În urmă cu 2 ani, sistemul democratic de guvernare din Statele Unite s-a confruntat cu un test fără precedent, atunci când susținătorii președintelui Donald Trump au încercat să răstoarne înfrângerea electorală, în special printr-un atac violent asupra Capitoliului. De la acel punct de minimum istoric, democrația americană a început să funcționeze mai bine, însă amenințările din exterior și interior încă mai constituie un pericol și în 2023.
Alegerile din 2022 s-au desfășurat cu succes, iar republicanii extremi (care negau rezultatele prezidențiale) au pierdut în state cheie, cum ar fi Arizona și Pennsylvania. Comitetul Camerei Reprezentanților de investigare a atacului din 6 ianuarie 2022 asupra Capitoliului Statelor Unite a documentat cu autoritate revoltele, care au încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020 și rolul fostului președinte al SUA Donald J. Trump în stimularea acestora, potrivit unei analize din Foreign Affairs.
Războiul dezastruos conceput și executat al președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a spulberat mitul unei Moscove renăscute. Tentativa Chinei de a deveni cea mai mare economie din lume și cea mai influentă putere s-a prăbușit pe baza gestionării dezastruoase de către președintele Xi Jinping a pandemiei de COVID-19. Bula imobiliară a Chinei, o rată a șomajului în rândul tinerilor de 20%, o represiune motivată politic asupra sectorului privat și creșterea datoriilor guvernamentale locale au subminat și mai mult atractivitatea internă a lui Xi.
Acestea fiind spuse, deși Beijingul și Moscova sunt slăbite, ele încă reprezintă o amenințare serioasă la adresa democrației. Cu cât problemele lor interne devin mai disperate, cu atât vor trebui să discrediteze sistemele alternative de guvernare și să-și denigreze adversarii democratici. Din acest motiv, Beijingul și Moscova duc un război global de dezinformare care exploatează și sporește fragilitatea democrației americane.
Beijingul și Moscova sunt ajutate în această sarcină de slăbiciunea democrațiilor occidentale. Trump continuă să conteste legitimitatea alegerilor din 2020 și ar putea în curând să se confrunte cu acuzații penale. Următorii doi ani de la Capitol Hill ar putea fi dominați de blocaj, investigații pur partizane și cereri de demitere, și noi eforturi cinice de a submina, mai degrabă decât de a restabili, încrederea în procesul electoral american.
SUA trebuie să-și repare propria democrație internă
Eroziunea democratică din Statele Unite ajută Beijingul și Moscova să discrediteze ideea de democrație. Dacă democrația americană trebuie să servească, încă o dată, drept exemplu capabil să-i inspire pe alții, ea trebuie consolidată acasă. Numai atunci Washingtonul poate câștiga bătălia pentru puterea globală.
Beijingul și Moscova dedică aproximativ o cincime din propaganda internă guvernelor străine. Ei aruncă ”la gunoi” democrația în stil occidental ca fiind coruptă, insensibilă și nedemnă de sacrificiu și susțin că democrația „adevărată” există doar acasă.
Acesta este primul motiv pentru care eroziunea democratică din Statele Unite promovează interesele Beijingului și Moscovei: oferă conținut pentru propaganda lor internă. Acasă, narațiunea lui Putin despre politica internațională are trei teme largi: decăderea democratică în Occident, eșecurile politicii externe occidentale și declinul ordinii internaționale liberale.
Integrarea europeană este, de asemenea, o țintă pentru propaganda internă a lui Putin, pe care o ridică în derâdere ca fiind un proiect condus de elită. Uniunea Europeană, li se spune rușilor, impune europenilor obișnuiți o „ideologie neoliberală” care este incompatibilă cu „valorile tradiționale” ale „civilizației europene”. Această elită este stăpânită de Statele Unite, nu de poporul european.
Beijingul și Moscova investesc mult în propagandă pentru publicul străin, deoarece au nevoie de guverne prietenoase în străinătate dacă doresc să-și susțină pozițiile politice acasă și, în cele din urmă, pentru a remodela ordinea internațională post-Războiul Rece.
Sănătatea democrației americane este atât o problemă de securitate internă, cât și o preocupare națională. China și Rusia – principalii adversari autoritari ai Statelor Unite – au folosit și au exacerbat diviziunile și eforturile democratice ale Americii pentru a câștiga avantaj în competiția pentru conducerea globală. Pentru a recâștiga avantajul, Statele Unite trebuie atât să-și repare propria democrație, cât și să-și revigoreze vocea pentru democrație în arena globală. Democrația trebuie să treacă la ofensivă.
Statele Unite nu pot contesta autocrațiile la nivel global dacă politica sa degenerează într-un număr de state cu un singur partid pe plan intern. Combaterea cu succes a dezinformării autocratice va depinde de succesul de acasă și de reînnoirea democrației americane.