România ar putea avea nevoie de încă șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar. Ultimele estimări ale ministrului Marcel Boloș

Marti, 20 Februarie 2024, ora 12:02
1931 citiri
România ar putea avea nevoie de încă șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar. Ultimele estimări ale ministrului Marcel Boloș
Ministrul de Finanțe al României, Marcel Boloș FOTO News.ro

România ar putea avea nevoie de încă șapte ani, până la finele anului 2030, pentru a reduce deficitul bugetar până la obiectivul stabilit de tratatul de la Maastricht al Uniunii Europene, în timp ce guvernul se confruntă cu rezistența publică față de restricțiile fiscale într-un an electoral.

Ministrul Finanțelor, Marcel Bolos, a declarat pentru Bloomberg că un regim de reduceri bugetare anuale însumând 0,5% din produsul intern brut sub noile reguli fiscale ale UE reprezintă o provocare „foarte grea".

Astfel ministrul a estimat că România are probabil nevoie de cei șapte ani alocați de cadrul fiscal pentru a îngusta deficitul la 3% din PIB de la 5% prognozat pentru acest an - un ritm mai lent decât cel proiectat inițial.

„Pur și simplu nu știu dacă o ajustare mai mare este chiar posibilă pentru noi," a declarat Boloș într-un interviu pentru Bloomberg din cabinetul său din București luni. "Este un an electoral și reducerile de cheltuieli sunt un subiect foarte sensibil în țara noastră," a explicat ministrul de finanțe.

Agențiile de rating, precum Fitch și Moody's ar estima că cheltuielile electorale de anul acesta nu sunt sustenabile pentru bugetul de stat

Guvernul prim-ministrului Marcel Ciolacu a aprobat anul acesta două creșteri de pensii, precum și salarii mai mari pentru salariile profesorilor, pe lângă presiunile constante din partea angajaților din sănătate și poliție. Cu toate acestea, Marcel Boloș a declarat că veniturile din taxe vor fi sprijinite anul acesta cu măsuri pentru combaterea fraudei fiscale și adaptarea colectării veniturilor la tehnologia digitală.

Orizontul bugetar de șapte ani estimat de guvern depinde însă de verdictul pe care îl vor da agențiile de rating precum Fitch sau Moody's Ratings impactului pe care cheltuielile electorale din 2024 îl vor avea asupra economiei pentru a judeca retrogradări potențiale cu care s-ar putea confrunta Guvernul. Deși UE a introdus flexibilitate cu regulile sale fiscale, agențiile de rating s-ar putea să nu arate un grad similar de indulgență dacă planurile de cheltuieli sunt dezvăluite fără o proiecție credibilă și clară a veniturilor, a spus Boloș.

România, care a fost sub procedura de deficit excesiv a UE încă din 2019, are cel mai scăzut grad de investiții cu o perspectivă stabilă la toate cele trei mari companii de rating. Fitch Ratings este programată să revizuiască ratingul României chiar săptămâna viitoare. „Am avut discuții cu agențiile de rating și ne-au avertizat în legătură cu creșterile cheltuielilor publice în contextul mai larg al anului electoral," a spus Bolos. „I-am îndemnat să ia în considerare și punctele forte ale României comparativ cu țările care au rating similar, puncte forte precum nivelul ridicat al investițiilor și datoria publică scăzută."

Moneda unică rămâne un obiectiv pe termen lung pentru România

România nu a reușit să mențină deficitul sub control anul trecut, acesta ajungând la 5,7% din PIB după un obiectiv inițial de 4,4% - în ciuda aprobării de către guvern a mai multor pachete de reduceri ale cheltuielilor. Cu doar 27% din PIB, veniturile din taxe ale României sunt printre cele mai scăzute din UE, punctează Bloomberg.

România a obținut mai multă flexibilitate fiscală din partea UE, pe fondul cheltuielilor ridicate pentru apărare, asistența refugiaților, asistența fermierilor și rutele de export ale cerealelor care au fost legate de invazia Rusiei, însă deficitul bugetar mare a îndepărtat România și mai mult de ambiția sa de a adera la moneda unică a UE în anii următori, a spus ministrul. „Atât timp cât nu intrăm pe o cale clară de consolidare fiscală, aderarea la euro rămâne doar un obiectiv pe termen mai lung," a declarat Boloș, potrivit sursei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
România cere din nou înțelegere de la Bruxelles. Care sunt noile ținte de deficit pentru care pledează guvernanții
România cere din nou înțelegere de la Bruxelles. Care sunt noile ținte de deficit pentru care pledează guvernanții
România negociază un nou acord cu Comisia Europeană pentru ca încadrarea în ținta de deficit de 3% să trebuiască să fie atinsă abia peste trei ani, conform unor surse guvernamentale...
#deficit bugetar, #deficit bugetar romania, #deficit Romania, #Fitch Ratings, #Fitch rating Romania, #Moody s rating, #Moodys rating Romania , #deficit bugetar