România a ajuns la datorii record. Deficitul bugetar a explodat ca urmare a creșterii salariilor și pensiilor din anul electoral

Luni, 04 Noiembrie 2024, ora 10:00
5573 citiri
România a ajuns la datorii record. Deficitul bugetar a explodat ca urmare a creșterii salariilor și pensiilor din anul electoral
România se adâncește în datorii FOTO Pixabay

Ieșirea de sub control a deficitului bugetar în 2024, venită ca urmare a creșterilor alerte de salarii pentru bugetari și de pensii din anul electoral, a împins suma împrumuturilor realizate de Guvern la un nou record.

Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu a ajuns cu împrumuturile la 213 miliarde de lei (42,8 miliarde de euro), în primele 10 luni din acest an, după ce în octombrie a făcut împrumuturi de 13,8 miliarde de lei, arată într-o analiză Economedia.ro

Comparativ, după primele 10 luni din 2023, împrumuturile se ridicau la 174 miliarde de lei, iar deficitul bugetar era la 62,8 miliarde de lei. În 2024, după primele 9 luni din an, deficitul este la 96,2 miliarde de lei. Deficitul bugetar reprezintă suma de bani lipsă pentru acoperirea tuturor cheltuielilor planificate într-un an de Guvern. Pe lângă acest deficit, Guvernul se mai împrumută pentru a plăti datoria ce ajunge la scadență într-un an.

Plan de ajustare a deficitului bugetar

Planul structural de ajustare a deficitului bugetar, trimis de Guvern către Comisia Europeană, se întinde pe 7 ani. În aceste condiții, împrumuturile anuale vor ajunge și mai mari în perioada următoare, deși deficitul se va reduce cu câte 0,8% din PIB în fiecare din următorii șapte ani. Asta se datorează creșterii stocului de datorie, care va împinge cheltuielile cu dobânzile la 3,5% din PIB în 2031 (100 miliarde de lei), de la 2,0% din PIB (35 miliarde de lei) în acest an.

Guvernul se apropie acum, încet-încet, de suma de 250 de miliarde de lei, care probabil va fi depășită după ce va mai face o ieșire pe piețele externe pentru a se împrumuta, în final de an.

Această dinamică are loc deși "veniturile bugetare au fost peste așteptări (+13% față de primele 9 luni din 2023)", iar ANAF a colectat cu câteva miliarde de lei peste programul trasat de Ministerul Finanțelor. Totuși, "creșterea deficitului este astfel explicată de creșterea cheltuielilor bugetare (+20,7%, față de planificarea bugetară de la început de an de doar +10%) în acest an electoral special, cu toate rundele de alegeri."

Necesar de 140 miliarde de lei

Conform sursei citate, pentru acest an, vorbim despre un necesar pentru deficitul bugetar cuprins între 130 și 140 miliarde de lei (7,9% din PIB), plus 95 miliarde de lei pentru plata datoriei scadente. La acestea se adaugă prefinanțarea pentru 2025, în valoare de circa 20-25 miliarde de lei. În 2023, împrumuturile pe tot anul au fost în sumă de 203 miliarde de lei.

Din suma totală atrasă în octombrie, 7,4 miliarde de lei sunt finanțări luate de la bănci, prin piața primară administrată de BNR. Împrumuturile de la bănci au fost din nou ceva mai mici decât media din acest an, iar Ministerul de Finanțe a avut luna trecută o nouă licitație de titluri de stat Fidelis, realizată prin intermediul Bursei de Valori București. De asemenea, "sumele ofertate de bănci la licitațiile normale ale Ministerului de Finanțe au fost mai mici în luna octombrie", ceea ce sugerează că băncile sunt prudente în gestionarea lichidității excedentare.

De la populație, prin ultima ediție a programului Fidelis, Guvernul a împrumutat 3,5 miliarde de lei, un record pentru acest program. Din această sumă, peste jumătate a fost atrasă prin două obligațiuni în euro. Prin programul Tezaur, Guvernul a atras aproximativ 1,92 miliarde de lei. Pe tot anul, prin Tezaur, Finanțele au împrumutat 12,55 miliarde de lei, iar prin programul Fidelis, derulat prin Bursa de Valori București, au împrumutat de la populație 13,88 miliarde de lei.

