Declarația comună fără precedent a liderilor G7: "Ne angajăm să eliminăm treptat dependența noastră de energia rusă"

Duminica, 08 Mai 2022, ora 20:33
3909 citiri
Declarația comună fără precedent a liderilor G7: "Ne angajăm să eliminăm treptat dependența noastră de energia rusă"
Președintele SUA Joie Biden, la întâlnirea G7 FOTO: Hepta.com

Liderii celor mai industrializate șapte economii ale lumii - G7 - tocmai au emis o declarație în urma unei întâlniri online la care a participat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Într-o declarație comună emisă de liderii G7 la finalul întâlnirii, aceștia au transmis că l-au asigurat pe președintele Zelenski de solidaritate și sprijin continuu. Ei au transmis că vor continua să ofere asistență militară și vor continua eforturile a se aproviziona cu petrol rusesc.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Grupul celor Șapte, înființat în anul 1975, reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.

Declarația comună a liderilor G7

1. Astăzi, pe 8 mai, noi, liderii Grupului G7, alături de Ucraina și de comunitatea globală lărgită, comemorăm sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa și eliberarea de fascism și domnia național-socialistă a terorii care a provocat distrugeri incomensurabile, orori de nespus și suferință umană. Plângem milioanele de victime și oferim respectul nostru, în special tuturor celor care au plătit prețul suprem pentru a învinge regimul național-socialist, inclusiv Aliații din Vest și Uniunea Sovietică.

2. Șaptezeci și șapte de ani mai târziu, președintele Putin și regimul său au ales acum să invadeze Ucraina într-un război de agresiune neprovocat împotriva unei țări suverane. Acțiunile sale aduc rușine Rusiei și sacrificiilor istorice ale poporului său. Prin invazia și acțiunile sale în Ucraina din 2014, Rusia a încălcat ordinea internațională bazată pe reguli, în special Carta ONU, concepută după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a scuti generațiile de succes de flagelul războiului.

3. Astăzi, am fost onorați să fim alături de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de solidaritatea noastră deplină și de sprijinul pentru apărarea curajoasă a Ucrainei a suveranității și integrității sale teritoriale și a luptei sale pentru un viitor pașnic, prosper și democratic în granițele sale recunoscute internațional, cu libertățile și libertățile de care atât de mulți dintre noi ne bucurăm astăzi.

4. Președintele Zelenski a subliniat hotărârea puternică a Ucrainei de a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială. El a declarat că scopul final al Ucrainei este de a asigura retragerea completă a forțelor și echipamentelor militare ale Rusiei de pe întreg teritoriul Ucrainei și de a-și asigura capacitatea de a se proteja în viitor și a mulțumit membrilor G7 pentru sprijinul acordat.

În acest sens, Ucraina a subliniat că se bazează pe partenerii săi internaționali, în special pe membrii G7, pentru a oferi asistența necesară în domeniul capacităților de apărare, precum și pentru a asigura o redresare rapidă și eficientă a economiei Ucrainei și pentru a asigurarea securității sale economice și energetice.

Ucraina a intrat în discuții cu parteneri internaționali cu privire la mecanismele de securitate pentru o soluționare viabilă de pace postbelică. Ucraina își menține angajamentul de a lucra îndeaproape cu membrii G7 pentru a sprijini stabilitatea macroeconomică a Ucrainei în fața provocărilor generate de invazia rusă la scară largă, de distrugerea masivă a infrastructurii critice și de perturbarea rutelor tradiționale de transport maritim pentru exporturile ucrainene.

Președintele Zelenski a remarcat angajamentul țării sale de a susține valorile și principiile noastre democratice comune, inclusiv respectarea drepturilor omului și a statului de drept.

Au dat asigurări președintelui Zelenski de asistență militară și ajutor continuu

5. Astăzi, noi, G7, l-am asigurat pe președintele Zelenski de disponibilitatea noastră continuă de a ne asuma angajamente suplimentare pentru a ajuta Ucraina să-și asigure viitorul liber și democratic, astfel încât Ucraina să se poată apăra acum și să descurajeze viitoarele acte de agresiune.

