Avertisment al medicilor legat de două stări nebăgate în seamă: Produc îmbătrânire accelerată

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 00:32
8605 citiri
Avertisment al medicilor legat de două stări nebăgate în seamă: Produc îmbătrânire accelerată
Stresul și anxietatea accelerează îmbătrânirea FOTO / Parents

Un studiu efectuat recent în Marea Britanie, pe mai mult de 100.000 de persoane, de către oamenii de știință de la King College din Londra, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătate. Experții au constatat că două stări neluate în seamă uneori, depresia și anxietatea, pot duce la accelerarea îmbătrânirii organismului uman.

Se știe de multă vreme că persoanele cu anxietate, tulburare bipolară și depresie suferă și de o sănătate fizică mai proastă, iar acum oamenii de știință ar fi găsit dovezi care sugerează că acest lucru se datorează faptului că sănătatea mintală este legată de îmbătrânirea accelerată, potrivit The Telegraph.

Dr. Julian Mutz, cercetător postdoctoral la King’s College din Londra, a condus un proiect care a analizat datele despre 168 de metaboliți din sânge diferiți (produse ale metabolismului) de la 110.780 de participanți la studiul Biobank din Marea Britanie.

Descoperire neobișnuită după 1.500 de ani: Un capitol din Biblie nemaivăzut până acum

Profilul markerilor din sânge a arătat că persoanele cu probleme de sănătate mintală seamănă cu o persoană mai în vârstă decât vârsta reală a pacientului, arată datele.

„Am examinat îmbătrânirea biologică la persoanele cu tulburare bipolară, depresie sau tulburare de anxietate”, a spus dr. Mutz. „Am descoperit că în aceste diagnostice, persoanele cu antecedente de boli mintale au avut o vârstă biologică mai înaintată decât vârsta lor reală.

„Diferențele au fost cele mai mari pentru persoanele cu tulburare bipolara, cele mai mici pentru persoanele cu tulburare de anxietate si depresia a fost undeva la mijloc.

„Am observat cea mai mare diferență între vârsta biologică și vârsta reală la persoanele cu tulburare bipolară, o diferență medie de aproximativ doi ani. „Pentru depresie, diferența corespunzătoare a fost de aproximativ un an, iar pentru tulburarea de anxietate a fost de 0,7 ani.

Comoara ascunsă pe fundul oceanelor: Valorează 700 de trilioane de dolari VIDEO

„Descoperirea că aceste diferențe au fost cele mai mari la persoanele cu tulburare bipolară este ceva ce am observat și pentru alte măsurători ale îmbătrânirii biologice, de exemplu când ne uităm la fragilitate.”

Studiul a fost prezentat la Congresul European de Psihiatrie de la Paris și dr. Mutz a declarat că, deși datele nu dovedesc cauzalitate, au deschis căi pentru cercetări viitoare.

„Există mai multe căi plauzibile care leagă tulburările psihiatrice de îmbătrânirea biologică accelerată”, a spus el.

„De exemplu, stilul de viață (inactivitate fizică, rate mai mari de fumat), biologia (supraactivarea sistemului nervos autonom, inflamație cronică de grad scăzut) și factorii psihosociali (izolare socială, singurătate) la persoanele cu boli mintale afectează negativ asupra îmbătrânirii biologice și asupra sănătății, evidențiat de prevalența mai mare a bolilor legate de vârstă și speranța de viață mai mică în comparație cu populația generală.

Unul dintre colegii lui Radu Drăgușin a fost în depresie. Cine i-a salvat viața starului de la Tottenham
Unul dintre colegii lui Radu Drăgușin a fost în depresie. Cine i-a salvat viața starului de la Tottenham
Atacantul echipei Tottenham şi internaţionalul brazilian Richarlison a vorbit la ESPN despre depresia profundă prin care a trecut în 2023. Colegul lui Radu Drăgușin le-a recomandat tuturor...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#depresie, #stres, #anxietate, #depresie cauze, #anxietate prevenire, #imbatranire, #imbatranire studii, #tulburare bipolara , #stiri externe