Bisericile germanilor din Banat sunt rase de pe suprafața pământului. Se pierde un patrimoniu imens VIDEO

Luni, 24 Iunie 2024, ora 03:40
13574 citiri
Bisericile germanilor din Banat sunt rase de pe suprafața pământului. Se pierde un patrimoniu imens VIDEO
BIserica din Ersig ar fi putut fi salvată FOTO / Ambulanța pentru Monumente Banat

Recent, comunitatea din Ersig (Caraș-Severin) a fost martoră la un eveniment trist - demolarea unei biserici romano-catolice datând din 1848, un lăcaș de cult care, deși nu era monument istoric, avea o însemnată valoare de patrimoniu.

Semnalul demolării bisericii a fost tras de "Ambulanța pentru Monumente Banat", un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații din domeniul patrimoniului. Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.

Ambulanța pentru Monumente dorea o intervenție pentru salvarea bisericii

Mihai Moldovan, reprezentant al proiectului "Ambulanța pentru Monumente", spune că demolarea a fost făcută legal, dar că prin acest act s-a pierdut un imobil important pentru patrimoniul Banatului. El a menționat că biserica din Ersig nu era pe lista de intervenție imediată, dar organizația era conștientă de starea sa precară și pregătea o salvare.

„Pierderea unui alt edificiu cu valoare istorică: biserica catolică din Ersig. O construcție de la mijlocul secolului al XIX-lea, reprezentativă pentru o comunitate întreagă, dar care a căzut victimă intereselor unui investitor privat. Din păcate, cazul bisericii din Ersig nu este unul singular, iar multe monumente abandonate ajung să fie demolate din frică, nepăsare sau necunoaștere, deși aproape întotdeauna există soluții de consolidare și valorificare. Amintim de biserica din Ofsenița, care în urmă cu 5 ani era într-o stare mult mai gravă, iar astăzi este un centru cultural activ. Pentru Ersig este prea târziu, însă dacă cunoașteți alte cazuri similare, vă rugăm să ne anunțați, să căutăm împreună soluții de a le salva”, a transmis reprezentantul "Ambulanței pentru Monumente Banat".

Punctul de Vedere al Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara

Am cerut un punct de vedere de la Episcopia Romano-Catolică din Timișoara. Pr. Nicolae Lauș, cancelarul Episcopiei, ne-a transmis motivele care au dus la demolarea bisericii.

„În primul rând, în condițiile curente și în situația actuală, respectiv în lipsa existenței unei comunități catolice active și numeroase în localitatea Ersig, precum și în absența unei capacități financiare generoase, apreciem cu părere de rău că demararea unui proiect major de salvare a imobilului de către instituția noastră nu ar fi realizabil. Din aceste considerente, dar și în urma analizării și a discuțiilor purtate de-a lungul timpului cu diverși factori de decizie sau potențiali parteneri, am considerat că nu ne rămâne decât varianta demolării, însă cu intenția clară de a construi o capelă în locul acestei biserici."

„Este bine-cunoscut faptul că actualul lăcaș de cult se află într-o stare avansată de degradare, iar condițiile de reabilitare (începând de la proiectare, expertizare, consolidare, reparații și tot ce este legat de acest proces) ar include un proces anevoios și extrem de costisitor, aspect care nu ar putea fi susținut de câțiva credincioși din această localitate”, spune pr. Nicolae Lauș.

Reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice a susținut că în luarea deciziei de demolare a bisericii romano-catolice un factor important a fost și controlul efectuat de către Inspectoratul de Stat în Construcții, care a încheiat un proces-verbal de control privind urmărirea comportării în timp a construcțiilor, respectiv a clădirii în discuție. De asemenea, adresa emisă de către Primăria Comunei Vermeș pe 7 mai 2018 a indicat că biserica reprezenta un pericol public pentru cetățenii care dețin locuințe în apropiere, dar și pentru rețeaua electrică.

Au cerut sprijin de la Primăriei, însă nu l-au primit

De asemenea, adresa emisă de către Primăria Comunei Vermeș, pe 7 mai 2018, a indicat că biserica reprezenta un pericol public pentru cetățenii care dețin locuințe în apropiere, dar și pentru rețeaua electrică.

„În baza acestor notificări, am demarat o întrevedere cu primarul comunei Vermeș prin care ne arătam disponibilitatea de a da în administrare sau de a dona acest lăcaș de cult autorităților locale, întrucât instituția noastră nu deține posibilitatea financiară pentru un proiect de asemenea anvergură și cu atât mai puțin comunitatea catolică din Ersig, care numără până în 10-15 persoane. Ne exprimăm regretul profund că nu s-a putut salva această biserică, însă pe de altă parte suntem încrezători că, odată îndepărtat pericolul prăbușirii acestui lăcaș de cult, se va putea construi o capelă în care comunitatea romano-catolică rămasă să se poată întâlni și aduna pentru a-I aduce laudă lui Dumnezeu și pentru a se ruga, menținând vie și pe mai departe credința catolică pe aceste meleaguri”, a declarat Nicolae Lauș.

Bisericile comunității germane, în pericol

Reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara a subliniat că biserica din Ersig nu reprezintă un caz singular și izolat; multe biserici se află într-o stare avansată de degradare.

„Acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că majoritatea comunităților de etnie germană au părăsit țara, dar și din cauza migrației populației de la sat la oraș, în special a tinerilor, comunitatea rămasă fiind una cu persoane vârstnice, fără resurse materiale și fără posibilități financiare. Sperăm și ne rugăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute totuși să putem restaura tot ceea ce se poate salva, dar în primul rând să avem grijă să ne păstrăm vie credința și tradițiile noastre, iar atunci cu siguranță și bisericile și lăcașurile de cult vor putea dăinui cât mai mult”, a transmis Lauș.

Reprezentanții proiectului "Ambulanța pentru Monumente" atrag atenția că demolarea bisericii din Ersig este un exemplu al fragilității patrimoniului cultural și al necesității unei intervenții prompte pentru conservarea acestuia.

Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, 24 iulie, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european. În...
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Întrebat miercuri seară, 24 iulie, dacă ar putea fi primul preşedinte al social-democraţilor care nu va candida la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a afirmat, că "orice este...
#demolare, #biserici catolice, #ersig, #caras severin, #Banat , #biserica
  1. Comandantul militar al Ucrainei, din culise: Dezvăluie secrete despre armata lui Putin și cum o va învinge
  2. Rusia împarte cu inamicii Occidentului secretele armelor occidentale
  3. Cât le va cere Trump statelor NATO să aloce pentru apărare dacă se întoarce la Casa Albă
  4. Pe cine mizează ucrainenii pentru a-l convinge pe Donald Trump să-i sprijine în războiul contra lui Putin
  5. Un tren încărcat cu cărbune a deraiat în județul Vâlcea. Traficul pe linia ferată din zonă va fi reluat abia joi
  6. Detalii uluitoare despre atacul asupra lui Trump, dezvăluite de comisarul poliției statale din Pennsylvania
  7. Bărbat găsit înjunghiat în cel mai mare parc din Buzău. Polițiștii încearcă să afle ce s-a întâmplat
  8. Netanyahu, a patra oară în Congresul SUA: 7 octombrie ”este o ciocnire între barbarie și civilizație" / Protestatarii, ”idioții utili ai Iranului” / Mulțumiri lui Trump VIDEO
  9. Tânărul care a încercat să-l împuște pe Trump căutase informații despre asasinarea președintelui John F. Kennedy înainte de atac
  10. Moștenirea politică a lui Biden depinde de victoria Ucrainei asupra Rusiei, susține publicația Atlantic Council