Prăbușirile bursiere sunt deseori inevitabile după perioade de creștere agresivă, iar acest lucru a fost evident luni, când piețele globale au înregistrat o serie de scăderi bruște alimentate de perspectiva unei recesiuni americane.
În condițiile în care volatilitatea Dow Jones sau a bursei japoneze s-a resimțit și la București, consilierii financiari americani, precum și cei români, consultați de Ziare.com amintesc că este crucial să ne amintim motivele pentru care am făcut inițial investițiile și să rămânem fideli acestora, chiar și în fața unei corecții a pieței. În loc să vândă într-o stare de panică, investitorii sunt sfătuiți să fie pregătiți pentru ciclurile naturale ale pieței, unde perioadele de creștere sunt urmate inadvertent de corecții.
O prăbușire globală a pieței, precum cea de luni, poate fi suficientă pentru a-i face pe chiar și cei mai înveterați investitori să își pună la îndoială siguranța investițiilor. Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu peste 1.000 de puncte luni, tulburând investitorii după câteva luni de calm relativ. Unii dintre cei mai mari câștigători ai anului au condus declinul acțiunilor, Nvidia, Amazon și alte companii de tehnologie printre pierzătorii zilei. Pe Bursa de Valori București, toţi indicii BVB au înregistrat scăderi de peste 3% la închiderea şedinţei de luni, iar valoarea tranzacţiilor s-a cifrat la 260,91 milioane de lei (52,424 milioane euro).
Totodată, Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, a înregistrat o depreciere de 3,63%, până la 17.757,68 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la Bursă, a închis cu un declin de 3,65%, iar Cele mai lichide titluri au fost cele ale Hidroelectrica, cu tranzacţii de 58,536 milioane de lei, urmate de acţiunile Băncii Transilvania – 52,668 milioane de lei şi ale OMV Petrom – 33,206 milioane de lei.
În momentul unei astfel de fluctuații bruște și ample, primul sfat pe care îl oferă managerii de portofoliu este ca investitorii să nu reacționeze sub influența panicii și să își vândă acțiunile. Indicația vine direct de la economiștii consultați marți de Wall Street Journal, care admit că, deși este dificil de respectat și motivele de îngrijorare cu privire la căderea pieței și recesiunea americană pot fi chiar legitime, indiferent dacă investitorii joacă pe piețele americane, europene sau asiatice, lucrurile sunt sortite să reintre pe un făgaș normal, iar ciclurile de reglare sunt parte din firescul burselor de valori.
„Totuși, țineți cont că portofoliile noastre sunt, ideal, configurate pentru a rezista fluctuațiilor. Este mai bine să rămâi fidel unui plan decât să acționezi impulsiv. Dacă faci ajustări bazate pe scăderea de astăzi, faci totul greșit”, a declarat pentru WSJ Noah Damsky, consilier financiar din Los Angeles. Deși nu a face nimic este adesea mișcarea corectă atunci când piețele scad, există câteva excepții. Investitorii pot folosi o prăbușire a pieței ca o oportunitate de a-și reduce viitoarele taxe sau de a investi banii în plus depozitați în economii.
Unul din sfaturile care poate fi translatat în acțiuni concrete chiar și pe bursa românească este conversia investițiilor în fondurile de pensii facultative care permit investiții suplimentare directe și retrageri înainte de vârsta de pensionare: „Dacă într-o zi aveai un portofoliu de 50.000 USD într-un cont de pensionare pretax, transformarea acestuia într-un Roth ar necesita plata taxelor pe acei bani acum, la rata ta obișnuită de impozit pe venit. Dar dacă, după câteva zile, valoarea acelor investiții scade la 45.000 USD, acum ar fi mai ieftin să le convertești într-un Roth.”
În timp ce Pilonul III permite contribuții voluntare suplimentare și oferă deduceri fiscale limitate pentru aceste contribuții, Fondurile IRA Roth (Individual Retirement Account) din Statele Unite sunt conturi de economii pentru pensie cu contribuții după impozitare, ceea ce înseamnă că retragerile la pensie, inclusiv câștigurile de investiții, sunt scutite de impozit. Aceste conturi permit contribuții anuale limitate, stabilite de IRS, iar contribuțiile nu sunt deductibile fiscal la momentul efectuării. Roth IRA oferă flexibilitate în alegerea investițiilor, incluzând acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale și alte active. Contribuțiile și câștigurile pot fi retrase fără penalități după vârsta de 59,5 ani, cu condiția ca contul să fie deschis de cel puțin cinci ani.
