Curtea cu Juri: Mailat a omorat-o pe Reggiani " total intamplator"

Vineri, 26 Decembrie 2008, ora 08:36
3598 citiri
Curtea cu Juri: Mailat a omorat-o pe Reggiani " total intamplator"

Romulus Mailat, romanul care in seara zilei de 30 octombrie 2007 a violat-o si ucis-o pe Giovanna Reggiani in apropiere de gara Tor di Quinto de la periferia Romei, a actionat singur si a fost condamnat la 29 de ani de inchisoare si nu la inchisoare pe viata, potrivit sentintei Curtii cu Juri, noteaza Corriere della Sera.

''Curtea, desi a evaluat caracterul scelerat si odios al faptei, comisa impotriva unei femei lipsite de aparare si, la un moment dat, lipsita si de viata, cu o violenta de neimaginat, nu poate sa nu releve faptul ca omuciderea si violenta sexuala s-au declansat cu totul intamplator, in urma combinarii a doi factori: starea de totala betie si furia agresorului, precum si rezistenta demna a victimei'', se arata in motivatia sentintei Curtii cu Juri prezidata de Angelo Gargani, publicata de ziarul citat in editia din 25 decembrie.

Reactia presedintelui grupului Pdl (Poporul Libertatii, coalitia majoritara aflata la guvernare) din Senat, Maurizio Gasparri, a fost furibunda: ''Incerc un sentiment de consternare in fata acestei sentinte'', data la un an de la comitarea faptei, la 29 octombrie a.c..

In mod paradoxal, potrivit Curtii, insasi forta sufleteasca incredibila a doamnei Reggiani ar fi contribuit la atenuarea responsabilitatilor asasinului: ''In absenta acestor factori - se arata in motivatia sentintei - episodul criminal, dupa toate probabilitatile, ar fi avut consecinte mult mai putin grave''.

In schimb, Mailat, din cauza reactiei victimei, ''nu reuseste sa obtina ce vrea decat cu ajutorul unei bate''. Totusi, romanul ''pe vremea aceea avea 24 de ani, nu avea cazier judiciar, iar mediul in care traia era degradat''.

Aceste circumstante, impreuna cu prevederea constitutionala potrivit careia pedeapsa trebuie sa urmareasca reeducarea, determina Curtea sa-l scape de inchisoare pe viata, acordandu-i circumstantele atenuante generice, mai precizeaza ziarul citat.

''Acestor judecatori ar trebui sa le fie rusine. Daca nu i se aplica pedeapsa cu inchisoarea pe viata unei asemenea persoane, atunci cui i se aplica?'' - a mai afirmat cu vadita indignare Maurizio Gasparri, opinand ca, in fata unor motivatii de acest fel, in Italia ar trebui sa se vorbeasca nu atat despre separarea carierelor, ci despre ''desfiintarea carierelor... Anumiti magistrati ar trebui dati afara din magistratura. Sper ca sarbatorile Craciunului sa aduca si putina intelepciune. In calitate de legiuitor, voi face tot posibilul pentru a evita ca anumite lucruri sa se repete, dar ca italian mie imi este rusine'', a spus el.

Judecatorii au mai amintit si necesitatea de a nu se neglija aspectul recuperarii detinutului. Potrivit judecatorilor, lui Mailat ii revine in exclusivitate responsabilitatea pentru faptul comis, lucru ''pe deplin dovedit. Violenta salbatica a loviturilor ar fi fost inutila daca actiunea ar fi fost comisa de mai multe persoane''.

Avocatul lui Mailat, Piero Piccinini, a anuntat ca va face apel. ''Este o motivatie de o simplitate uluitoare, care ne lasa perplecsi. Au fost facute niste exagerari logice care demonstreaza faptul ca dovezile erau insuficiente''.

Este pregatita pentru apel si procuratura, care se opune acordarii de circumstante atenuante generice. Iar potrivit avocatului partii civile, Tommaso Pietrocarlo, ''tocmai rezistenta demna a bietei doamne Reggiani face ca episodul sa fie si mai grav'', conchide ziarul citat.

Citeste si:
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, 26 iunie, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Naţional, că...
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...