În acest scop, vom continua asistența militară și de apărare acordată forțelor armate ucrainene, vom continua să sprijinim Ucraina în apărarea rețelelor sale împotriva incidentelor cibernetice și ne vom extinde cooperarea, inclusiv în ceea ce privește securitatea informațiilor. Vom continua să sprijinim Ucraina în creșterea securității sale economice și energetice.

6. Alături de comunitatea internațională, noi, G7, am oferit și ne-am angajat sprijin suplimentar de la începutul războiului, depășind 24 de miliarde USD pentru 2022 și mai departe, atât în ​​mijloace financiare, cât și materiale.

În următoarele săptămâni, ne vom intensifica sprijinul financiar colectiv pe termen scurt pentru a ajuta Ucraina să înlăture deficitele de finanțare și să furnizeze servicii de bază cetățenilor săi, dezvoltând totodată opțiuni – în colaborare cu autoritățile ucrainene și instituțiile financiare internaționale – pentru a sprijini recuperarea și reconstrucția pe termen lung.

În acest sens, salutăm înființarea Contului administrat multidonator al Fondului Monetar Internațional pentru Ucraina și anunțul Uniunii Europene de a dezvolta un Fond fiduciar de solidaritate pentru Ucraina. Susținem pachetul de sprijin al Grupului Băncii Mondiale pentru Ucraina și pachetul de reziliență al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

7. Facem apel la toți partenerii să se alăture sprijinului nostru pentru poporul ucrainean și pentru refugiați și pentru a ajuta Ucraina să-și reconstruiască viitorul.

8. Reiterăm condamnarea noastră a agresiunii militare neprovocate, nejustificate și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei și a atacurilor fără discriminare împotriva civililor și a infrastructurii civile, care au dus la o catastrofă umanitară teribilă în inima Europei. Suntem îngroziți de pierderea pe scară largă de vieți umane, atacul asupra drepturilor omului și distrugerea pe care acțiunile Rusiei le-au provocat Ucrainei.

9. În niciun caz civilii și cei care nu iau parte activ la ostilități nu pot fi ținte legitime. Nu vom cruța niciun efort pentru a-i trage la răspundere pe președintele Putin și pe arhitecții și complicii acestei agresiuni, inclusiv pe regimul Lukașenko din Belarus, pentru acțiunile lor în conformitate cu dreptul internațional.

În acest scop, vom continua să lucrăm împreună, împreună cu aliații și partenerii noștri din întreaga lume. Ne reafirmăm sprijinul pentru toate eforturile de a asigura responsabilitatea deplină. Salutăm și sprijinim activitatea în desfășurare de investigare și strângere de probe în acest sens, inclusiv de către procurorul Curții Penale Internaționale, comisia independentă de anchetă mandatată de Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite și misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

10. Condamnăm în continuare încercările Rusiei de a înlocui autoritățile locale ucrainene alese democratic cu altele ilegitime. Nu vom recunoaște aceste acte care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

11. Vom continua să contracarăm strategia rusă de dezinformare, care manipulează în mod deliberat publicul global – inclusiv cel rus – în speranța de a acoperi culpabilitatea regimului rus pentru acest război.

Noul pachet de sancțiuni pregătite Rusiei

12. Pachetul nostru fără precedent de sancțiuni coordonate a împiedicat deja în mod semnificativ războiul de agresiune al Rusiei, limitând accesul la canalele financiare și capacitatea de a-și urmări obiectivele.

Aceste măsuri restrictive au deja un impact semnificativ asupra tuturor sectoarelor economice rusești – financiar, comerț, apărare, tehnologie și energie – și vor intensifica presiunea asupra Rusiei în timp. Vom continua să impunem costuri economice severe și imediate regimului președintelui Putin pentru acest război nejustificat. Ne angajăm colectiv să luăm următoarele măsuri, în concordanță cu autoritățile și procesele noastre legale respective:

a. În primul rând, ne angajăm să eliminăm treptat dependența noastră de energia rusă, inclusiv prin eliminarea treptată sau interzicerea importului de petrol rusesc. Ne vom asigura că facem acest lucru în timp util și ordonat și în moduri care să ofere timp lumii pentru a asigura aprovizionarea alternative.

