Rămășițele unui membru al celei mai mici specii umane antice înregistrate, care avea doar un metru înălțime, au fost descoperite pe insula indoneziană Flores. Osul brațului fosil a aparținut unui mic om adult care a cutreierat insula în urmă cu 700.000 de ani alături de elefanți pigmei, dragoni de Komodo și șobolani uriași de mărimea iepurilor, potrivit The Guardian.
Se crede că provine de la un individ foarte timpuriu din specia „hobbit” Homo floresiensis, care i-a uimit pe oamenii de știință de la descoperirea sa, acum două decenii.
More questions around the Island dwarfism hypothesis. Homo floriensis ancestors were actually even smaller 700,000 years ago than 60,000. More than likely their diminutive size existed before arrival. Also, still no good hypothesis for how the got there. https://t.co/4kgHR537fK
— Bruce R. Fenton (@GeologicalSETI) August 6, 2024
Cea mai recentă fosilă sugerează că specia a suferit o reducere timpurie și dramatică a dimensiunii corpului ca răspuns la presiunile evolutive unice de a fi abandonată pe o insulă.
„Panismul insular era bine cunoscut înainte de resturile fosile de megafaune de pe insulele din Marea Mediterană și Indonezia, care erau versiuni în miniatură ale strămoșilor lor continentali”, a spus dr. Gert van den Bergh, paleontolog și coautor de la Universitatea Wollongong. Australia.
„În ceea ce privește animalele, nimeni nu are o problemă cu nanismul insular, dar când vine vorba de hominini, pare oarecum mai dificil de acceptat.”
De la descoperirea primelor fosile „hobbit”, datând de acum 60.000 de ani, originile evolutive ale omului în miniatură au fost aprig disputate.
Unii experți s-au pus la îndoială dacă floresiensis a fost chiar o specie unică sau pur și simplu un trib de oameni moderni afectați de o boală congenitală de pipernicie, în timp ce alții au propus că sunt înrudite cu o specie mai primitivă asemănătoare maimuțelor, care era mică pentru început.
Oamenii de știință din spatele celei mai recente descoperiri spun că aceasta adaugă greutate teoriei conform căreia „hobbiții” descind din Homo erectus, sau omul Java, un hominin arhaic aproximativ asemănător cu noi ca statură, care a rămas cumva blocat pe Flores.
Osul mic al brațului este similar în anatomie cu scheletele „hobbit” descoperite anterior, în timp ce o pereche de dinți recent descoperită din același loc seamănă cu dinții Homo erectus – deși mult mai mici.
Pe baza lungimii estimate a osului, echipa a reușit să calculeze înălțimea corpului la aproximativ 100 cm înălțime. Aceasta este cu aproximativ 6 cm mai mică decât înălțimea estimată a scheletului vechi de 60.000 de ani descoperit la 75 km distanță pe aceeași insulă.
Se crede că nanismul insular a apărut deoarece o dimensiune mai mică a corpului poate fi avantajoasă în supraviețuirea penuriei periodice de hrană pe insule – iar a fi mare este mai puțin avantajos fără mamifere carnivore mari cu care să se confrunte.
Unele întrebări rămân fără răspuns, inclusiv modul în care strămoșii lui floresiensis au ajuns pe insulă, în primul rând. Uneltele de piatră arată că insula a fost ocupată încă de acum 1 milion de ani.