Declarația adoptată de liderii Summitul B9: ”Rusia a calculat extrem de greşit invadarea Ucrainei”

Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 18:23
2522 citiri
Declarația adoptată de liderii Summitul B9: ”Rusia a calculat extrem de greşit invadarea Ucrainei”
Lideri particinpanți la Summit B9 FOTO / Twitter Klaus Iohannis

Liderii Formatului Bucureşti 9 (B9) au adoptat, miercuri, o declaraţie comună în care afirmă că Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea NATO şi că, pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să crească nivelul prezenţei militare în ţările de pe Flancul estic.

"Acum un an, Rusia a devastat pacea şi securitatea în Europa prin încercarea de a subjuga Ucraina prin forţă. Acţiunile Kremlinului au dus la o degradare drastică a mediului de securitate în zona euroatlantică, subminând grav securitatea partenerilor noştri. Rusia este cea mai importantă şi directă ameninţare pentru securitatea Aliată. Ca răspuns la războiul sângeros de agresiune al Rusiei, aliaţii NATO au reacţionat decisiv într-o manieră unitară şi responsabilă. Pentru a-şi proteja cetăţenii şi teritoriul, aliaţii sunt angajaţi să implementeze noul punct de referinţă pentru postura de descurajare şi apărare a NATO şi să crească nivelul prezenţei militare în ţările noastre", se arată în declaraţia adoptată de şefii de stat şi de guvern ai Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei.

Liderii Formatului B9 subliniază că NATO este o alianţă defensivă şi amintesc că la summitul de la Madrid s-a agreat o apărare înaintată cu forţe robuste aflate pe poziţii, multi-domeniu şi gata de luptă pentru "a rămâne credibili şi capabili să respingem orice oportunitate de agresiune din partea oricărui posibil adversar".

"În pregătirea Summitului de la Vilnius, vom continua să întărim postura noastră de descurajare şi apărare pe întregul Flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră. NATO şi angajamentul articolului V de a ne apăra unul pe celălalt reprezintă baza securităţii euroatlantice", se mai arată în declaraţie.

Liderii B9 reafirmă angajamentul pentru politica ''Uşilor Deschise'', amintind că, la Madrid, Finlanda şi Suedia au fost invitate să se alăture Alianţei.

"Aşteptăm cu nerăbdare să le urăm curând bun venit ca aliaţi NATO", se menţionează în document.

Şefii de stat şi de guvern din Formatul B9 condamnă, în termenii cei mai puternici, războiul de agresiune al Rusiei.

"Bilanţul morţilor civili ucraineni este în creştere din cauza loviturilor fără discriminare ale rachetelor ruse şi a atacurilor deliberate asupra infrastructurii critice, inclusiv prin folosirea Mării Negre ca platformă de lansare. Cei responsabili pentru atrocităţi şi crime de război vor fi traşi la răspundere. Suntem hotărâţi să menţinem presiunea internaţională asupra Rusiei. De asemenea, îi condamnăm pe toţi cei care facilitează activ agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv Belarus", se precizează în declaraţie.

Liderii B9 afirmă în declaraţie şi că viitorul Ucrainei se află în Europa şi că sprijină ferm aspiraţiile euroatlantice ale acestei ţări.

"Conform Cartei ONU şi dreptului internaţional, Ucraina îşi exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei pentru a recâştiga controlul deplin asupra teritoriului propriu şi are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei în acest scop, atât timp cât va fi necesar. Salutăm eroismul poporului ucrainean şi curajul armatei sale. Aducem un omagiu bărbaţilor şi femeilor din armata ucraineană care luptă pentru apărarea libertăţii lor şi pentru valorile noastre comune", spun aceştia.

Şefii de stat şi de guvern din Formatul B9 arată că sunt gata să coopereze strâns şi să îi sprijine pe parteneri - Republica Moldova, Georgia, Bosnia şi Herţegovina, indicând că aceştia sunt cei mai expuşi riscului de destabilizare şi a influenţei maligne a Kremlinului, în estul şi sudul Alianţei.

"Rusia a calculat extrem de greşit invadarea Ucrainei şi subminarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Suntem mai puternici şi mai uniţi ca niciodată, reafirmând legătura transatlantică durabilă dintre naţiunile noastre. Vom continua să luptăm pentru pace, securitate şi stabilitate în întregul spaţiu euroatlantic. Aşteptăm cu nerăbdare următoarea noastră reuniune la Bratislava, în luna iunie, în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius", spun aceştia.

Liderii B9 salută în declaraţie participarea preşedintelui SUA, Joe Biden, şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la summit, arătând că aceasta este o "mărturie a puternicei legături transatlantice şi reconfirmă angajamentul de neclintit al NATO pentru apărarea fiecărui centimetru de teritoriu aliat".

Țările NATO analizează posibilitatea să doboare rachete rusești, după incidentele din Polonia
Țările NATO analizează posibilitatea să doboare rachete rusești, după incidentele din Polonia
Ministrul adjunct de externe al Poloniei a declarat marţi că NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachetele ruseşti care se apropie prea mult de frontierele Alianţei...
NATO se gândește să doboare rachete rusești în apropierea granițelor sale. Indignarea diplomației poloneze
NATO se gândește să doboare rachete rusești în apropierea granițelor sale. Indignarea diplomației poloneze
Țările Alianței Nord-Atlantice au în vedere o opțiune de doborâre a rachetelor rusești care zboară în direcția teritoriului membrilor NATO, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor...
#declaratie, #summit B9, #summit, #lideri, #Varsovia, #Polonia, #razboi Ucraina , #Polonia