Ce trebuie să știm despre investițiile la bursă pe timp de criză: „O perioadă de creștere agresivă duce la o corecție agresivă a piețelor”

Miercuri, 07 August 2024, ora 03:04
5651 citiri
Ce trebuie să știm despre investițiile la bursă pe timp de criză: „O perioadă de creștere agresivă duce la o corecție agresivă a piețelor”
La prima investiție mai ales, oamenilor le este greu să înțeleagă fluctuațiile sezoniere sau ciclice ale bursei de valori. foto Canva Pro

Prăbușirile bursiere sunt deseori inevitabile după perioade de creștere agresivă, iar acest lucru a fost evident luni, când piețele globale au înregistrat o serie de scăderi bruște alimentate de perspectiva unei recesiuni americane.

În condițiile în care volatilitatea Dow Jones sau a bursei japoneze s-a resimțit și la București, consilierii financiari americani, precum și cei români, consultați de Ziare.com amintesc că este crucial să ne amintim motivele pentru care am făcut inițial investițiile și să rămânem fideli acestora, chiar și în fața unei corecții a pieței. În loc să vândă într-o stare de panică, investitorii sunt sfătuiți să fie pregătiți pentru ciclurile naturale ale pieței, unde perioadele de creștere sunt urmate inadvertent de corecții.

O prăbușire globală a pieței, precum cea de luni, poate fi suficientă pentru a-i face pe chiar și cei mai înveterați investitori să își pună la îndoială siguranța investițiilor. Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu peste 1.000 de puncte luni, tulburând investitorii după câteva luni de calm relativ. Unii dintre cei mai mari câștigători ai anului au condus declinul acțiunilor, Nvidia, Amazon și alte companii de tehnologie printre pierzătorii zilei. Pe Bursa de Valori București, toţi indicii BVB au înregistrat scăderi de peste 3% la închiderea şedinţei de luni, iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 260,91 milioane de lei (52,424 milioane euro).

Totodată, Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, a înregistrat o depreciere de 3,63%, până la 17.757,68 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la Bursă, a închis cu un declin de 3,65%, iar Cele mai lichide titluri au fost cele ale Hidroelectrica, cu tranzacţii de 58,536 milioane de lei, urmate de acţiunile Băncii Transilvania – 52,668 milioane de lei şi ale OMV Petrom – 33,206 milioane de lei.

Sfatul standard al managerilor de portofoliu: Trebuie să nu faci nimic. Care sunt totuși alternativele

În momentul unei astfel de fluctuații bruște și ample, primul sfat pe care îl oferă managerii de portofoliu este ca investitorii să nu reacționeze sub influența panicii și să își vândă acțiunile. Indicația vine direct de la economiștii consultați marți de Wall Street Journal, care admit că, deși este dificil de respectat și motivele de îngrijorare cu privire la căderea pieței și recesiunea americană pot fi chiar legitime, indiferent dacă investitorii joacă pe piețele americane, europene sau asiatice, lucrurile sunt sortite să reintre pe un făgaș normal, iar ciclurile de reglare sunt parte din firescul burselor de valori.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Totuși, țineți cont că portofoliile noastre sunt, ideal, configurate pentru a rezista fluctuațiilor. Este mai bine să rămâi fidel unui plan decât să acționezi impulsiv. Dacă faci ajustări bazate pe scăderea de astăzi, faci totul greșit”, a declarat pentru WSJ Noah Damsky, consilier financiar din Los Angeles. Deși nu a face nimic este adesea mișcarea corectă atunci când piețele scad, există câteva excepții. Investitorii pot folosi o prăbușire a pieței ca o oportunitate de a-și reduce viitoarele taxe sau de a investi banii în plus depozitați în economii.

Unul din sfaturile care poate fi translatat în acțiuni concrete chiar și pe bursa românească este conversia investițiilor în fondurile de pensii facultative care permit investiții suplimentare directe și retrageri înainte de vârsta de pensionare: „Dacă într-o zi aveai un portofoliu de 50.000 USD într-un cont de pensionare pretax, transformarea acestuia într-un Roth ar necesita plata taxelor pe acei bani acum, la rata ta obișnuită de impozit pe venit. Dar dacă, după câteva zile, valoarea acelor investiții scade la 45.000 USD, acum ar fi mai ieftin să le convertești într-un Roth.”

