De ce locuitorii marilor orașe au un risc mai mare de demență. Concluzia cercetătorilor, recunoscută de autorități

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 06:11
3218 citiri
De ce locuitorii marilor orașe au un risc mai mare de demență. Concluzia cercetătorilor, recunoscută de autorități
Cercetătorii au descoperit cum este afectat creierul FOTO: Unsplash.com

Cercetătorii au descoperit că riscul unor boli de inimă este mai mare în orașele mari, însă acum traiul în marile metropole poate duce la demență.

Și nu vorbim numai despre stres ci despre aer. Poluarea aerului alimentează o creștere a demenței, a recunoscut pentru prima dată guvernul Regatului Unit, potrivit Daily Mail.

Particulele toxice din aer provenite din arderea combustibililor fosili au fost mult timp asociate cu ratele în creștere rapidă a acestei boli în Marea Britanie și în lumea dezvoltată.

Acum, o analiză independentă majoră a confirmat legătura după ce a analizat zeci de studii pe oameni.

Poluarea aerului duce la scăderea capacității mentale

Cercetătorii au concluzionat că este „probabil ca poluarea aerului să contribuie la scăderea capacității mentale și a demenței la persoanele în vârstă”.

Ei cred că modul principal în care se întâmplă acest lucru este prin infiltrarea micilor particule toxice în fluxul sanguin după ce au fost respirate în plămâni.

Poluanții irită apoi vasele de sânge și perturbă circulația către creier. În timp, acest lucru poate duce la demență vasculară.

De asemenea, este probabil ca, în cazuri rare, particulele foarte mici de poluare a aerului să treacă de bariera hemato-encefalică și să afecteze neuronii în mod direct.

Dar acesta nu pare a fi un mecanism important la nivelul poluării aerului în prezent în Marea Britanie, arată raportul.

Deși a fost stabilită o legătură, încă nu există suficiente dovezi pentru a spune câte cazuri de demență sunt rezultatul poluării aerului.

Unele studii au sugerat că până la o cincime dintre pacienții cu boală sunt legate de expunerea la poluanți toxici.

Raportul de 290 de pagini a fost realizat de Comitetul pentru efectele medicale ale poluanților atmosferici (COMEAP), condus de profesorul Frank Kelly de la Imperial College London.

Cercetătorii au analizat 70 de studii pe oameni, care au inclus cercetări bazate pe populație, luate de la publicul larg și experimente într-un laborator.

Se știe de zeci de ani că poluanții atmosferici pot contribui la boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și alte probleme circulatorii prin îngustarea și durerea vaselor de sânge.

Oamenii de știință au teoretizat că acest proces ar putea duce, de asemenea, la demență vasculară, care este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge din creier și este a doua cea mai frecventă formă de boală după Alzheimer.

Scriind în raport, cercetătorii au spus că dovezile pentru acest lucru au devenit mai puternice în ultimii 15 până la 20 de ani.

Ei au concluzionat: „Credem că există un argument puternic pentru efectele poluanților din aer asupra sistemului cardiovascular care au un efect secundar asupra creierului.

Credem că este probabil ca astfel de efecte să aibă un efect asupra aprovizionării cu sânge a creierului.

Prin urmare, considerăm că asocierea dintre expunerea la poluanții atmosferici și efectele asupra declinului cognitiv și a demenței ar putea fi cauzală în ceea ce privește acest mecanism”.

Cel mai periculos poulator

Cel mai periculos tip de poluare a aerului este cunoscut sub numele de PM2,5, sunt particule care au un diametru mai mic de 2,5 micrometri, sau aproximativ 3% din lățimea unui păr uman.

Unii oameni de știință cred că PM2.5 poate avea, de asemenea, un efect direct asupra creierului, călătorind direct de la plămâni la creier prin fluxul sanguin.

Dovezile actuale sugerează că doar o mică parte din particulele minuscule pot trece bariera hemato-encefalică, arată raportul.

Și nu este clar dacă suficienți dintre ei pot ajunge în creier și pot provoca suficiente leziuni pentru a duce la demență.

Cercetătorii au descoperit, totuși, că, odată ajunse în creier, particulele sunt curățate doar lent sau chiar deloc.

„Acesta este în mod clar un punct în favoarea sugestiei că particulele care intră în creier ar putea produce efecte dăunătoare”, au explicat cercetătorii.

Mașinile cu motoare diesel, cele mai periculoase?

În studiile pe animale, s-a demonstrat că evacuarea motorului diesel creează un răspuns inflamator în creier și dăunează celulelor. Dar nu este clar cum se traduce acest lucru la oameni.

„Considerăm că baza actuală de dovezi este inadecvată pentru cuantificarea directă a efectelor poluanților atmosferici asupra declinului cognitiv sau a demenței”, au spus cercetătorii.

În prezent, nivelul maxim admisibil al Angliei asupra PM2,5 este stabilit la o medie anuală de 20 de micrograme pe metru cub de aer (mcg/m3).

Dar aceasta va fi redusă la 10 mcg/m3 în următoarele două decenii.

Un raport al British Heart Foundation din 2020 a estimat că 15 milioane de oameni - un sfert din populația britanică - trăiesc în zone în care nivelurile medii de particule toxice din aer depășesc 10 mcg/m3.

În Londra, concentrațiile de PM2,5 sunt în medie de 13 mcg/m3, în timp ce în Birmingham sunt în jur de 14 mcg/m3, iar în Bristol se ridică peste 20 mcg/m3.

Cu toate acestea, ratele de poluare fluctuează de la zi la zi, cercetările sugerând că zeci de mii de decese cauzate de poluarea aerului au fost evitate în întreaga lume în timpul pandemiei, deoarece oamenii și-au folosit mai puțin mașinile în timpul blocării.

Doar zonele rurale, în cea mai mare parte situate în nordul și sud-vestul Angliei, îndeplinesc recomandarea OMS de 5 mcg/3.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Angajatorii europeni reclamă o nouă criză pe piața forței de muncă. Rezultatele a două sondaje arată că peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#dementa cauze, #poluare, #risc boli inima, #cercetare , #sanatate