Potrivit sfaturilor managerilor de portofoliu chestionați de Wall Street Journal, o altă mișcare fiscală ar putea fi folosirea vânzării de acțiuni pentru a elimina investițiile slabe din conturile impozabile și pentru a recolta acele pierderi. „Dacă vinzi acțiuni pe care le-ai cumpărat pentru 10.000 USD pentru 9.000 USD, acea pierdere de 1.000 USD poate compensa alte câștiguri de capital. Dacă ai vinde apoi o altă acțiune cu un câștig de 1.000 USD, cele două s-ar anula reciproc și nu ai datora nicio taxă. Aceste pierderi pot ajuta la compensarea câștigurilor impozabile în același an sau pot fi păstrate pentru mai târziu. De fapt, pierderile pot fi utilizate în orice moment”, arată analiza citată.
Deși analiștii americani pot găsi chichițe care să acomodeze vânzarea acțiunilor și menajarea panicii investitorilor, cei mai mulți sunt în acord că în astfel de crize, care de cele mai multe ori sunt ciclice și vin cu o corecție, cea mai bună decizie este totuși răbdarea. Investitorii trebuie să își înfrângă temerile și să aștepte ca piața să se regleze, privind investițiile ca pe un proces lent și care se va stabiliza în timp.
Ziare.com s-a consultat cu consilierul financiar Adrian Asoltanie, care a început prin a pune accentul pe faptul că oamenii trebuie, în momentele acestea de criză a pieței, să-și aducă aminte de ce au cumpărat și de ce au făcut investiția respectivă. „Una din întrebările pe care le pun celor care investesc este „Dacă tu ai ales, ai decis logic și nu emoțional să cumperi acțiuni la o companie, cum a fost de exemplu Hidroelectrica anul trecut, și ai luat în calcul că e o alegere bună să cumperi la 100 de lei acțiunea, dacă acea acțiune devine 90 de lei, n-ar trebui să fie și mai tentantă? Nu ar trebui să iei decizia să cumperi mai mult acum, considerând că te-ai orientat către o companie bună, serioasă, profitabilă, stabilă, sigură ș.a.m.d?” Ei bine, oamenii decid că e bună la 100, dar la 90 nu mai cumpără, ci vând. E ca și când kilogramul de roșii este 90 de lei, dar dacă se face 15 lei nu mai cumpăr roșii, ci le vând pe cele pe care le am”, a punctat consilierul financiar.
Asoltanie a explicat astfel că trebuie să ne aducem astfel aminte de ce am cumpărat acel activ și, dacă e valoros în continuare, să continuăm să investim diversificat și nu pe o singură companie. „Se pot alege fonduri mutuale care investește în 50-100 de companii, se poate alege un ETF, adică să investești într-un coș de acțiuni care include cele mai valoroase companii, fie că sunt pe bursa românească sau americană. În momentul acela există mai multă stabilitate și încredere.”
Investitorii trebuie, totodată, să-și aducă aminte că investițiile se fac pe termen lung, nu se fac pe o lună, două, trei, explică Asoltanie, Dacă investiția este pe un termen de 10-15 ani, trebuie să existe asumarea că acele acțiuni sunt investite pentru această perioadă mai lungă de timp.
O recomandare foarte importantă este ca oamenii să nu investească niciodată pe bursă sume mari deodată. „Mai ales ca începător nu trebuie să intri niciodată cu economiile tale - să te duci și să îți strici conturile bancare și să intri pe bursă cu 10.000 de lei sau de euro, de exemplu. Acești bani mulți au o miză emoțională mare și când încep să oscileze așa cum oscilează bursa zilele acestea, impactul emoțional va fi foarte mare. Le recomand oamenilor să investească așa cum plătesc facturile la curent. Îți vine factura în fiecare lună 2-300 de lei, la fel investești lună de lună din economiile tale.”
La prima investiție mai ales, oamenilor le este greu să înțeleagă fluctuațiile sezoniere sau ciclice ale bursei de valori. Majoritatea începătorilor intră în investiții când bursa este pe creștere foarte agresivă. „Când aud din mai multe surse că a crescut bursa cu 20%, că a crescut Hidro, Tesla, Nvidia - toate știrile acestea foarte pozitive îi conving pe oameni să ia o parte din economiile lor și să-i bage pe bursă. Din păcate, cu cât suntem într-o etapă de creștere agresivă, cu atât în realitate suntem mai aproape de o corecție agresivă.
După ce a crescut BVB-ul anul trecut cu 34%, anul acesta cu încă 20 și ceva la sută, aceste creșteri extraordinare se întâmplă chiar înainte de corecții. Omul trebuie să înțeleagă că nimic nu crește la nesfârșit cu 30%. Nici măcar o criptomonedă nu are un astfel de urcuș constant, cu atât mai puțin o acțiune. Totul este ciclic, crește și scade, iar atunci portofoliul unui investitor trebuie să fie pregătit pentru așa ceva. Să ne așteptăm, cu alte cuvinte, la scăderi”, a încheiat expertul.
in alte cuvinte "victimele... Vezi tot