Scădere dramatică a numărului de turiști în Delta Dunării comparativ cu anul trecut. “Cine nu înțelege va dispărea natural”

Marti, 12 Iulie 2022, ora 16:20
9357 citiri
Scădere dramatică a numărului de turiști în Delta Dunării comparativ cu anul trecut. “Cine nu înțelege va dispărea natural”
Anul trecut, pensiunile din Delta Dunării erau pline FOTO Ziare.com

Numărul celor care s-au cazat în hotelurile și pensiunile din Delta Dunării în primele șase luni ale lui 2022 este cu 27 de procente mai mic decât al celor care au venit în zonă în aceeași perioadă a anului trecut.

Apropierea de zona de conflict din Ucraina și zvonurile alarmiste, dar și deschiderea granițelor pentru turiști, cu eliminarea obligației de a prezenta certificatul COVID a determinat mulți români să aleagă alte destinații.

“Delta Dunării este în prezent o destinație sigură, cu toate zvonurile alarmiste, fiind una dintre cele mai izolate, unice și protejate zone turistice din România, unde turiștii pot petrece vacanțe de neuitat în natură, ținând cont de activitățile de recreere specifice turismului deltaic: pescuit, plimbările pe canale cu bărcile deschide, traseele de caiac-canoe, plimbările cu bicicleta, birdwatching și nu în ultimul rând plajele sălbatice, neamenajate, mai puțin populate.

Cu toată situația inedită în care s-a găsit la început de sezon, industria ospitalității din Delta Dunării și-a revenit și a primit și primește turiștii în condiții de siguranță, oferind acestora noi experiențe deltaice de vacanță.

Nu o spunem noi, o spun cifrele comparative, astfel dacă până în luna mai a anului trecut, un an atipic ca și 2020, am avut în Deltă 59.119 de turiști, iată că în 2022, în aceași perioadă, au ales destinația 42.735 de turiști, cu 27% mai puține înoptări, prezența acestora fiind evident grevată de zvonurile alarmiste, dar și de creșterea prețurilor determinată de criza economică”, se arată într-un comunicat al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

„Îi încurajăm pe turiști să viziteze Delta Dunării, un loc unic în lume, unde industria ospitalității a fost în permanență pregătită să primească turiștii pentru practicarea un turism responsabil, lent, de vizitare, armonios îmbinat cu biodiversitatea, multiculturalitatea, tradițiile și gastronomia locală.

Toți acești ani, complicați, ne-au învățat să ne reinventăm și să schimbăm modul de a face turism. Cine nu înțelege va dispărea natural, iar cei care practicau nefiscalizat și “vânătoarea” de turiști, pentru a îi supratarifa la transportul în Deltă, sunt de domeniul trecutului. Să înțelegem că în astfel de perioade, de ”curățenie”, informațiile privind evoluția turismului deltaic ar trebui prelute de la cei reprezentativi și nu de la acei a căror afacere, nefiscalizată, este în pericol de a falimenta.

Îi asigurăm pe turiștii care aleg să viziteze Delta că vor avea parte de o primire călduroasă, de servicii de calitate și de prețuri corecte, proprietarii de hoteluri, pensiuni, dar și și localnicii încercând să nu mărească tarifele la cazare și transport decât cu rata inflației”, a declarat Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.

Verdictul dramatic al unui proprietar de pensiune

Proprietarul unui hotel plutitor ancorat la o distanţă de circa 10 kilometri de satul Crişan, Vali Petrea, a declarat pentru Agerpres că faţă de anul trecut numărul turiştilor a scăzut dramatic.

"Ne-aţi găsit aproape singuri şi suntem la mijlocul săptămânii. Anul trecut, pe vremea asta, era o lună plină de turişti. Anul acesta, nu ştiu ce s-a întâmplat. Problema principală e că sunt şi scumpiri foarte mari, care depăşesc bugetul lor, iar oamenii au intrat în panică. Hotelul acesta a fost construit pentru croaziere, dar este foarte mare, iar când pleci în croazieră costurile sunt pe măsură, aşa că l-am ancorat aici. Dacă anul trecut turiştii nu şi-au permis să meargă în croazieră, anul acesta, nici atât. Este deja o scădere cu 40%. (...) Aş fi închis, dacă nu aş fi avut contracte şi rezervări pentru august şi septembrie. Am apucat să promit în faţa oamenilor. Anul viitor, dacă lucrurile continuă aşa, nu cred că mai putem merge înainte", a afirmat Vali Petrea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Delta Dunarii, #turism Delta Dunarii, #turism Romania, #turisti romani , #Delta Dunarii