaratiei 600, dar nu si cel de plata a contributiilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Eroare grava in primul act important emis de Guvernul Dancila. In ordonanta de urgenta adoptata miercuri in legatura cu Declaratia 600 a fost amanat doar termenul de depunere a formularului, insa nu si cel in care trebuie facute platile.

Astfel, desi romanii vizati de masura au timp pana pe 15 aprilie sa depuna declaratia, ei sunt obligati sa plateasca prima transa a contributiilor catre stat pana pe 25 martie, asa cum arata prevederile in vigoare ale Codului Fiscal, informeaza Digi 24.

"Ordonanta nu aduce alte modificari fiscale, fapt pentru care amintim ca se pastreaza actualele scadente pentru plata asigurarilor sociale datorate de persoanele fizice aflate in sfera declaratiei, respectiv platile sunt facute in patru rate egale pana in data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie", a explicat consultantul fiscal Adrian Benta, la Realitatea TV.

Cei care nu respecta aceste termene vor avea de platit dobanzi si penalitati de intarziere, spune consultantul fiscal.

Premierul Viorica Dancila a produs si miercuri nedumerire in randul romanilor. Daca in debutul sedintei de guvern, odata cu anuntul amanarii termenului de depunere, Dancila a promis ca in perioada urmatoare Ministerul Finantelor va gasi o "solutie permanenta" pentru rezolvarea problemei, astfel incat toti cei vizati sa plateasca "o singura data pe an si nu anticipat", acest angajament nu se mai regasea si in comunicatul de dupa sedinta.

Ba chiar Executivul reamintea cine trebuie sa depuna formularul 600, mentionand si ca pana acum deja au facut-o aproape 30.000 de cetateni.

"Formularul 600 - Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate - va putea fi depus pana la 15 aprilie 2018, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern. Termenul de depunere a Formularului 600 este astfel prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018.

Masura a fost luata in scopul cresterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative instituite pentru stabilirea contributiilor sociale obligatorii (contributia de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate). Mentionam faptul ca au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un numar total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimarilor facute la nivelul anului 2016", se arata intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Sunt obligati sa depuna declaratia 600: contribuabilii persoane fizice, care in anul fiscal precedent, au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse.

CAS si CASS se datoreaza astfel:

  • CAS se datoreaza de catre persoanele care au realizat venituri lunare din activitati independente, cumulate din toate sursele in anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei);
  • CASS se datoreaza de catre persoanele care au realizat venituri in anul fiscal precedent, din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Citeste mai multe despre haosul creat de declaratia 600:

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#declaratia 600 lege plata contributii, #termen plata contributii Declaratia 600, #Declaratia 600 haos legislativ , #Guvern