Cercetările efectuate de către oamenii de știință de la Universitatea Rutgers din New Jersey, Statele Unite, care vor apărea în revista Biological Psychiatry din luna decembrie 2022 au prezentat un tratament nou pentru dependența de alcool și droguri.
Experții au demonstrat că medicamentele folosite pentru insomnie pot combate dependența de droguri și alcool.
Cercetările experților de la Universitatea Rutgers arată cum schimbările din creier promovează comportamentul de căutare de droguri și de ce unele medicamente pentru insomnie îl pot bloca, potrivit Rutgers.
Cercetătorii cred că au identificat un proces biologic pentru dependența de droguri și alcool și cred că tratamentele existente pentru insomnie ar putea fi folosite pentru a reduce sau a elimina pofta.
Experții demonstrează că sistemul de orexină al creierului – care reglează stările de somn/veghe, sistemele de recompensă și starea de spirit – motivează comportamentul de căutare de droguri.
Ei raportează că multe droguri cresc producția de orexină atât în creierul animal, cât și în cel uman și că blocarea acestui sistem inversează dependența. Un alt studiu a demonstrat chiar că unul dintre cele trei ajutoare pentru somn care blochează orexina aprobate pentru tratamentul insomniei reduce pofta de opioide la subiecții umani.
„Sunt încă multe de descoperit despre modul în care orexina determină pofta de droguri, dar știm mai mult decât suficient pentru a justifica testarea antagoniștilor de orexină în studiile clinice ca tratamente pentru dependență”, a spus Gary Aston-Jones, coautor al analizei și director al Institutului de Sănătate a Creierului.
Atunci când oamenii devin dependenți de opioide, cocaină, alcool și alte substanțe, aceste celule cresc producția de orexină, dar nu o mai opresc. Cercetările anterioare asupra efectelor de blocare a somnului ale orexinei au stimulat crearea de medicamente pentru insomnie anti-orexină, dintre care trei au fost aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (Belsomra, Quviviq și Davigo).
„În mod evident, nu există nicio garanție că antagoniștii orexinei vor trata eficient dependența, dar cercetările noastre ne oferă motive întemeiate de speranță”, a spus Morgan James, coautor al analizei și profesor de Psihiatrie la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.
„Și nevoia de tratamente eficiente este enormă. Decesele prin supradoză au crescut vertiginos cu peste 100.000 pe an, iar opțiunile de tratament existente au o eficacitate limitată”.