Despre tranziția non-violentă de la democrație la oligarhie și, respectiv, la dictatură

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Vineri, 11 Februarie 2022, ora 14:15
4345 citiri

În orice democrație, de oriunde și de oricând, în momentul în care demosul (populația liberă, în întregul ei) își abandonează chiar și numai parțial rolul său de cratos (deținătorul puterii), se stârnește lupta pentru putere, în acea națiune.

În majoritatea cazurilor, în asemenea situație, democrația se degradează în oligarhie și abia apoi oligarhia se degradează în dictatură. Desigur, vorbim despre tranziția non-violentă de la democrație la oligarhie și apoi de la oligarhie la dictatură.

Pentru publicul liber, care și-a abandonat rolul de deținător al puterii în națiunea sa, tranziția de la democrație la oligarhie înseamnă tranziția de la libertatea individuală și colectivă (garantată de deținerea în exclusivitate a puterii în stat) la dependența de statul condus de oligarhia care preia puterea. Dependență mai degrabă materială, dar cu siguranță vitală, în sensul că statul condus de oligarhi îi dă/distribuie publicului condiții de trai, resurse materiale și financiare, precum și indicații cum să trăiască.

În această etapă, publicul fost suveran își pierde din drepturile și libertățile individuale, dar nu le pierde pe toate și nici total pe fiecare. De exemplu, cetățenii pierd în parte dreptul la o viață intimă, familială și privată (sub pretextul oligarhiei de a-i asigura cetățeanului unele condiții materiale, i se cere cetățeanului să renunțe la o parte din intimitatea sa), și pierd ceva mai mult din dreptul la informare (care nu mai este interesant, în condițiile în care publicul de rând nu mai participă la exercitarea puterii colective de decizie în treburile publice). Și pierde în totalitate dreptul de a fi ales (în mod practic, desigur), care va fi rezervat doar oligarhiei politice ce a preluat puterea politică în stat.

Mai departe, în tranziția de la oligarhie la dictatură, publicul național pierde în continuare din libertățile individuale, până la completa lor dispariție.

Așa că, am putea spune că unitatea de măsură a sistemelor politice (prin care se exprimă puterea în stat) poate fi gradul de deținere a drepturilor și libertăților individuale de către publicul național.

Sistemele democratice vor fi astfel determinate prin faptul că cetățeanul este deținătorul deplin și necondiționat al tuturor drepturilor și libertăților universal convenite în omenire.

Pe când sistemele oligarhice vor fi astfel determinate prin faptul că, în schimbul dependenței sale de statul oligarhic, cetățeanul renunță de bună voie la o parte din aceste drepturi și libertăți, sau la părți din fiecare drept sau libertate. Vorbim mai ales despre acele drepturi și libertăți prin care cetățeanul își putea exercita rolul de membru al publicului național suveran, care deținea puterea în democrație.

Iar sistemele dictatoriale vor fi astfel determinate prin faptul că cetățeanul nu mai beneficiază de niciun drept și de nicio libertate, dintre cele universal convenite ca fiind specifice naturii umane. Și nici nu mai este întrebat cetățeanul dacă vrea sau nu vrea să renunțe la drepturile și libertățile sale, în schimbul primirii de la dictatori a elementelor de subzistență pe care aceștia sunt dispuși să le dea publicului subordonat.

Dacă operăm cu aceste unități de măsură (drepturile și libertățile individuale), putem să ne dăm seama de pericolele și provocările existente într-o democrație oarecare, încă din faza lor incipientă.

Și putem să prevenim degradarea acelei democrații într-o oligarhie, ca anticameră a dictaturii.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Primarul orașului Deta (Timiș) a trecut de la PNL la PSD: ”M-au convins cu rezolvarea unor probleme legate de administrația locală”
Primarul orașului Deta (Timiș) a trecut de la PNL la PSD: ”M-au convins cu rezolvarea unor probleme legate de administrația locală”
Doi primari liberali din Timiș au trecut la PSD de curând. Petru Roman, primar în Deta și Luchian Savu, primar suspendat din funcție în Sandra, au fost prezentați oficial ca fiind...
Scandal monstru între PNL și PSD într-un județ din Oltenia. Prefectul liberal, în control la consiliul județean condus de un social-democrat
Scandal monstru între PNL și PSD într-un județ din Oltenia. Prefectul liberal, în control la consiliul județean condus de un social-democrat
Tribunalul Gorj a respins, vineri, cererea Consiliului Judeţean (CJ) de suspendare a controlului dispus de prefectul Iulian Popescu în luna ianuarie, soluţia putând fi atacată cu recurs în...
#democra ie, #oligarhie, #dictatura , #stiri politice