Director de filială bancară, condamnat pentru că a furat din seif zeci de mii de euro. Greșeala care l-a dat de gol

Joi, 26 Mai 2022, ora 04:45
6921 citiri
Director de filială bancară, condamnat pentru că a furat din seif zeci de mii de euro. Greșeala care l-a dat de gol

Bogdan Cărăușu, fost director al unei filiale bancare din București, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel București, fiind găsit vinovat pentru delapidare.

Bărbatul a fost acuzat că a intrat singur în camera tezaurului de unde a furat 40.000 de euro și 100.000 de lei. Directorul filialei bancare nu a recunoscut fapta în fața instanței de judecată.

Lipsa banilor din seif a fost descoperită în data de 29 aprilie 2021, în momentul în care s-au prezentat angajații societății de transport valori pentru a ridica numerarul existent în agenția bancară.

După constatarea dispariției banilor, a fost demarată o anchetă internă, fiind vizionat în primul rând imaginile surprinse de camerele de supraveghere în încăperea unde se afla tezaurul unității bancare. Înregistrările video au arătat faptul că șeful agenției a intrat singur în camera unde se afla seiful, deși regulamentul bancar prevedea ca în acea zonă cu regim special să intre în același timp două persoane autorizate în acest sens.

Paltonul folosit pe post de ascunzătoare

În plus, felul în care era îmbrăcat în momentul în care se presupune că a sustras banii din seif, a atras atenția șefilor săi, dar și colegilor. Directorul își pusese peste sacou și paltonul, în ciuda faptului că în clădire era cald.

Paltonul se pare că a servit drept ascunzătoare pentru teancurile de bani pentru că directorul a fost surprins introducând în buzunarul interior un obiect pe care l-a luat din seif.

Deși în fața anchetatorilor șeful băncii a negat că el ar fi autorul delapidării, invocând faptul că o asemenea sumă de bani nu ar fi încăput într-un buzunar de haină, instanța nu i-a dat crezare.

”De remarcat este şi faptul că inculpatul numai atunci când intra singur în camera tezaurului se îmbrăca peste sacoul pe care îl purta în mod obişnuit în interiorul agenţiei cu acel palton/pardesiu cu care apare şi în imaginile video, neputând exista o explicaţie pertinentă pentru gestul său, raportat cel puţin la anotimpul în care s-au petrecut evenimentele, la sfârşitul lunii aprilie 2021, când nu este frig, mai ales la interior”, arată judecătorii.

Mai mult, se pare că Bogdan Cărăușu ar fi recunoscut în fața superiorilor că a avut necazuri financiare din cauza unei tranzacții nereușite în domeniul imobiliar, de pe urma căreia s-a ales cu o pagubă importantă.

”Nu a putut instanţa să nu aibă în vedere şi duplicitatea inculpatului care a recunoscut numai verbal, în faţa superiorilor săi însuşirea banilor din gestiune, crezând, în mod neîntemeiat, că va scăpa de răspunderea penală dacă va proceda în această modalitate”, se arată în motivare.

La finalizarea procesulului, instanța a decis ca fostul director de bancă să fie condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar ca pedeapsă suplimentară bărbatul va trebui să muncească 100 de zile în folosul comunității fie la D.G.A.S.P.C Sector 1 sau în cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 1.

Pentru recuperarea prejudiciului de 100.000 lei și 40.000 de euro judecătorii au dispus menținerea sechestrului asigurător asupra averii fostului director de bancă.

Citeste si:
Ce se întâmplă dacă nu îți plătești ratele la bancă. Ce este important să cunoşti ca să nu ajungi la executare silită
Ce se întâmplă dacă nu îți plătești ratele la bancă. Ce este important să cunoşti ca să nu ajungi la executare silită
Un contract de credit, la momentul semnării lui, vine cu o serie de obligatii pe care îţi asumi să le respecţi. Iar încălcarea acestora aduce consecinţe financiare și/sau juridice, care...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...