Întreținerea sănătății cavității bucale nu ar trebui să se limiteze doar la vizitele periodice la medicul stomatolog. Adoptarea unor practici corecte și constante de igienă orală poate preveni problemele dentare și poate asigura un zâmbet sănătos pe termen lung. Următoarele sfaturi te pot ajuta pentru a preveni problemele dentare și a te bucura de o sănătate orală optimă pe termen lung.
Periază dinții corect, în fiecare zi
Periajul dentar ar trebui efectuat de cel puțin două ori pe zi, timp de două minute fiecare sesiune. Pentru a fi eficient, periajul dentar trebuie efectuat, în general, folosind o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți care conține fluor. În unele cazuri, la pacienții cu boli parodontale sau alte condiții orale, un periaj eficient poate necesita utilizarea unei periuțe de dinți cu peri mai duri. Recomandarea în privința utilizării unei periuțe cu peri duri trebuie efectuată de către medicul stomatolog.
Purtătorii de aparat dentar ar trebui să acorde o atenție deosebită nu doar dinților, ci și aparatului. În special, aparatele dentare cu gutiere, care se îndepărtează în timpul periajului, pot acumula bacterii și resturi alimentare dacă nu sunt curățate corespunzător. În consecință, dacă ești purtător de aparat dentar detașabil, curăță și aparatul, nu doar dantura. Folosește pentru curățarea sa apă cu săpun sau soluții de curățare speciale, însă nu pastă de dinți.
Evită obiceiurile dăunătoare
Obiceiurile nocive sănătății generale, precum fumatul și consumul excesiv de alcool, pot avea un impact negativ inclusiv asupra sănătății orale. Fumatul, în special, este asociat cu o gamă largă de probleme dentare, inclusiv boli gingivale, pierderea dinților și chiar cancer oral.
Monitorizează orice semne de avertizare
În multe cazuri, afecțiunile orale, în special cariile dentare, nu prezintă simptome în fazele incipiente sau simptomele sunt unele ușoare. Din acest motiv, orice durere de masea, sângerare gingivală sau sensibilitate dentară ar trebui să te determine să cauți ajutorul unui medic stomatolog. De cele mai multe ori, astfel de simptome orale indică existența unei probleme dentare care necesită intervenția unui specialist.
Întreține corespunzător lucrările dentare existente
Dacă ai orice tip de lucrare dentară, precum o coroana dentara sau o plombă, asigură-te că le întreții corespunzător. Curățarea atentă a lucrărilor dentare și evitarea mestecării alimentelor dure pot prelungi durata lor de viață și pot preveni complicațiile.
Evită să consumi cu regularitate dulciuri
Alimentele bogate în zaharuri, în special sucurile și alimentele lipicioase, prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea orală, fiind unul dintre factorii de risc majori pentru cariile dentare. Consumă, în schimb, alimente bogate în calciu și vitamina D, necesare pentru sănătatea dinților și a oaselor. Evită, de asemenea, consumul excesiv de alimente acide, deoarece acestea pot contribui la erodarea smalțului dentar.