În timp ce Pilonul III permite contribuții voluntare suplimentare și oferă deduceri fiscale limitate pentru aceste contribuții, Fondurile IRA Roth (Individual Retirement Account) din Statele Unite sunt conturi de economii pentru pensie cu contribuții după impozitare, ceea ce înseamnă că retragerile la pensie, inclusiv câștigurile de investiții, sunt scutite de impozit. Aceste conturi permit contribuții anuale limitate, stabilite de IRS, iar contribuțiile nu sunt deductibile fiscal la momentul efectuării. Roth IRA oferă flexibilitate în alegerea investițiilor, incluzând acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale și alte active. Contribuțiile și câștigurile pot fi retrase fără penalități după vârsta de 59,5 ani, cu condiția ca contul să fie deschis de cel puțin cinci ani.

Potrivit sfaturilor managerilor de portofoliu chestionați de Wall Street Journal, o altă mișcare fiscală ar putea fi folosirea vânzării de acțiuni pentru a elimina investițiile slabe din conturile impozabile și pentru a recolta acele pierderi. „Dacă vinzi acțiuni pe care le-ai cumpărat pentru 10.000 USD pentru 9.000 USD, acea pierdere de 1.000 USD poate compensa alte câștiguri de capital. Dacă ai vinde apoi o altă acțiune cu un câștig de 1.000 USD, cele două s-ar anula reciproc și nu ai datora nicio taxă. Aceste pierderi pot ajuta la compensarea câștigurilor impozabile în același an sau pot fi păstrate pentru mai târziu. De fapt, pierderile pot fi utilizate în orice moment”, arată analiza citată.

Deși analiștii americani pot găsi chichițe care să acomodeze vânzarea acțiunilor și menajarea panicii investitorilor, cei mai mulți sunt în acord că în astfel de crize, care de cele mai multe ori sunt ciclice și vin cu o corecție, cea mai bună decizie este totuși răbdarea. Investitorii trebuie să își înfrângă temerile și să aștepte ca piața să se regleze, privind investițiile ca pe un proces lent și care se va stabiliza în timp.

„Oamenii trebuie să-și aducă aminte că investițiile se fac pe termen lung, nu se fac pe o lună, două, trei”

Ziare.com s-a consultat cu consilierul financiar Adrian Asoltanie, care a început prin a pune accentul pe faptul că oamenii trebuie, în momentele acestea de criză a pieței, să-și aducă aminte de ce au cumpărat și de ce au făcut investiția respectivă. „Una din întrebările pe care le pun celor care investesc este „Dacă tu ai ales, ai decis logic și nu emoțional să cumperi acțiuni la o companie, cum a fost de exemplu Hidroelectrica anul trecut, și ai luat în calcul că e o alegere bună să cumperi la 100 de lei acțiunea, dacă acea acțiune devine 90 de lei, n-ar trebui să fie și mai tentantă? Nu ar trebui să iei decizia să cumperi mai mult acum, considerând că te-ai orientat către o companie bună, serioasă, profitabilă, stabilă, sigură ș.a.m.d?” Ei bine, oamenii decid că e bună la 100, dar la 90 nu mai cumpără, ci vând. E ca și când kilogramul de roșii este 90 de lei, dar dacă se face 15 lei nu mai cumpăr roșii, ci le vând pe cele pe care le am”, a punctat consilierul financiar.

Asoltanie a explicat astfel că trebuie să ne aducem astfel aminte de ce am cumpărat acel activ și, dacă e valoros în continuare, să continuăm să investim diversificat și nu pe o singură companie. „Se pot alege fonduri mutuale care investește în 50-100 de companii, se poate alege un ETF, adică să investești într-un coș de acțiuni care include cele mai valoroase companii, fie că sunt pe bursa românească sau americană. În momentul acela există mai multă stabilitate și încredere.”

Investitorii trebuie, totodată, să-și aducă aminte că investițiile se fac pe termen lung, nu se fac pe o lună, două, trei, explică Asoltanie, Dacă investiția este pe un termen de 10-15 ani, trebuie să existe asumarea că acele acțiuni sunt investite pentru această perioadă mai lungă de timp.

