Femeia din Scoția care s-a identificat ca fiind sursa de inspiraţie din spatele personajului Martha Scott din serialul "Baby Reindeer", produs de Netflix, a dat în judecată gigantul de streaming pentru defăimare și cere o sumă uriașă.
După lansarea serialului bazat pe o poveste adevărată, fanii acestuia au fost obsedați de identificarea femeii pe care este bazat personajul Martha. Acesta a dat recent un interviu în care s-a plâns că Baby Reindeer o prezintă o lumină negativă, iar acum vrea să obțină 170 de milioane de dolari de la Netflix.
Într-un proces depus joi, 6 iunie, la un tribunal din SUA din California, Fiona Harvey a acuzat Netflix de defăimare, provocarea intenţionată de stres emoţional, neglijenţă gravă şi încălcarea dreptului său la publicitate.
Procesul urmează succesului fenomenal al serialului lansat în acest an, în care joacă Richard Gadd, în vârstă de 35 de ani, un scriitor şi actor scoţian care a creat serialul pe baza propriei experienţe de a fi fost hărţuit.
Harvey s-a identificat public ca fiind sursa de inspiraţie din spatele serialului, dar a negat că l-ar fi hărţuit pe creatorul serialului, precum şi afirmaţiile potrivit cărora i-ar fi trimis lui Gadd 41.000 de e-mailuri, sute de mesaje vocale şi 106 scrisori.
Într-un interviu recent acordat lui Piers Morgan, Harvey a spus: "Nu cred că i-am trimis nimic. S-ar putea să fi fost câteva e-mailuri, glumeţe, dar asta e tot".
Martha în studioul emisiunii Piers Morgan Uncensored, transmisă pe YouTube
Documentele de la proces, în care Netflix este pârât, afirmă: "Minciunile pe care pârâţii le-au spus despre Harvey către mai mult de 50 de milioane de oameni din întreaga lume includ faptul că Harvey este o hărţuitoare condamnată de două ori la cinci ani de închisoare şi că Harvey l-a agresat sexual pe Gadd. Inculpaţii au spus aceste minciuni şi nu s-au oprit niciodată, pentru că era o poveste mai bună decât adevărul, iar poveştile mai bune aduc bani".
Harvey cere cel puţin 50 de milioane de dolari pentru daune reale, cel puţin 50 de milioane de dolari în despăgubiri compensatorii pentru "suferinţă psihică, pierderea plăcerii şi pierderea afacerii", cel puţin 50 de milioane de dolari pentru "toate profiturile obţinute din "Baby Reindeer", precum şi 20 de milioane de dolari pentru daune punitive.
Un purtător de cuvânt al Netflix a declarat pentru The Guardian: "Intenţionăm să ne apărăm viguros în această chestiune şi să susţinem dreptul lui Richard Gadd de a-şi spune povestea".
Săptămâna aceasta, "Baby Reindeer" a fost un mare câştigător la premiile Gotham TV de la New York şi se aşteaptă să fie unul dintre principalii favoriţi atunci când vor fi anunţate nominalizările la premiile Emmy, în iulie. Serialul a avut peste 60 de milioane de telespectatori în prima lună de prezenţă pe platformă şi se aşteaptă să devină unul dintre cele mai mari 10 seriale Netflix din toate timpurile.