Pe măsură ce facem acest lucru, vom lucra împreună și cu partenerii noștri pentru a asigura aprovizionarea globală cu energie stabilă și durabilă și prețuri accesibile pentru consumatori, inclusiv prin accelerarea reducerii dependenței noastre generale de combustibilii fosili și tranziția către energie curată, în conformitate cu obiectivele noastre climatice..

b. În al doilea rând, vom lua măsuri pentru a interzice sau a preveni în alt mod furnizarea de servicii cheie de care depinde Rusia. Acest lucru va consolida izolarea Rusiei în toate sectoarele economiei sale.

c. În al treilea rând, vom continua să luăm măsuri împotriva băncilor ruse conectate la economia globală și critice sistemic pentru sistemul financiar rus. Am afectat deja grav capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune prin țintirea băncii sale centrale și a celor mai mari instituții financiare ale sale.

d. În al patrulea rând, ne vom continua eforturile de a lupta împotriva încercărilor regimului rus de a-și răspândi propaganda. Companiile private respectabile nu ar trebui să ofere venituri regimului rus sau afiliaților săi care alimentează mașina de război rusă.

e. În al cincilea rând, vom continua și ne vom înălța campania împotriva elitelor financiare și a membrilor familiei, care îl susțin pe președintele Putin în efortul său de război și risipesc resursele poporului rus. În conformitate cu autoritățile noastre naționale, vom impune sancțiuni altor persoane.

13. Continuăm să lucrăm cu partenerii noștri internaționali și să-i invităm să ne alăture și să urmeze exemplul cu acțiuni similare, inclusiv pentru a preveni evaziunea, eludarea și completarea sancțiunilor.

14. Războiul președintelui Putin provoacă perturbări economice globale, impactând securitatea aprovizionării globale cu energie, aprovizionarea cu îngrășăminte și alimente și funcționarea lanțurilor globale de aprovizionare în general. Cele mai vulnerabile țări sunt afectate cel mai grav. Împreună cu partenerii din întreaga lume, ne intensificăm eforturile pentru a contracara aceste efecte negative și dăunătoare ale acestui război.

Războiul lui Putin pune presiune pe securitatea alimentară globală

15. Războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei pune sub presiune severă securitatea alimentară globală. Împreună cu Organizația Națiunilor Unite, facem apel la Rusia să pună capăt blocadei și tuturor celorlalte activități care împiedică și mai mult producția și exporturile de alimente ucrainene, în conformitate cu angajamentele sale internaționale. Nerespectarea acestui lucru va fi privită ca un atac asupra hrănirii lumii. Vom intensifica eforturile pentru a ajuta Ucraina să continue să producă în vederea următorului sezon de recoltă și să exporte, inclusiv pe rute alternative.

16. În sprijinul Grupului Națiunilor Unite de răspuns la crize globale, vom aborda cauzele și consecințele crizei alimentare globale printr-o Alianță globală pentru securitatea alimentară, ca inițiativă comună pentru a asigura impulsul și coordonarea și alte eforturi.

Vom coopera strâns cu parteneri și organizații internaționale dincolo de G7 și, cu scopul de a transforma angajamentele politice în acțiuni concrete, așa cum este planificat de diverse inițiative internaționale, cum ar fi Misiunea de reziliență în alimentație și agricultură (FARM) și inițiative cheie regionale de sensibilizare, inclusiv către Țările africane și mediteraneene.

Reiterăm că pachetele noastre de sancțiuni sunt țintite cu atenție pentru a nu împiedica furnizarea de asistență umanitară sau comerțul cu produse agricole și ne reafirmăm angajamentul de a evita restricțiile la exportul de alimente care îi afectează pe cei mai vulnerabili.

17. G7 și Ucraina sunt unite în această perioadă dificilă și în încercarea lor de a asigura viitorul democratic și prosper al Ucrainei.

Rămânem uniți în hotărârea că președintele Putin nu trebuie să-și câștige războiul împotriva Ucrainei. O datorăm memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate în cel de-al Doilea Război Mondial, să luptăm în continuare pentru ea astăzi, pentru poporul Ucrainei, Europa și comunitatea globală.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#declaratie comuna G7, #sanctiuni Rusia, #Vladimir Putin Ucraina, #liderii G7, #intalnire G7 , #invazie ucraina