Delta Dunării este unica deltă din lume declarată rezervație a biosferei, unde turiștii străini vin cu plăcere. Operatorii de acolo vorbesc însă despre faptul că românii sunt descurajați să-și facă vacanțele în deltă din cauza prețurilor ridicate. Printre soluțiile la care s-au gândit se numără o strategie de promovare a zonei, dar și introducerea mai multor facilități care să-i încânte pe turiști.
Delta Dunării este considerată cea mai mare zonă umedă din Europa și s-a format de-a lungul a peste 10.000 de ani. Destinația, care este una dintre atracţiile principale ale României, a atras în mod oficial doar puţin peste 38.000 de turişti în ianuarie-iulie anul acesta, faţă de 100.665 de turişti înregistraţi în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Aici nu sunt incluși cei care aleg să se cazeze în casele localnicilor din Delta Dunării şi nici cei cazaţi la negru în alte unităţi turistice.
Cu toate astea, operatorii turistici spun despre Deltă că nu este apreciată la adevărata ei valoare, prin urmare ar trebui luate niște măsuri în acest sens, astfel încât tot mai mulți să poată să se bucure de un astfel de loc unic. O problemă reală pentru turismul din acea zonă este situația războiului din Ucraina, mulți temându-se așadar să mai călătorească în Delta Dunării.
”În acest moment, turismul deltaic este împărțit în două perioade: primăvara-vara și vară-toamnă. Fiecare din aceste perioade aduce o anume categorie de turism: primăvara -vara sunt birdwatcherii (n.r observatori de păsări) si fotografii de natură, iar toamna vin în general pescarii. Noi aducem turiști străini în general și suntem influențați de situația geopolitică a zonei. Marea problemă la ora asta este acest război de lângă noi și nu războiul este problema, cât dezinformările care sunt propagate pe toate posturile TV. La fiecare atac al rușilor la graniță cu drone, care nu afectează teritoriul nostru direct, televiziunile propagă mereu aceleași titluri cum că delta este atacată, sub asediu rusesc, etc. Asta induce în subconștientul turistului român sau străin ideea că este o zonă foarte periculoasă când, de fapt nu e deloc așa”, a declarat Mihai Baciu, unul din promotorii turismului lent din Deltă, pentru Ziare.com.
Tot acesta a spus că într-adevăr prețurile sunt ridicate, însă asta cumva protejează Delta Dunării, pentru că sunt mulți cei care nu respectă regulile și fac rău mediului.
”Prețurile mari din deltă, la o primă vedere, alungă turiștii, dar este și o parte bună, asta pentru că nu toată lumea are acces la această zonă. Mulți turiști needucați pot distruge zona. O cerere prea mare ar distruge multe zone care sunt foarte sensibile. Noi ne raportăm la anul 2019, an de vârf, și cred că suntem la un 70% din numărul de turiști de atunci”, a adăugat ornitologul.
Tot despre bun-simț vorbește și Traian Bădulescu, consultant în turism, responsabil pentru relațiile cu presa la ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism), dar și despre necesitatea unei promovări mult mai bune, atât pentru Delta Dunării, cât și pentru obiectivele turistice din România, în general.
”În primul rând, avem nevoie de o strategie de promovare mult mai bună. România la nivelul național are nevoie de un buget de promovare și Delta Dunării este unică, atât în Uniunea Europeană și cred că e una din deltele unice pe plan mondial. Este rezervație UNESCO, naturală și ar trebui să fie întotdeauna una din regiunile României promovate la maxim. Mai mulți oameni de afaceri din Deltă, de-a lungul timpului, au spus că nu contează câți vin în deltă, important este să fie turiști de bun-simț și să respecte regulile, pornind de la ambarcațiuni, unde campează și așa mai departe”, a declarat consultantul, pentru Ziare.com.
Acesta a vorbit și despre unele dereglementări, pentru că reglementarea excesivă presupune costuri mari, pe care unii nu și le pot permite, dar și despre menținerea voucherelor de vacanță pentru anul viitor, cât și extinderea lor în mediul privat, pentru a putea fi promovat turismul în țară.
”Reglementare excesivă este într-adevăr. Probabil că ar trebui o coerciție mai mare pe planul amenzilor, depinde cine poate să urmărească.. E o destinație unde putem atrage foarte mulți turiști străini, dar e nevoie de regula bunului-simț. Delta poate primi și 2 milioane de turiști pe an, să nu uităm că delta Padului din Italia primește milioane de turiști pe an, dar important e să se respecte mediul. Ar trebui o campanie de respectare în primul rând. În Deltă nu au cum să fie prețuri foarte mici, pentru că vorbim de transport mai complicat, în Deltă nu putem ajunge cu mașina, poate fi transport doar pe barcă sau naval. Toate costă mai multă. Delta în general este mai scumpă, fiind mai izolată, dar sunt prețuri pentru toate buzunarele. Prin vouchere o duc mai bine și hotelierii și au turiști interni, acolo unde stăm bine, pentru că românii călătoresc destul de mult. Cam 10-11 milioane de români merg prin țară”, a adăugat Traian Bădulescu.
Nu în ultimul rând, operatorii vorbesc și de necesitatea unor facilități pentru turiști, însă odată cu acestea, prețurile ar putea crește, motiv pentru care cei care își doresc să ajungă aici trebuie să fie conștienți de eforturile care se fac, dar și de zona în care urmează să ajungă. Aceștia au punctat faptul că zona trebuie să rămână autentică, așadar să nu se aștepte la piscine sau facilități extrem de moderne, care nu s-ar potrivi cu specificul Deltei Dunării.
”Trebuie să fim conștienți că și opțiunile turiștilor s-au schimbat. Avem turiști cu copii care se plictisesc după o oră, avem adulți care nu sunt deloc interesați de ceea ce văd. Pe vremuri turiștii obișnuiau să vină în Deltă cu familiile, copii mici, totul era o bucurie. Se pescuia, se făcea baie, se vizita totul, calm, lent, era o vacanță. Acum, adult sau copil vrea în viteză, excursiile se limitează la maximum două-trei zile. Noi aducem turiști care stau în deltă șapte zile, dar ai noștri sunt străini. Dânșii spun că e puțin o săptămână. Ai noștri se plictisesc după o zi. Ce e de făcut? E greu de spus, dacă aducem în mediul acesta piscine și alte chestii moderne pierdem, de fapt, spiritul acesta al deltei. De altă parte, turiștii în mare parte nici nu mai fac baie în deltă de teama microbilor, aici s-a ajuns. Facilitățile sunt binevenite. Stimulează o parte a segmentului turistic, dar oricâte facilități ar fi, hotelierii și cei care cazează în deltă tot ar crește prețurile. Supraviețuim, dar depindem de un fir de ață”, a conchis Mihai Baciu, managerul Wild Travel.
Jurnalistul și producătorul Charlie Ottley este unul dintre străinii care a apreciat importanţa turismului pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale din România, motiv pentru care a făcut un documentar - „Dunărea sălbatică” în anul 2021, în care a arătat cum trăiesc oamenii acolo și ce tradiţii au păstrat.