Ce este, de fapt, deficitul caloric, metoda-minune pentru slăbit

Duminica, 20 Martie 2022, ora 23:39
51056 citiri
Ce este, de fapt, deficitul caloric, metoda-minune pentru slăbit
Antrenorii de fitness și medicii nutriționiști le recomandă, de cele mai multe ori, celor care vor să slăbească, să fie în deficit caloric FOTO Pixabay

În general, primăvara reprezintă un moment oportun pentru cei care vor să arate bine în sezonul estival să intre într-un proces de slăbire.

Antrenorii de fitness și medicii nutriționiști le recomandă, de cele mai multe ori, celor care vor să slăbească, să fie în deficit caloric.

Nutriționistul Șerban Damian a explicat pentru Ziare.com ce reprezintă această modalitate de a slăbi.

„Deficitul caloric reprezintă diferența dintre aportul de energie pe care îl luăm din mâncare și consumul de energie pe care îl facem prin orice fel de activitate fizică, efectiv prin tot ceea ce facem, de la nevoile metabolice de existență, adică funcționarea organismului nostru, la care se adaugă mișcare, orice fel de mișcare, mișcare casnică, mers pe jos și activități sportive. Acesta este consumul energetic.

Diferența dintre cele două, dacă este cu minus, înseamnă deficit. Adică, practic, consumi mai multă energie decât aduci prin alimentație, iar lucrul acesta se transpune pe termen mediu și lung în scădere în greutate”, a declarat pentru Ziare.com nutriționistul Șerban Damian.

Specialistul spune că este necesar ca o persoană să fie în deficit caloric, altfel nu slăbește.

„Este absolut necesar și recomandat atunci când vrei să scazi în greutate. Practic orice regim alimentar care se adresează scăderii în greutate trebuie să aducă un deficit energetic, un deficit caloric pentru că altfel nu ai cum să consumi din rezervele organismului. Nu poți să determini organismul să acceseze resursele decât în condițiile în care primește mai puțină energie din alimentație”, a declarat nutriționistul Șerban Damian.

Nutriționistul spune că un deficit caloric ideal este între 500 și 800 de kilocalorii.

„În mod normal se consideră acceptabil și neriscant un deficit caloric undeva la 500-800 de kilocalorii. Adică, mănânci 2.500 de kilocalorii, consumi energie în valoare de 3.000 de kilocalorii, adică ai un deficit de 500 de kilocalorii, pe care organismul trebuie să le aducă de undeva și atunci le mobilizează din rezerve în principiu, din rezervele de grăsime și din alte țesuturi pe care le poate transforma în energie. Devine nesănătos și nesustenabil pe termen lung atunci când depășește valoarea de 1.000 de kilocalorii. Atunci se consideră că este un regim de înfometare, un regim drastic care poate să inducă scăderea în greutate, însă nu într-un mod sănătos. Chiar dacă pe termen scurt se obțin anumite rezultate, pe termen lung poate să fie problematic. Dacă cei mai mulți oameni cedează și încep să mănânce normal, dacă e o situație particulară, de exemplu, o situație de înfometare, se traduce prin instalarea stării de malnutriție protein-calorică.

Deficitul poți să-l faci în două feluri. Fie din alimentație, practic îți reduci aportul alimentar, fie poți să-l faci din creșterea nivelului de activitate fizică. Adică mănânci la fel, dar faci mai multă mișcare. Practic, ai un consum energetic mai mare. De preferat este să fie făcut din combinația celor două. Combinația aceasta duce la slăbire. Este singura modalitate prin care se produce scăderea în greutate.

Poți face foarte simplu deficit caloric dacă mănânci la fel ca în zilele anterioare, dar faci o oră de mișcare. Practic, ai un consum energetic de 4-500 de kilocalorii pe care nu le acoperi din alimentație”, a declarat Șerban Damian.

Nutriționistul spune că fiecare persoană are nevoi diferite și, în calcularea deficitului caloric, este important să luăm în calcul și activitatea pe care o facem.

„De exemplu, o persoană sedentară poate are nevoie de un aport de 2.000 de kilocalorii pe zi, dar mănâncă 3.000. Dacă reduce la 2.500, în continuare este peste nevoile lui și în continuare o să se îngrașe. Sau dacă reduce până la 2.000, o să fie în echilibru, nici nu slăbește, nici nu se îngrașă. Aici apare o dilemă pentru multe persoane. Spun că nu mănâncă, au redus, dar nu slăbesc, dar nu fac activitate fizică și sunt undeva într-o zonă de echilibru și trebuie făcut un deficit ceva mai mare, fie să reducă din alimentație, fie să crească nivelul de activitate fizică”, a adăugat nutriționistul.

Dieta cu drojdie de bere: te scapă de kilogramele în plus și de depresie
Dieta cu drojdie de bere: te scapă de kilogramele în plus și de depresie
Dieta cu drojdie de bere este lipsita de riscuri și chiar indicată pentru sănătate! Dieta cu drojdie funcționează pe același principiu când o folosești pentru aluaturi: își mărește...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#deficit, #calorii, #calorii mancare, #dieta, #dieta slabit, #slabire , #dieta