Un fost deputat PSD, învins de Poliție în instanță. Miza procesului: o amendă de 4.500 de lei pentru propagandă electorală în timpul „prohibiției”

Luni, 14 Februarie 2022, ora 02:00
5799 citiri
Un fost deputat PSD, învins de Poliție în instanță. Miza procesului: o amendă de 4.500 de lei pentru propagandă electorală în timpul „prohibiției”
Fostul deputat PSD Ioan Sorin Roman a pierdut procesul cu IPJ Bihor FOTO Facebook/Ioan Sorin Roman

Fostul deputat PSD Bihor, Ioan Sorin Roman, a pierdut definitiv un proces prin care a contestat o amendă de 4.500 de lei aplicată de polițiștii de la IPJ Bihor pentru că și-a făcut campanie electorală pe Facebook în perioada în care acest lucru era interzis.

Concret, în 5 decembrie 2020, în ajunul alegerilor parlamentare, când campania electorală era încheiată, Ioan Sorin Roman, deputat PSD la vremea respectivă, a distribuit pe pagina sa de Facebook două mesaje în care îi îndemna pe cetățeni să voteze cu candidații PSD. „PSD VOTUL TĂU CONTEAZĂ!”, este unul dintre mesajele postate de Roman, pe Facebook.

Un al doilea mesaj a fost distribuit de Roman de pe pagina unei alte persoane: „Votați candidații PSD, poziția 2 pe buletinele de vot, în 6 decembrie veniți alături de noi la vot!”.

Polițiștii de la IPJ Bihor l-au amendat pe Roman cu 4.500 de lei în baza articolului de lege care prevede că este contravenție „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, o anumită alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale ori un candidat independent”.

Amenda, contestată în instanță

Ioan Sorin Roman a contestat amenda primită în instanță, arătând că „mesajul postat a fost o preluare prin care se îndemna ca lumea să iasă la vot, ceea ce din punctul său de vedere nu poate fi catalogat ca fiind mesaj electoral”.

În ceea ce privește cel de-al doilea mesaj pentru care a fost amendat, Roman a susținut că nu-i aparține si că este posibil să fi fost prezent pe pagina sa ca urmare a vreunei etichetări făcute de către un alt utilizator.

Calitatea de deputat, circumstanță agravantă

Judecătoria Oradea a respins cererea de anulare a sancțiunii arătând că, fiind deputat, „petentul nu se afla nicicum în situația de a nu avea reprezentarea corectă a postării sale, acesta cunoscând atât legislația specifică materiei electorale, cât și modalitățile în care cetățenii pot fi influențați”.

„Pericolul social concret al faptei este prin urmare unul sporit, după cum, de altfel, rezultă și din norma de incriminare, raportat la cuantumul minim al amenzii contravenționale stabilit de legiuitor – 4.500 lei.

Astfel, față de cele expuse, instanța apreciază că sancțiunea aplicată în cauză este corect dozată, neimpunându-se înlocuirea sancțiunii amenzii cu cea a avertismentului”, se arată în sentința Judecătoriei Oradea.

„Facebook-ul nu este mijloc de informare în masă”

Ioan Sorin Roman a contestat sentința Judecătoriei Oradea la Tribunalul Bihor. În apel, fostul deputat a avut o apărare interesantă, susținând că „Facebook nu este mijloc de informare în masă”.

„Instanța de fond reține în mod greșit că propaganda electorală s-a făcut prin mijloace de informare în masă -FACEBOOKUL în primul rând nu este mijloc de informare în masă. (…) Intimatul (n.r. IPJ Bihor) nu a făcut dovada că a fost distribuit pe modul PUBLIC ci doar că a apărut pe pagina sa de Facebook”, a arătat Ioan Sorin Roman în apel.

Tribunalul Bihor a menținut, însă, sancțiunea primită de Roman, subliniind că „aspectul invocat de către apelant, potrivit cu care rețeaua de socializare Facebook nu constituie un mijloc de informare în masă nu are consecințe în ceea ce privește caracterul contravențional al faptei imputate apelantului”. Cu alte cuvinte, judecătorii au constatat că legea nu prevede că este sancționată propaganda electorală prin mijloace de informare în masă, ci este interzisă orice tip de propagandă după încheierea campaniei electorale. Sentința Tribunalului Bihor este definitivă.

Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
#deputat, #PSD, #amenda, #campanie electorala , #justitie