Depresia, o boală tot mai întâlnită la copii, însă ignorată de profesori și părinți. Cum poate fi ajutat un tânăr care se confruntă cu această tulburare

Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 23:01
2518 citiri
Depresia, o boală tot mai întâlnită la copii, însă ignorată de profesori și părinți. Cum poate fi ajutat un tânăr care se confruntă cu această tulburare
Tot mai mulți adolescenți din România ajung să sufere de depresie FOTO: Pixabay.com

În ultima perioadă, tot mai mulți adolescenți din România suferă de depresie sau de frică, trebuind să beneficieze de tratament de specialitate, avertizează medicii psihiatri.

Ce este, de fapt, depresia

Depresia este o boală medicală frecventă și gravă care afectează negativ modul în care te simți, modul în care gândești și în care acționezi. Provoacă sentimente de tristețe și pierderea interesului pentru lucrurile care te-ar interesa în mod normal.

Pentru Ziare.com, Corina Pop, psiholog și psihoterapeut, explică de ce tot mai mulți copii ajung la episoade severe de depresie.

Tinerii pot trece prin aceleași stări emoționale ca și adulții

"Copiii pot trece prin aceleași stări și provocări emoțioanale ca și adulții. Se pot constata diferite episoade depresive înregistrate între vârstele de 12-17 ani, în special.

Și de cele mai multe ori, frica și anxietatea însoțesc dispoziția tristă a celor mici. De multe ori, nevoile lor materiale și emoționale nu sunt asigurate corespunzător de către adulți și atunci pot să apară aceste dispoziții și stări anxioase", explică psihologul.

Factorii care duc la depresie

"Printre factorii care predispun la depresie se numără vulnerabilitatea genetică, particularitățile de dezvoltare, de gândire, particularități de personalitate a copilului, factori biologici, precum și cei de mediu.

Sau mai pot fi menționate aici evenimentele nefavorabile de viață, de exemplu, pierderea casei, decesul unui părinte sau pierderea legăturii dintre un părinte și un copil etc", a punctat psihoterapeutul.

Problemele de acasă, suferința copilului

"Toate aceste lucruri pot prezenta factori care predispun către apariția unui episod depresiv. Problemele din mediul familial, de exemplu, certurile frecvente în cadrul familiei, plecarea la muncă în străinătate, pot avea și ele un impact negativ asupra stării emoționale a copiilor", declară Corina Pop.

Boala ignorată de părinți și profesori

"De cele mai multe ori, boala este ignorată de profesori și părinți, pentru că oamenii, în general, sunt foarte implicați în treburile lor de adulți. Ei consideră că cei mici nu pot fi influențați de ceea ce se întâmplă între ei.

Profesorii nu cunosc toate elementele care se întâmplă acasă, pentru că părinții nu le povestesc din cauza fricii de a nu fi etichetați. Și atunci se pierd toate aceste elemente, și sunt observate doar atunci când copiii devin mai triști sau au un randament școlar scăzut.

Mulți profesori pun depresia în spatele unei furii și nu o recunosc cu adevărat, pentru că ei consideră că copilul a crescut și a început doar să aibă pretenții. Și nu stă nimeni să observe ce se întâmplă cu adevărat cu acel copil", a punctat Corina Pop.

Cum observi depresia

"Nu e ușor să depistezi depresia. Trebuie să te conectezi cu copilul tău la emoțiile lui, să-i acorzi atenție și să-i iei în serios fiecare schimbare a dispoziției.

Părinții trebuie să fie atenți la problemele de comportament de acasă, de la școală sau de la locul de joacă. Ei trebuie să constate schimbările legate de programul de somn sau dacă are o poftă scăzută de mâncare.

Să fie atenți dacă are stări de tristețe sau o irascibilitate crescută. Copiii depresivi pot plânge destul de ușor, au o tendință de izolare și nu doresc să discute cu ceilalți. Au un nivel tot mai scăzut de energie, dezinteres constant sau chiar și tendințe către suicid", spune psihoterapeutul.

Cum se manifestă copiii depresivi

"Acești copii trec cu ușurință de la râs la plâns. Pot să acuze și dureri abdominale, greață, vărsături, dureri de cap, fără a avea neapărat o cauză organică depistată.

Depresia se poate trata prin două căi: tratament de specialitate și psihoterapie individuală sau de grup", punctează Corina Pop.

Cât de importantă este iubirea

"Foarte importantă în această ecuație este iubirea. Un citat celebru spune că atunci când iubirea nu funcționează, trebuie să mărim doza. Trebuie să îi arătăm copilului că îl iubim. Să fim calmi cu el.

Copiii au nevoie de mai mult sprijin, de mai multă coordonare și de mai multă înțelegere decât adulții. Este foarte greu să treci printr-un episod depresiv și mai ales să simți că nu ești susținut", a explicat Corina Pop.

Unde poate duce depresia netratată

"Pandemia a afectat viața socială. Adulții au, însă capacitatea de a găsi soluții mult mai rapid decât copiii. De aceea, ei sunt sprijinul celor mici întotdeauna.

Depresia poate duce la alte dezechilibre și tulburări de natură psihiatrică. Este recomandat să verificăm cât mai des stările copilului nostru, pentru că depresia netratată poate duce la sinucidere", a concluzionat Corina Pop.

Ce arată statisticile

Conform studiilor realizate de ONG-ul Salvaţi Copiii, aproximativ 150.000 de copii din România suferă de depresie.

Mai mult decât atât, conform Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului, în România, frecvenţa cazurilor de suicid, la tinerii de 15-19 ani, este cu circa 50% peste media europeană şi cu 21% mai mare la adulţii români, în vârstă de 50-54 de ani, ceea ce indică cu certitudine faptul că sănătatea psihică a copiilor a fost neglijată mult timp de autorităţile române.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Detalii despre boala de care suferă Celine Dion: ”Să sperăm că vom găsi un miracol”
Cântăreaţa Céline Dion a vorbit despre boala sa în primul interviu pe care l-a acordat după anunţarea diagnosticului, publicat miercuri în cel mai recent număr al revistei Vogue France, pe...
#depresie, #adolescenti, #ajutor, #boala, #ignorare, #efecte, #termen lung , #copii
Comentarii