Depozit de obiecte din bronz, vechi de 3200 de ani, descoperit cu detectorul de metale pe un câmp agricol din Alba FOTO

Autor: N.G.
Joi, 30 Martie 2023, ora 14:58
8309 citiri
Depozit de obiecte din bronz, vechi de 3200 de ani, descoperit cu detectorul de metale pe un câmp agricol din Alba FOTO
Obiectele din bronz găsite pe un câmp agricol FOTO Muzeul Unirii

Patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia s-a îmbogățit în anul 2023 prin descoperirea unui nou depozit de bronzuri pe raza comunei Hopârta. Este vorba despre mai multe obiecte din bronz găsite de doi pasionați care caută obiecte vechi cu detectorul de metale.

Depozitul se afla într-o zonă bogată în astfel de descoperiri, atât numeric cât și cantitativ. „Trebuie să menționăm că, din apropierea exploatărilor salinifere de la Ocna Mureș, provin două depozite care sunt impresionante prin cantitatea și varietatea pieselor care le compuneau. Este vorba despre cele descoperite la Șpălnaca și Uioara de Sus, ambele depășind o tonă în greutate”, a transmis Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Depozitul de bronzuri de la Hopârta a fost descoperit la mijlocul lunii martie, în urma unei acțiuni de detecție, realizată într-o zonă în care nu se cunoștea existența vreunui sit arheologic. Pentru verificarea semnalului emis de detectorul de metale, a fost săpată o groapă circulară până la adâncimea de -0,5 metri, unde au fost observate nouă obiecte din bronz. Înțelegând importanța prelevării pieselor arheologice de către specialiști, și având experiențe anterioare, descoperitorii și-au învins curiozitatea, nu au ridicat piesele din teren și nu au deranjat contextul arheologic. Ei doar le-au fotografiat, le-au acoperit cu folie și cu pământ, anunțând ulterior Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

FOTO Muzeul Unirii

Instituția muzeală a solicitat autorizarea cercetării și, a doua zi după primirea autorizației aprobate, o echipă de arheologi din cadrul muzeului (Ilie Lascu, George Bounegru și Anca Timofan), împreună cu descoperitorii (Kolozsvari Csaba și Grecu Vlad), s-a deplasat în teren pentru identificarea locului unde a fost semnalat depozitul.

Pentru cercetarea depunerii de bronzuri a fost realizată o casetă cu dimensiunile de 1,5 x1,5 metri, care a fost săpată strat cu strat până la adâncimea de -0,5 metri. La această adâncime erau vizibile piesele de bronz și se contura contextul arheologic. Piesele au fost aranjate într-o groapă de formă ovală, de mici dimensiuni, care se adâncea cu – 12 cm, față de nivelul de contur. Piesele au fost depuse pe mai multe nivele, unele peste altele, fiecare nivel de depunere fiind documentat. După acest proces, piesele și solul care umplea groapa au fost prelevate.

FOTO Muzeul Unirii

Depozitul era compus din piese întregi și fragmentare, fiind descoperite 20 celturi (unul era fragmentar, permițând recompunerea parțială din cinci fragmente), 14 turte și resturi de turnare, trei vârfuri de lance, două seceri, o brățară fragmentară (au fost depuse două bucăți), un ciocan fragmentar și două fragmente din bronz.

Piesele descoperite în depozitul de la Hopârta pot fi datate în epoca târzie a bronzului, cândva în jurul anului 1200 î.Chr., aproximativ în aceeași perioadă cu marile depozite cunoscute în literatura de specialitate cu numele de Șpălnaca II și Uioara de Sus.

Piesele care fac parte din depozitul de la Hopârta cântăresc cca. 15,4 kg (necurățate și nerestaurate). Acestea vor trece printr-un minuțios proces de restaurare, digitizare și valorificare științifică, urmând a fi prezentate publicului larg în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tânăr de 17 ani, găsit spânzurat. Unde a avut loc tragedia
Tânăr de 17 ani, găsit spânzurat. Unde a avut loc tragedia
Un adolescent a fost găsit spânzurat în grădina locuinţei sale dintr-un sat de lângă Sebeş, a anunţat duminică, 21 aprilie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba. Potrivit IPJ...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#descoperire arheologica, #depozit bronz, #Alba , #patrimoniu