România raportează un deficit comercial istoric. Ramura economiei unde producția s-a prăbușit, determinând importuri masive

Marti, 13 Decembrie 2022, ora 12:40
7201 citiri
România raportează un deficit comercial istoric. Ramura economiei unde producția s-a prăbușit, determinând importuri masive
Terminal în port dedicat transporturilor de marfă FOTO Hepta

Institutul Național de Statistică a prezentat datele referitoare la evoluția economiei României în primele zece luni din 2022.

Informațiile publicate luni, 12 decembrie, arată că în intervalul ianuarie-octombrie 2022 atât importurile cât și exporturile României au crescut în cifre absolute comparativ cu perioada similară din 2021.

Cu toate acestea, România a înregistrat un indicator negativ istoric, ajungând la importuri CIF de 105,238 miliarde euro (o valoare neatinsă până în prezent în primele 10 luni calendaristice ale anului), mai mari cu 31,1% comparativ cu perioada ianuarie – octombrie 2021.

În același interval, exporturile FOB au însumat 76,833 miliarde euro, în creştere cu 25,8% faţă de perioada similară a anului trecut, dar generând totuși o prăpastie față de importuri, arată o analiză a portalului cursdeguvernare.ro.

Din acest motiv, deficitul comercial (n.r. - soldul negativ al balanței comerciale în care importurile unei țări depășesc exporturile) al României a crescut la 47%, atingând valoarea de 28,4 de miliarde de euro.

Deficitul comercial înregistrat de România în octombrie 2022 este fără precedent în ultimii ani, arată graficul prezentat de INS

Ce a cauzat ruperea echilibrului comercial

Din deficitul comercial total de 28,4 miliarde euro, înregistrat după primele zece luni, cea mai mare valoare o reprezintă deficitul la categoria produse chimice și produse derivate, mai arată analiza publicată pe site-ul cursdeguvernare.ro.

Astfel, în primele zece luni exporturile de produse chimice au fost în valoare de 3,76 miliarde euro, în timp ce importurile au depășit 15,3 miliarde.

Altfel spus, România a înregistrat un deficit la această categorie de 11,5 miliarde euro. În această categorie intră îngrășămintele chimice folosite în sectorul agricol.

În perioada similară a anului trecut, exporturile de produse chimice au fost de 3,14 miliarde de euro, iar importurile de aproape 12 miliarde de euro.

Dacă exporturile de produse chimice au urcat cu 19% în primele zece luni față de aceeași perioadă a anului trecut, importurile au avansat cu 28%.

Un alt capitol la care deficitul comercial a explodat în acest an este cel al energiei (combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate).

Dacă în perioada ianuarie-octombrie 2021, la această categorie deficitul comercial se situa la 3,5 miliarde euro, în primele zece luni ale acestui an, deficitul comercial aproape s-a dublat, ajungând la 6,82 miliarde de euro.

România a importat de 12,87 miliarde de euro, în timp ce exporturile realizate în primele zece luni s-au cifrat la doar 5,9 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#deficit comercial Romania, #deficit cont curent 2022, #importuri Romania, #exporturi romania , #deficit bugetar