Ce este dependența de jocuri de noroc?

Advertorial
Luni, 04 Iulie 2022, ora 14:18
6426 citiri
Ce este dependența de jocuri de noroc?
FOTO: pexels.com

Dependența de jocuri de noroc implică impulsul incontrolabil de a repeta acest act, indiferent de efectele sale negative. Chiar dacă o persoană e pe punctul de a-și pierde locuința sau trebuie să fure bani pentru a juca, nivelul crescut de dopamină asociat cu jocul îl va face să caute repetarea acestei activități cu orice preț. Dependența, indiferent de natura ei, se formează în timp, iar compoziția chimică a creierului se schimbă, în cazul dependenței de jocuri fiind nevoie de asumarea unui risc tot mai mare pentru a ajunge la starea de fericire.

Cum identificăm dependența de jocuri de noroc?

Această adicție poate fi recunoscută după următoarele simptome:

 • preocuparea cu orice tip de joc de noroc;
 • planificarea modurilor în care pot fi obținuți bani pentru jocuri;
 • apelarea la această activitate pentru îmbunătățirea stării de spirit;
 • imposibilitatea de a controla nevoia de a juca în speranța recăpătării banilor;
 • neliniște și iritare în momentele în care nu poate fi repetat acest comportament;
 • mințitul în legătură cu acest obicei;
 • sentimente de vinovăție după o sesiune de jocuri;
 • neglijarea angajamentelor pentru a avea timp de jucat;
 • ignorarea cheltuielilor importante pentru a avea bani pentru jocuri;
 • furtul și asumarea unor riscuri tot mai mari (ca pierderea locului de muncă, a familiei sau a sănătății) pentru a putea juca în continuare.

Cauzele dependenței de jocuri de noroc

O serie de factori genetici, biologici și de mediu pot contribui la apariția acestei adicții. Poate fi vorba de prezența unor tulburări psihice precum depresia, anxietatea, tulburările de personalitate sau consumul de substanțe interzise, de influența familiei sau anturajului în care există alți jucători.

Dezvoltarea acestei dependențe poate depinde și de sexul persoanei, bărbații fiind mai predispuși să-și asume riscuri. Și efectele adverse ale unor medicamente, precum cele destinate bolii Parkinson, pot conduce la comportamente compulsive sau anumite trăsături de personalitate ca impulsivitatea, competitivitatea sau ușurința cu care o persoană se plictisește sau devine neliniștită.

Ca orice adicție, dependența de jocuri de noroc poate ascunde o nevoie. Nu trebuie să fie neapărat vorba de nevoia de bani, ci de nevoia de a fi acceptat de societate, de a fi iubit necondiționat, de dorința unei persoane de a demonstra că merită atenție și respect, de a scăpa de stresul muncii de zi cu zi, de singurătate sau plictiseală.

Cum se vindecă dependența de jocuri de noroc

Pentru început, această dependență trebuie diagnosticată cu ajutorul unor întrebări destinate celui care se confruntă cu adicția (posibil și membrilor familiei) pentru a fi analizată gravitatea situației. În funcție de severitatea simptomelor, vor fi recomandate teste fizice și evaluări psihiatrice, care vor stabili dacă dependența e cauzată de probleme de sănătate fizică sau mentală.

Tratarea dependenței de jocuri de noroc va necesita timp, pentru că cei care se confruntă cu o adicție tind să recunoască cu greu că au o problemă. Însă forme de tratament există, acestea fiind:

 • Psihoterapia, bazată pe învățarea unor strategii de a reduce dorința de a juca sau pe identificarea și înlocuirea tiparelor de gândire nesănătoasă cu gânduri sănătoase și pozitive. Astfel, o persoană care își spune des că nu știe să facă nimic mai bun decât să joace sau că un joc în plus nu strică și n-o să moară nimeni din cauza asta, va învăța să privească lucrurile mai realist, să capete încredere în sine și în alte aptitudini pe care le are sau să înțeleagă consecințele faptelor sale. Din fericire, pentru cei care nu au acces la un psiholog, nu au timp să ajungă la cabinet sau nu pot din alte motive, există și terapie online, unde pot primi ajutor printr-un simplu click.
 • Medicația, necesară doar în anumite cazuri, pentru a ameliora stările de depresie, tulburarea obsesiv-compulsivă sau alte probleme asociate cu dependența de jocuri de noroc. Și medicamentele utilizate în tratarea abuzului de substanțe pot ajuta.

În unele situații poate fi nevoie și de un program de internare, în vreme ce în altele sprijinul familiei, evitarea celor care au o influență negativă și găsirea unui grup format din alți oameni care se confruntă cu această adicție pot face diferența. Cert este că depășirea stării de vinovăție și acceptarea problemei sunt primii pași către vindecarea dependenței de jocuri de noroc, căci doar acceptându-ne cu bune și cu rele suntem pregătiți să căutăm ajutor.

#dependenta, #dependenta jocuri, #dependenta jocuri de noroc , #jocuri online