O recomandare foarte importantă este ca oamenii să nu investească niciodată pe bursă sume mari deodată. „Mai ales ca începător nu trebuie să intri niciodată cu economiile tale - să te duci și să îți strici conturile bancare și să intri pe bursă cu 10.000 de lei sau de euro, de exemplu. Acești bani mulți au o miză emoțională mare și când încep să oscileze așa cum oscilează bursa zilele acestea, impactul emoțional va fi foarte mare. Le recomand oamenilor să investească așa cum plătesc facturile la curent. Îți vine factura în fiecare lună 2-300 de lei, la fel investești lună de lună din economiile tale.”

La prima investiție mai ales, oamenilor le este greu să înțeleagă fluctuațiile sezoniere sau ciclice ale bursei de valori. Majoritatea începătorilor intră în investiții când bursa este pe creștere foarte agresivă. „Când aud din mai multe surse că a crescut bursa cu 20%, că a crescut Hidro, Tesla, Nvidia - toate știrile acestea foarte pozitive îi conving pe oameni să ia o parte din economiile lor și să-i bage pe bursă. Din păcate, cu cât suntem într-o etapă de creștere agresivă, cu atât în realitate suntem mai aproape de o corecție agresivă.

După ce a crescut BVB-ul anul trecut cu 34%, anul acesta cu încă 20 și ceva la sută, aceste creșteri extraordinare se întâmplă chiar înainte de corecții. Omul trebuie să înțeleagă că nimic nu crește la nesfârșit cu 30%. Nici măcar o criptomonedă nu are un astfel de urcuș constant, cu atât mai puțin o acțiune. Totul este ciclic, crește și scade, iar atunci portofoliul unui investitor trebuie să fie pregătit pentru așa ceva. Să ne așteptăm, cu alte cuvinte, la scăderi”, a încheiat expertul.

