Arheologii au dezgropat de pe un teren viran din afara oraşului Trujillo, în nordul Peru, rămăşiţele a aproape patruzeci de copii - despre toţi se crede că au fost sacrificaţi într-un ritual acum mai bine de 600 de ani, informează Reuters.
„Multe dintre aceste rămăşiţe au tăieturi pe stern, unele pe coaste”, a declarat arheologul Julio Asencio de la locul săpăturilor.
Fiecare copil a fost îngropat separat, a spus cercetătorul. Rămăşiţele a doi adulţi şi a nouă lame - considerate a fi o ofrandă reprezentând sursa lor de hrană, îmbrăcăminte şi transport - au fost de asemenea găsite în apropiere.
Aceştia au aparţinut probabil grupului local Chimu, care a dominat nordul Peru din anii 700 până la sfârşitul anilor 1400, a declarat Asencio.
Istoricii cred că acest grup ar fi participat la sacrificări de copii în încercarea de a-şi linişti zeii după ploi abundente şi inundaţii. Ei au fost cuceriţi de incaşi doar câteva decenii mai târziu.
Oamenii de ştiinţă au găsit anterior în apropiere un alt sit considerat a fi de sacrificiu în masă de către Chimu, pentru 140 de copii, toţi cu tăieturi pe stern şi coaste, inimile lor fiind considerate a fi fost scoase ulterior, alături de sute de lame.
Peru adăposteşte sute de ruine arheologice ale mai multor culturi prehispanice, până la Imperiul Inca, care se întindea acum 500 de ani din sudul Ecuadorului până în Chile central.