Demența nu apare peste noapte, iar primele semne sunt surprinzătoare, ușor de confundat cu alte cauze și foarte adesea ignorate. Există atât zile rele, cât și zile bune la debutul bolii, însă cu timpul crește frecvența celor rele.
Este estențial să știți să recunoașteți primele semne ale demenței pentru a vă asigura că cei dragi primesc cea mai bună îngrijire încă din primul moment.
Există un studiu care a demonstrat o asociere între demență și pierderea auzului, potrivit medical-news.org.
Participanții la studiu au fost expuși la diferite teste și s-a constatat că o treime dintre aceștia sufereau de pierderea auzului.
Un alt studiu efectuat de medicii de la Școala de Medicină Johns Hopkins a arătat că participanții care au înregistrat o ușoară pierdere a auzului au avut un risc mai mare de a dezvolta demență. Unul dintre coordonatorii studiului, Dr. Lawal, a explicat că, atunci când oamenii nu primesc ajutor pentru degradarea auzului, creierul practic se slăbește, fapt ce favorizează demența.
Jurnalul Frontiers In Aging Neuroscience a publicat un articol care afirmă că Herpes Simplex 1 și demența au o legătură. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au avut herpes au avut un risc cu 2,5 ori mai mare de a dezvolta ulterior demență. De asemenea, s-a descoperit că persoanele cu herpes poartă o genă specifică, făcându-i mai predispuși la dezvoltarea demenței.
Un studiu din 2018 realizat de Diabetologia a urmărit 5.100 de participanți timp de zece ani. Persoanele cu niveluri mai ridicate de zahăr în sânge au avut un risc mai mare de declin cognitiv, comparativ cu persoanele cu un nivel normal de zahăr în sânge. Glucoza, un derivat natural al zahărului, poate determina creierul să nu funcționeze corect atunci când este consumată în cantități mari.
Un studiu din 2016 a descoperit o legătură între sensibilitatea mirosului și bolile precum demența și Alzheimer. Participanții la studiu au fost rugați să identifice anumite mirosuri, fiind folosite: scorțișoară, căpșune și mentol. Unii dintre participanții la studiu nu le-au putut deosebi. Acești oameni au avut un risc mai mare de a avea demență. Cercetătorii proiectului cred că pierderea simțului mirosului poate fi un semn precoce al demenței și al bolii Alzheimer.
Datele a peste 12.000 de oameni, colectate pe parcursul a zece ani, au fost analizate de cercetători pentru a descoperi modul în care singurătatea afectează creierul. Astfel au descoperit că persoanele care se simt singure au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta demență.
Dacă observați că o persoană apropiată are dificultăți în a-și exprima verbal gândurile, este ideal să o direcționați către medic. Acest semn al demenței este ignorat adesea și considerat o simplă confuzie, dar atunci când se întâmplă constant nu e o situație banală în care un om și-a uitat ideea.
Acesta este considerat unul dintre cele mai puternice simptome ale demenței. Oamenii încep brusc să aibă obiceiuri ciudate, care nu au nicio logică. Putem lua exemplul unei vârstnice care își piaptănă întotdeauna părul înainte de culcare. Dacă brusc trebuie să ajungă de fiecare dată la un număr fix, de exemplu susține că trebuie să își treacă peria prin păr de fix 15 ori, atunci e un semn îngrijorător.
Un alt semn al demenței este atunci când oamenii uită brusc cum se folosesc, și pentru ce, lucrurile banale din gospodărie, pe care de altfel le-au folosit o viață întreagă, cum ar fi un ceainic, cuptorul cu microunde, aparatul de cafea etc.
Dacă observați că, din senin, în casa apropiaților vârstnici apar notițe lipite în locuri vizibile cu sarcini banale, precum achitarea unei facturi, administrarea medicamentelor sau programările la medic, și știți că anterior nu au făcut acest lucru, este timpul pentru o conversație în acest sens.
Dacă o persoană care a fost întotdeauna îngrijită și a avut o igienă corespunzătoare începe din senin să poarte haine murdare mai multe zile la rând sau nu mai face duș la fel de des, poate fi un semn al demenței.