O recesiune în SUA ar duce la un declin al bursei în 2024
Cei trei factori-cheie care au declanșat criza pe burse. „Nu văd niciun motiv de panică”
07.08.2024 12:00 - Cei trei factori-cheie care au declanșat criza pe burse. „Nu văd niciun motiv de panică”
Recenta întărire rapidă a yenului japonez poate fi privită ca o corecție așteptată și sănătoasă – și nu este momentul să ne panicăm cu privire la impactul mai larg asupra pieței, a...
Ce trebuie să știm despre investițiile la bursă pe timp de criză: „O perioadă de creștere agresivă duce la o corecție agresivă a piețelor”
07.08.2024 03:04 - Ce trebuie să știm despre investițiile la bursă pe timp de criză: „O perioadă de creștere agresivă duce la o corecție agresivă a piețelor”
Prăbușirile bursiere sunt deseori inevitabile după perioade de creștere agresivă, iar acest lucru a fost evident luni, când piețele globale au înregistrat o serie de scăderi bruște...
Ultimele creșteri ușoare ale bursei nu înseamnă că pericolul a dispărut. Cum poate destabiliza frica piețele globale
06.08.2024 21:50 - Ultimele creșteri ușoare ale bursei nu înseamnă că pericolul a dispărut. Cum poate destabiliza frica piețele globale
Tumultul iscat luni, 5 august, pe bursele americane și japoneze au luat cu asalt piețele bursiere globale, mișcând și valorile de tranzacționare ale dolarului și euro și stârnind un val de...
Bursa americană, revenire ușoară dar insuficientă. Cât de probabilă este o recesiune în Statele Unite în următorul an
06.08.2024 18:26 - Bursa americană, revenire ușoară dar insuficientă. Cât de probabilă este o recesiune în Statele Unite în următorul an
Piața americană dă semne de calm marți, 6 august, după un început de săptămână marcat de agitație și scăderi. Pe plan global, marii investitori au fost speriați de o creștere a...
Cum explică analiștii tumultul de pe bursă, simțit de la Washington la Tokyo. ”Fondurile mari au fost prinse pe picior greșit”
06.08.2024 13:45 - Cum explică analiștii tumultul de pe bursă, simțit de la Washington la Tokyo. ”Fondurile mari au fost prinse pe picior greșit”
Piețele de capital din întreaga lume au resimțit un șoc în ultimele zile, după scăderi importante ale principalilor indici bursieri americani. Bursa japoneză a înregistrat o creștere...
Bursa a deschis în creștere, după scăderea cauzată de piețele internaționale. Cât a recuperat indicele BET
06.08.2024 10:51 - Bursa a deschis în creștere, după scăderea cauzată de piețele internaționale. Cât a recuperat indicele BET
Indicele BET a fost în creștere în dimineața zilei de marți, 6 august, după o scădere de peste 3% în ziua precedentă. Revenirea piețelor asiatice după panica de luni se răspândește...
Bursele din Asia au înregistrat o creștere record după declinul din ziua precedentă. Indicele Nikkei, mai mare cu 10%
06.08.2024 09:20 - Bursele din Asia au înregistrat o creștere record după declinul din ziua precedentă. Indicele Nikkei, mai mare cu 10%
Declinul burselor de luni, 5 august, a fost aproape complet inversat marți, cu o creștere record pe piețele asiatice afectate de panică în ziua precedentă. Indicele Nikkei al bursei de la...
La cât a ajuns Bitcoin, după declinul burselor. Criptomonedele cele mai afectate de incertitudinea economică
05.08.2024 17:58 - La cât a ajuns Bitcoin, după declinul burselor. Criptomonedele cele mai afectate de incertitudinea economică
Piaţa criptomonedelor a scăzut începând de duminică cu 367 miliarde de dolari, trasă în jos de declinul bitcoin şi ether, pe fondul declinului generalizat al burselor. Investitorii au...
Bursa de pe Wall Street, deschidere în scădere. Temerile pentru o recesiune cresc, la fel și panica printre investitori
05.08.2024 17:46 - Bursa de pe Wall Street, deschidere în scădere. Temerile pentru o recesiune cresc, la fel și panica printre investitori
Wall Street a deschis în scădere luni, 5 august. Indicele S&P 500 a pornit cu o cădere de 4,1%, iar Nasdaq Composite, de 6,3%. Acțiunile americane au scăzut drastic, în contextul unor...
Explicațiile președintelui Bursei de Valori Bucureşti pentru declinul investițiilor. „Unii dintre investitori văd aceste oportunităţi”
05.08.2024 17:14 - Explicațiile președintelui Bursei de Valori Bucureşti pentru declinul investițiilor. „Unii dintre investitori văd aceste oportunităţi”
Ceea ce vedem pe piaţa de la Bucureşti este o reacţie la ceea ce se întâmplă pe alte pieţe internaţionale, fiindcă acestea sunt interconectate, a declarat, luni, 5 august, Radu Hanga,...
Moneda europeană care ia avânt față de euro, în ciuda semnalelor de recesiune. A ajuns „un refugiu” pentru investitori
05.08.2024 16:18 - Moneda europeană care ia avânt față de euro, în ciuda semnalelor de recesiune. A ajuns „un refugiu” pentru investitori