În debutul lui octombrie, Ministerul de Finanțe s-a împrumutat și prin obligațiuni Samurai, denominate în yeni japonezi, pe piața financiară de la Tokyo, în încercarea de a atrage investitori japonezi. Cererea pentru aceste titluri a fost foarte slabă, astfel că Guvernul a împrumutat echivalentul în lei a doar puțin peste 1 miliard.

Un aspect îngrijorător este că "Guvernul face cadouri investitorilor și băncilor și își subminează voluntar costurile de îndatorare." Cele 7,4 miliarde de lei atrase de la bănci au fost făcute la dobânzi în creștere, în special pentru scadențele pe termen lung. Guvernul a estimat un cost de finanțare pe 10 ani de 6,9% până în 2031, iar acest lucru a dus la o creștere a dobânzii pe 10 ani în piața secundară.

În Uniunea Europeană, România se împrumută deja la dobânzi mai mari decât toate țările, cu excepția Ungariei. Acest lucru se datorează inflației mari, deficitului bugetar imens și a credibilității scăzute a clasei politice în fața investitorilor. De altfel, Guvernul se împrumută mult mai scump acum comparativ cu decembrie 2023, când "chiar dacă inflația era mai mare, deficitul era ceva mai mic."

Avertisment de la Comisia Europeană

Necesarul ridicat de finanțare al Guvernului în următorii ani, coroborat cu o inflație anuală de 4-5%, va menține cel mai probabil dobânzile suverane ridicate. Banca Națională a României a pus pe pauză ciclul de scădere a dobânzilor, iar o nouă scădere ar putea să vină abia în cel de-al doilea trimestru din 2025.

Comisia Europeană a atras atenția asupra riscurilor financiare ale României, prognozând că "dacă nu se face niciun fel de corecție asupra politicilor fiscale, România riscă să ajungă în 2034 la un nivel al datoriei publice de peste 90%." Proiecția este alarmantă, țara noastră fiind a doua prognozată să înregistreze cea mai mare creștere a datoriei publice ca procent din PIB, de la 50% în 2024 la 93% în 2034.

Deși Guvernul are un plan pe 7 ani pentru controlul cheltuielilor și măsuri fiscale pentru creșterea veniturilor bugetare, programele de guvernare sugerează că nu se vor face schimbări semnificative în politicile fiscale. Această situație ridică întrebări serioase despre sustenabilitatea fiscală a României în viitorul apropiat.

Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
Aparatul bugetar din România a ajuns, la finalul lunii octombrie 2024, la un număr record de 1.300.297 de posturi ocupate, depășind pentru prima dată din 2009 pragul de 1,3 milioane. Această...
Deficitul real este peste ținta anunțată de Guvern. Cum diferă cifrele trimise la Bruxelles de calculele din țară
Deficitul real este peste ținta anunțată de Guvern. Cum diferă cifrele trimise la Bruxelles de calculele din țară
O analiză recentă arată că deficitul bugetar în termeni cash se va situa la 8,58% din PIB, respectiv 152 miliarde de lei, mult peste ținta anunțată de guvern anterior, pe baza căreia s-au...
#deficit bugetar, #record, #Romania, #salarii, #pensii, #an electoral , #deficit bugetar
  1. Mutare contra lui Trump a unei mari puteri mondiale: Ce câștigă cu lovitura împotriva SUA
  2. Apple lansează iOS 18.2! Ce aduce nou actualizarea pentru utilizatorii de iPhone + lista de dispozitive ce pot face upgrade-ul
  3. Un smartphone performant le permite utilizatorilor să joace celebrul „Snake” chiar de pe display-ul telefonului
  4. Tensiuni economice între SUA și China! Procesoarele americane, declarate „nesigure” de asociațiile din China
  5. Cele mai utile extensii de browser pe care trebuie să le încerci. Numărul #1 nu trebuie să lipsească nimănui
  6. Galaxy Glasses: Samsung pregătește lansarea primilor săi ochelari AR/VR în 2025
  7. Cum să-ți îmbunătățești viteza internetului acasă fără a schimba abonamentul
  8. Tesla în criză: vânzările Cybertruck scad dramatic, iar Elon Musk pierde un grant istoric
  9. Europa intră în cursa spațială privată! O rachetă revoluționară se pregătește pentru lansare
  10. PIB-ul României, afectat de tarifele lui Donald Trump. Cum va ajunge în țara noastră impactul protecționismului american