Cum scapă Europa de gazul rusesc. Fosta țară sovietică de unde Occidentul va primi anual peste 20 de miliarde de metri cubi

Marti, 19 Iulie 2022, ora 11:22
9046 citiri
Cum scapă Europa de gazul rusesc. Fosta țară sovietică de unde Occidentul va primi anual peste 20 de miliarde de metri cubi
Ursula von der Leyen și președintele azer Ilham Aliyev, la semnarea memorandumului pentru energie FOTO Comisia Europeană

Uniunea Europeană face demersuri în regim de urgență pentru tăia dependența de gazul rusesc, în condițiile în care Gazprom tocmai a invocat ”forța majoră” și a sistat furnizarea gazului pentru cel puțin trei mari clienți europeni.

Șefa Comisiei Europene s-a deplasat luni, 18 iulie, în Azerbaidjan pentru a semna un memorandum referitor la contractarea de cantități suplimentare de gaz metan.

„UE și Azerbaidjan negociază și un nou acord cuprinzător, care va permite o cooperare consolidată într-o serie largă de sectoare, inclusiv diversificarea economică, investițiile, comerțul și valorificarea la maximum a potențialului societății civile, evidențiind totodată importanța drepturilor omului și a statului de drept. În urma vizitei de astăzi de la Baku, Consiliul de Cooperare UE-Azerbaidjan se va întruni pe 19 iulie la Bruxelles pentru a analiza relațiile generale și a discuta despre posibile domenii de interes reciproc pentru cooperare în viitor”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ursula vor der Leyen a postat pe Twitter un mesaj pentru a încerca să evidențieze importanța întâlnirii de la Baku.

„Sunt în Azerbaidjan pentru a semna un nou acord. Obiectivul nostru: dublarea livrărilor de gaze din Azerbaidjan în UE în câţiva ani. Această ţară va fi un partener esenţial pentru securitatea aprovizionării noastre şi pe calea neutralităţii climatice”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Memorandumul care va fi votat marți, 19 iulie, la nivelul Uniunii Europene are ca miză creșterea rapidă și cu un volum foarte mare a gazului metan livrat spre Europa pe coridorul sudic. Înțelegerea vizează ca, până în 2027, să poată fi livrați din Azerbaidjan minimum 20 de miliarde de metri cubi anual către UE.

„Acest aspect va contribui la obiectivele de diversificare cuprinse în planul REPowerEU și va ajuta Europa să pună capăt dependenței de gazul rusesc. În baza cooperării consolidate din domeniul energiei, Azerbaidjanul deja își majorează livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la un volum estimat de 12 miliarde de metri cubi în 2022”, adaugă Comisia Europeană.

Amenințările cu întreruperea gazului metan au devenit politică curentă pentru Rusia în ultimele zile. Mai mulți analiști și lideri politici europeni se arată convinși că Gazprom va invoca diverse motive pentru a sista livrările până la venirea sezonului rece.

Olivier Blanchard, fost economist-șef al FMI și unul dintre cei mai respectați experți la nivel mondial, spune că, dacă Putin are într-adevăr de gând să folosească arma gazului, o va face în vara anului 2022. Este de așteptat ca Europa să găsească soluții de avarie pentru a se detașa masiv de gazul rusesc începând din 2023.

"Două motive pentru a ne aștepta ca Rusia să reducă drastic aprovizionarea cu gaze.

1. Rusia este un monopolist al gazelor care se confruntă cu o curbă europeană foarte inelastică a cererii. Singurul motiv pentru a nu stabili un preț aproape infinit (și a vinde epsilon) este păstrarea cererii viitoare.

Acest lucru obișnuia să fie relevant. Dar cererea europeană viitoare de gaz rusesc este probabil egală cu zero. În acest caz, nu există niciun motiv pentru a păstra viitorul. Un monopolist ar trebui să meargă la faliment.

2. Rusia primește euro și dolari pentru vânzările sale de gaz. Dar, având în vedere restricțiile la export ale UE și SUA, valutele au o utilitate limitată pentru Rusia. Ce rost are să obții valută dacă nu poți cumpăra bunuri cu ea? (Aceasta este ceea ce duce la o rublă puternică, nu o economie rusă puternică)", scrie Olivier Blanchard pe Twitter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#dependenta gaze rusia, #memorandum gaz, #azerbaidjan gaz europa, #forta majora , #gaze naturale