O monedă de „refugiu” de pe continentul european atrage investitorii, în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare. Francul elveţian a ajuns luni la cel mai ridicat nivel faţă...
Bursa din București, în scădere pe fondul deprecierii care s-a răspândit din SUA în toată lumea. Cu cât s-a devalorizat indicele BET
05.08.2024 13:21 - Bursa din București, în scădere pe fondul deprecierii care s-a răspândit din SUA în toată lumea. Cu cât s-a devalorizat indicele BET
După ce scăderea bursei din New York s-a răspândit în Asia și apoi pe piețele europene, Bursa de Valori București a suferit o scădere a indicelui BET luni, 5 august. La debutul sesiunii...
Piața criptomonedelor, în declin: Bitcoin și Ether au suferit pierderi semnificative. Ce a contribuit la prăbușire
05.08.2024 12:53 - Piața criptomonedelor, în declin: Bitcoin și Ether au suferit pierderi semnificative. Ce a contribuit la prăbușire
Lumea criptomonedelor se confruntă cu o perioadă dificilă, marcată de scăderi semnificative care au afectat atât monedele principale, cât și pe cele mai puțin cunoscute. Bitcoin a...
Lanțul devalorizării piețelor de capital de luni: Bursele asiatice au înregistrat pierderi grave dimineață, trăgând după ele dolarul și euro. Cum au reacționat piețele europene
05.08.2024 12:21 - Lanțul devalorizării piețelor de capital de luni: Bursele asiatice au înregistrat pierderi grave dimineață, trăgând după ele dolarul și euro. Cum au reacționat piețele europene
Piețele bursiere asiatice au scăzut puternic luni, pe fondul temerilor că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune, determinând investitorii să fugă de activele de risc și pariind...
Declinul bursei a eliminat peste 130 miliarde de dolari din averile bogaților. Cât au pierdut Jeff Bezos, Elon Musk și Mark Zuckerberg
05.08.2024 10:14 - Declinul bursei a eliminat peste 130 miliarde de dolari din averile bogaților. Cât au pierdut Jeff Bezos, Elon Musk și Mark Zuckerberg
Scăderea indicelui Nasdaq 100 al Bursei din New York de vineri, 2 august, a ușurat buzunarele celor mai bogați oameni din lume cu peste 130 miliarde de dolari. Cel mai afectat a fost Jeff Bezos,...
Ce arată fondurile speculative despre economia globală în următorii ani. Semnalele pesimiste dinspre investițiile bursiere
05.08.2024 09:58 - Ce arată fondurile speculative despre economia globală în următorii ani. Semnalele pesimiste dinspre investițiile bursiere
Fondurile globale de hedging au continuat să includă în portofolii investiţii care indică aşteptări economice pesimiste, în săptămâna încheiată la 1 august, când noi date au stârnit...
Perspectiva unei recesiuni în Statele Unite afectează puternic bursele din întreaga lume. Acțiunile japoneze s-au prăbușit
05.08.2024 09:15 - Perspectiva unei recesiuni în Statele Unite afectează puternic bursele din întreaga lume. Acțiunile japoneze s-au prăbușit
Luni, 5 august, acțiunile japoneze au înregistrat o scădere semnificativă, marcând a treia sesiune consecutivă de declin puternic, pe măsură ce piețele globale au fost afectate de...
Economia SUA îngroapă randamentele bursiere europene. Cu cât au închis piețele pe minus joi
02.08.2024 08:41 - Economia SUA îngroapă randamentele bursiere europene. Cu cât au închis piețele pe minus joi
Pieţele europene de capital au închis joi în scădere accentuată, în timp ce investitorii au procesat o serie de măsuri ale băncilor centrale şi date economice noi din Statele Unite,...
#declin bursa 2024, #piata de capital, #piata de capital Romania, #BVB investitii, #BVB scadere, #Dow Jones, #Dow Jones burse SUA, #Wall Street Journal , #declin bursa
  1. Arestarea CEO-ului scoate la iveală activități ilegale pe Telegram. Ce lucruri se pot vinde pe mii de canale
  2. Samsung pregătește un salt tehnologic. Ce vor primi noile telefoane Galaxy
  3. Standardizare mai strictă pentru încărcătoarele USB. Cum îi afectează pe utilizatori schimbarea
  4. Schema de ajutor financiar pentru prosumatori, în Monitorul Oficial. Cum se aplică măsura inițiată de Ministerul Energiei
  5. Huawei surprinde piața cu Mate XT: Primul smartphone triplu pliabil atrage milioane de precomenzi înainte de lansare
  6. Vestea mult așteptată de șoferii români: Se inaugurează Centura Sud a Timișoarei. De când vor putea circula mașinile spre DN6 și A1 VIDEO
  7. Infuzie de 800 de miliarde de euro în bugetul țărilor europene. Ce prevede „Planul Draghi”, strategia care ar trebui să repună UE în competiție cu SUA și China
  8. Google lansează noi funcții pentru Android. Ce pot face acum utilizatorii
  9. Guvernul va aproba neimpozitarea pensiilor militare sub 3000 de lei SURSE
  10. Amnistia fiscală, publicată în Monitorul Oficial. Scutirile de taxe care au rămas în vigoare